Skip to main content

Ο χρυσός λάμπει σε υψηλά εξαετίας και τα σενάρια απογείωσης πληθαίνουν

Εκεί που φαινόταν να χάνει τη λάμψη του, ο χρυσός έκανε τη δυναμική επιστροφή, διεκδικώντας τον τίτλο του βασιλιά των αγορών. Η τιμή του έχει απογειωθεί σε υψηλά έξι ετών και εμφανίζει το μεγαλύτερο πρίμιουμ έναντι του χαλκού από το 2016. Όσο δε οι αποδόσεις των ομολόγων βουλιάζουν τόσο εκείνη λαμβάνει ώθηση. Οι κεντρικές τράπεζες, που αντί να ομαλοποιούν την πολιτική τους, εξετάζουν κάθε μέτρο περαιτέρω χαλάρωσης, το αδύναμο δολάριο, οι επίμονες αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με πάσης φύσεως αντιπάλους και συμμάχους και οι φόβοι για την νέα κανονικότητα της αστάθειας και των εντάσεων καθιστούν τον χρυσό πιο ελκυστική επιλογή από ποτέ. 

Σε διάστημα μόλις τέσσερων εβδομάδων έχει ενισχυθεί κατά 10% σπάζοντας το φράγμα των 1.400 δολαρίων η ουγκιά, το οποίο είχαν προσδιορίσει οι ειδικοί ως «σημείο αντίστασης». Αυτό σημαίνει ότι έχει όλες τις δυνατότητες να συνεχίσει χωρίς εμπόδια το ράλι του. Για πρώτη φορά από το 2013 το πολύτιμο μέταλλο «απλαμβάνει απόλυτη συναστρία», όπως σχολιάζει στο Reuters,ο αναλυτής της Societe Generale, Ρόμπιν Μπαρ. 

Η Citibank συμφωνεί, επισημαίνοντας πως κύριος παράγοντας ώθησης για τον χρυσό είναι το σήμα, που έστειλε η Federal Reserve ότι θα μπορούσε να προβεί σε μείωση των επιτοκίων. Βλέπει δε την τιμή του να απογειώνεται στα 1.500 δολάρια έως τα τέλη του έτους. 

Τα χαμηλά επιτόκια τείνουν να αποδυναμώνουν το δολάριο (στο οποίο αποτιμάται ο χρυσός) καθιστώντας τον πιο προσιτή επενδυτική επιλογή για αγοραστές, που έχουν στη διάθεσή τους άλλο νόμισμα. Είναι δε ένα ασφαλές καταφύγιο, που όμως προσφέρει απόδοση σαφώς καλύτερη από εκείνη των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, της Ιαπωνίας ή ακόμη και των ΗΠΑ και μικρότερων οικονομιών. Με το «σύμπαν να συνωμοτεί» υπέρ του χρυσού, η μόνη ανησυχία «είναι μήπως τελικά η Fed δεν κάνει όσα περιμένουμε στο μέτωπο των επιτοκίων» εξηγεί ο Μπαρ της SocGen.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, όμως, ο αναλυτής πιστεύει ότι η επιλογή του χρυσού θα δικαιώσει τους επενδυτές, καθώς τα επιτόκια σίγουρα θα κινηθούν πτωτικά, ενώ το δολάριο δεν έχει περιθώρια ανόδου. 

Τη δυναμική του χρυσού (και κατά συνέπεια τους φόβους, που καθορίζουν τις αποφάσεις των επενδυτών) μαρτυρά και το γεγονός ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι σήμερα πιο ακριβό από τον χαλκό, ένα βιομηχανικό μέταλλο, που εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης του θεωρείται βαρόμετρο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα η διαφορά είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών. 

Ακόμη και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και δεκαετίες, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους. Η τάση αυτή αναμένεται να σπρώξει την τιμή σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. 

naftemporiki.gr