Skip to main content

Λουκέτα και μαύρες λίστες κατά της φοροδιαφυγής

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Λουκέτα και μαύρες λίστες για τις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν συστηματικά φέρνει το νέο «μέτωπο» κατά της φοροδιαφυγής που ανοίγει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς και αντικείμενο την αναζήτηση ουσιαστικών τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου, επεσήμανε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση των ισχυουσών διατάξεων που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, «λουκέτο» για 30 ημέρες σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπή.

Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα εξαντλεί την αυστηρότητά του την πρώτη φορά που θα εντοπιστεί μια επιχείρηση να φοροδιαφεύγει, αφού θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στον παραβάτη κι εάν στη συνέχεια εντοπιστεί και πάλι να μην έχει συμμορφωθεί, τότε θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες.

Στο πλαίσιο δε του νέου τρόπου ελέγχου των επιχειρήσεων που σχεδιάζεται, η ΓΓΔΕ προχωρά στη σύνταξη «μαύρης» λίστας με τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στον τζίρο που εμφανίζουν. Ειδικότερα, εάν οι εισπράξεις τους που καταγράφουν τις ημέρες των ελέγχων διαφέρουν σημαντικά αυτές των υπολοίπων ημερών, τότε θα εντάσσονται στην εν λόγω λίστα που ανοίγει τον δρόμο για τακτικό έλεγχο της επιχείρησης.

Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, με ειδική εγκύκλιο θα καθοριστούν τα κριτήρια, τα όρια των αποκλίσεων και γενικότερα η όλη διαδικασία που θα ακολουθεί κατά τους συγκεκριμένους ελέγχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη κοινός τόπος ήταν ότι για να επιτευχθεί ο σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής πρέπει να προωθηθεί άμεσα το σχέδιο νόμου για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Νομοσχέδιο που -όπως επεσήμαναν οι φορείς- έχει καθυστερήσει, με ανώτατα τραπεζικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι δεν οφείλεται στις προμήθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού αυτές κινούνται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά όλοι οι παραγωγικοί και επαγγελματικοί φορείς συμφώνησαν ότι η φοροδιαφυγή ενισχύεται από την υψηλή φορολόγηση, αφού η όποια νέα επιβάρυνση πλέον αποτελεί «κίνητρο» για φοροδιαφυγή.

Ο κ. Πιτσιλής, πάντως, μιλώντας και στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ανέφερε ότι η φοροδιαφυγή δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη ελεγκτών, αν και παραδέχθηκε ότι «το προσωπικό ποτέ δεν είναι επαρκές», αλλά κυρίως στο ότι δεν έχει γίνει συνείδηση πως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων. «Είναι και της φορολογικής διοίκησης, βεβαίως και του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εν τέλει και των ίδιων των πολιτών. Γιατί κάθε φόρος, ο οποίος δεν πληρώνεται από κάθε απόδειξη που εκδίδεται, έρχεται και αφαιρείται με άλλο τρόπο από το πορτοφόλι μας».

«Ναι» σε παράταση μόνο για νομικά πρόσωπα

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εμφανίστηκε θετικός στην παράταση για τα νομικά πρόσωπα, όχι όμως και για τα φυσικά πρόσωπα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα η παράταση ή όχι των προθεσμιών, αλλά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι «την αρμοδιότητα της παράτασης δεν την έχει ο γενικός γραμματέας, την έχει ο υπουργός. Πρέπει να διαχωρίσουμε τα φυσικά από τα νομικά πρόσωπα. Στα φυσικά πρόσωπα δόθηκαν περίπου 85 μέρες για να υποβάλουν δηλώσεις. Βεβαίως, το ζήτημα είναι πολιτικό. Προσωπικά δεν θα ήμουν ιδιαίτερα σύμφωνος στο να δοθεί παράταση στα φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα, για διάφορους λόγους το σύστημα άργησε να ανοίξει. Εκεί ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε μια σύντομη παράταση».

Πάντως, με δεδομένο τον μεγάλο όγκο των δηλώσεων που απομένουν προς υποβολή, οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ αναγκαστικά θα εξετάσουν το ζήτημα των προθεσμιών στις επόμενες μέρες.