Skip to main content

Ο φόβος παγκόσμιας ύφεσης σκιάζει το Νταβός- στην καινοτομία η λύση

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού 
[email protected]

Oι φόβοι μήπως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την επόμενη ύφεση κυριάρχησαν στην έναρξη του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Πέραν των προκλήσεων που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη -όπως ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος και το Brexit- ηγέτες και κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη συζήτησαν στο Νταβός το μέλλον της παγκοσμιοποίησης και το πώς η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Η Κίνα αναρριχήθηκε τρεις θέσεις, υποσκελίζοντας για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο στη φετινή κατάταξη του Bloomberg με τις πιο καινοτόμες χώρες, ενώ η Νότια Κορέα κατάφερε να διατηρήσει και το 2019 τα σκήπτρα καινοτομίας. Η βελτίωση της Γερμανίας σε έρευνα και εκπαίδευση βοήθησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αναρριχηθεί στη δεύτερη από την τέταρτη θέση, με συνολική βαθμολογία σχεδόν ίση με αυτήν της Νότιας Κορέας. Ο ετήσιος Δείκτης Καινοτομίας του Bloomberg, που καταρτίζεται για έβδομη χρονιά, αναλύει δεκάδες κριτήρια με βάση επτά παραμέτρους, όπως δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, ικανότητα παραγωγής και συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Στη φετινή κατάταξη των χωρών με βάση την καινοτομία, η Γερμανία σχεδόν ισοβάθμησε με την έξι φορές «πρωταθλήτρια» Νότια Κορέα. Η Φινλανδία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την Ελβετία και το Ισραήλ, ξεπερνώντας τη Σιγκαπούρη που βρίσκεται στην έκτη θέση. Η Σουηδία, που πέρυσι είχε το «αργυρό» στην καινοτομία, έχασε πέντε θέσεις, υποχωρώντας στην 7η.

Οι ΗΠΑ βελτίωσαν την κατάταξή τους κατά τρεις θέσεις, ανεβαίνοντας στην 8η και επιστρέφοντας και πάλι μεταξύ του top-10, που συμπληρώνεται με την Ιαπωνία και τη Γαλλία.

Η κατάταξη του Bloomberg περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η οποία έχασε τέσσερις θέσεις, υποχωρώντας στην 35η από την 31η στη λίστα του 2018. Μεταξύ των νεοεισερχόμενων στη συνολική κατάταξη 60 χωρών συγκαταλέγονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες: Ινδία (54), Μεξικό (59), Βιετνάμ (60) και Σαουδική Αραβία (56).

Η κατάταξη των χωρών βάσει καινοτομίας δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο των εργασιών του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου κυριάρχησαν οι εντεινόμενες ανησυχίες για μια νέα, σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. «Αυτό που με φοβίζει περισσότερο μακροπρόθεσμα είναι ότι έχουμε περιορισμούς στη νομισματική πολιτική -που είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο μας- ενώ ταυτόχρονα έχουμε μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό ανταγωνισμό», δήλωσε ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates, στο πλαίσιο συζήτησης σε πάνελ στο Νταβός. «Οπότε, η επόμενη επιβράδυνση της οικονομίας είναι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο», πρόσθεσε. Πολιτικά ζητήματα όπως η άνοδος του λαϊκισμού και η συνεχιζόμενη εμπορική αντιπαράθεση θυμίζουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές τα τελευταία χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης στα τέλη της δεκαετίας του ‘30, ανέφερε ο κ. Ντάλιο.

Δύσκολες συνθήκες για επενδύσεις

Μια σειρά γεωπολιτικών γεγονότων το τελευταίο 12μηνο έχει επιδεινώσει σημαντικά το περιβάλλον για επενδύσεις, εξηγεί ο Μάρτιν Γκίλμπερτ, συνδιευθύνων σύμβουλος στη βρετανική επενδυτική εταιρεία Standard Life Aberdeen. Ο κ. Γκίλμπερτ επικαλέσθηκε ως παραδείγματα την εμπορική διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ και το αδιέξοδο στο Brexit. Στο Νταβός συζητήθηκαν και οι προτάσεις για την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Η χρηματοοικονομική ελίτ εμφανίσθηκε προβληματισμένη για το ενδεχόμενο επιβολής 70% συντελεστή φόρου στα κέρδη πάνω από 10 εκατ. δολάρια.