Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις συντάξεις

Η συμφωνία του Eurogroup, όπως και εάν ονομαστεί, είναι τέταρτο μνημόνιο, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ότι αποκαλύπτει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Προέταξε δε την ανάγκη να τεθούν καθαροί όροι στην πολιτική ζωή του τόπου και με αιχμή το σενάριο για ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, να ξεκαθαρίσει το θέμα. 

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκθάρισε ότι δεν θέλει να μηδενίσει τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και προφανώς τις προσπάθειες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Μοσκοβισί και χαιρέτισε το γεγονός ότι η χώρα παρέμεινε τελικά στο ευρώ, «χάρη και στην χωρίς προϋποθέσεις στήριξη, που έδωσε το σύνολο της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2015 στην κυβέρνηση».

«Δεν μηδενίζω, επίσης, και την πρόσφατη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέος, η οποία, όπως και η προηγούμενη, πολύ σημαντικότερη, το λένε και οι αριθμοί και είναι ξεροκέφαλοι οι αριθμοί του 2012, είναι φυσικά καλοδεχούμενη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η συμφωνία δεν είναι καθόλου μα καθόλου ανώδυνη για τους Έλληνες πολίτες, διότι ως προϋπόθεση είχε την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, περικοπής συντάξεων, περικοπής του αφορολόγητου, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με το 2060, το Υπερταμείο ίσα με το 2115, τη σκληρή εποπτεία του ΕSM στις ελληνικές τράπεζες».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσκοβισί είπε: «Κύριε επίτροπε, λοιπόν, μπορούμε να το βαπτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο».

Ως μία δεύτερη παρατήρηση για τη τη συμφωνία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δεν έχι ακόμη αποκατασταθεί, αφού δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν ακόμα τα capital controls, είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία, η οποία, ουσιαστικά, βάζει την Ελλάδα με το μαξιλάρι ασφαλείας, τα χρήματα που θα πάρουμε από τον ESM, σε μία χρηματοδοτική γυάλα, μέχρι το τέλος του 2021 για να καλυφθούν με ασφάλεια οι χρηματοδοτικές ανάγκες μας.

Όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων, είπε: «Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν, κύριε επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία αυτή για τις συντάξεις θα ακυρωθεί, και θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες ενδεχομένως συμφωνίες της χώρας, καλοδεχούμενο! Καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί οι όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, για όλους τους Έλληνες, και θα πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά, με βάση τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Το τονίζω προς πάσα κατεύθυνση».