Skip to main content

Χρηματιστήρια: Η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο τα συγκράτησε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο πρωταγωνίστησε στις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα στοιχεία της έστειλαν αντιφατικά μηνύματα, προκάλεσαν όμως τον ίδιο προβληματισμό στους επενδυτικούς κύκλους.

Στη Wall Street η προγραμματισμένη ομιλία του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς, με θέμα τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα αναβλήθηκε, με το σκεπτικό να μη δυναμιτίσει το κλίμα πριν τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας την ερχόμενη εβδομάδα, ερμηνεύτηκε ως θετικό γεγονός, αντισταθμίζοντας τον προβληματισμό από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, με τον S&P 500 στην αρχή της συνεδρίασης να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και τον Nasdaq ενδοσυνεδριακά να σημειώνει ήπιες απώλειες.

Στην Ευρώπη από την άλλη ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ανέβηκε οριακά από 51,8 στις 52,1 μονάδες, ο υποδείκτης όμως για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ολοκλήρωσαν την 3η διαδοχική εβδομάδα με κέρδη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει μεν με απώλειες 0,36%, να διατηρείται όμως σε υψηλό 6 εβδομάδων.

Η μετοχή της βρετανικής τεχνολογικής IQE έκανε βουτιά 24,8% μετά τις προβλέψεις της για το 2019, ενώ αυτή της επίσης βρετανικής κατασκευάστριας ημιαγωγών Nanoco γκρεμίστηκε, διαγράφοντας 73,8%, μετά την ανακοίνωση ότι έχασε ένα συμβόλαιο με αμερικανική εταιρεία.

Με απώλειες 0,13% έκλεισαν οι DAX και FTSE 100, με το ίδιο ποσοστό με θετικό πρόσημο όμως ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο FTSE MIB, ενώ ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,23%.

Στην Ασία πτωτική ήταν η τάση στις αγορές με τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν σε γεωπολιτικό επίπεδο, να περιβάλλουν με ανασφάλεια τους επενδυτές.

Το χρηματιστήριο της Σανγκάης δεν ακολούθησε τη γενικότερη τάση, κλείνοντας με άνοδο 0,50%, με την αποκλιμάκωση που άρχισε να ξεπροβάλει εκ νέου από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ να επιφέρει θετική αύρα στην ψυχολογία των επενδυτών.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο απώλεσε 0,95%, ενώ με το ίδιο ποσοστό υποχώρησης 0,27% έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σεούλ.