Skip to main content

To 1,4 τρισ. δολ. ρευστότητας που λείπει από το παγκόσμιο σύστημα

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να μην έχουν επιστρέψει ακόμη σε περιοριστική νομισματική πολιτική, αλλά έχουν σίγουρα περιορίσει τις «ενέσεις», με τις οποίες επί χρόνια στήριξαν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία. Η τάση αυτή σε συνδυασμό με τον ταχύτατο βηματισμό της Federal Reserve στις αυξήσεις επιτοκίων έχουν ως αποτέλεσμα η ρευστότητα στήριξης να έχει συρρικνωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο. 

Σε έκθεσή της η Merrill Lynch υπολογίζει ότι από τις αρχές του έτους FED, ΕΚΤ και Tράπεζας της Ιαπωνίας έχουν αγοράσει ενεργητικό αξίας 125 δισ. δολαρίων για να στηρίξουν τις αγορές και την ανάκαμψη. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν ρίξει στο παγκόσμο σύστημα 1,5 τρισ. δολάρια. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι από τις αγορές λείπει μία ένεση ρευστότητας 1,38 δισ. δολαρίων, που αναγκάζει τους πάντες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. 

Η απουσία της έξτρα ρευστότητας δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα, αφού η διατήρησή της θα μπορούσε να πυροδοτήσει επικίνδυνες φούσκες. Κάποιοι πιστεύουν ότι ήδη έχει συμβεί σε έναν βαθμό. Ωστόσο αναμένεται η απόσυρση ρευστότητας να ενταθεί αισθητά μέσα στους επόμενους έξι έως οχτώ μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιες κατηγορίες ενεργητικού σε απότομη «προσγείωση»- με τα ομόλογα βεβαίως να είναι τα πλέον ευάλωτα. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον βασιλιάς των αγορών δεν είναι άλλος από το αμερικανικό δολάριο, του οποίου η ανατίμηση προβλέπεται να έχει συνέχεια. To ράλι του αμερικανικού νομίσματος σημαίνει πάντως σφυροκόπημα για νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, γεγονός που σε συνδυασμό με το ακριβό πετρέλαιο δημιουργεί ισχυρές πιέσεις. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg