Skip to main content

Ρωσία: Με τις κυρώσεις οι ΗΠΑ πλήττουν εαυτόν

Οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα έχουν αρχίσει να πληγώνουν περισσότερο τις ΗΠΑ παρά τη Ρωσία. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

«Βεβαίως πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις είναι εσφαλμένες και ειδικά οι αμερικανικές. Αυτές μάλιστα μακροπρόθεσμα υπονομεύουν περισσότερο τις ίδιες τις ΗΠΑ» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ταμείου, Κίριλ Ντμίτριεφ. «Βλέπουμε ήδη πολλούς ανθρώπους να φεύγουν από το δολάριο, γιατί οι συναλλαγές σε δολάρια περιορίζονται» εξήγησε, ενώ συμπλήρωσε ότι η αμερικανική επιμονή στο να ασκήσει βραχυπρόθεσμες πιέσεις στο ρωσικό αέριο και άλλα ρωσικά στοιχεία ενεργητικού, υπομονεύει τόσο το αμερικανικό νόμισμα όσο και τις δίκαιες εμπορικές πρακτικές. 

Μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank είχε δηλώσει στο CNBC ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να περιμένει νέα κατεύθυνση στην αμερικανική στάση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Στην Ε.Ε., παρά την κριτική από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σχολιάζει το CNBC, έχουν ανανεωθεί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως τον Ιούλιο του 2019. 

naftemporiki.gr