Skip to main content

Αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας

Οι προοπτικές σθεναρότερης ανάπτυξης των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, ενώ υποβάθμισε τις ανησυχίες πως ο προστατευτισμός θα εξαπλωθεί σε βαθμό ικανό να υπονομεύσει το διεθνές εμπόριο.

«Η οικονομία των ΗΠΑ πιθανόν θα αναπτυχθεί ταχύτερα φέτος και του χρόνου και ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά τι. Όλες αυτές (οι τάσεις) μπορεί να κάνουν τα επιτόκια να ανέβουν και το δολάριο επίσης μπορεί να ανατιμηθεί», εκτίμησε ο Κουρόντα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νταβός.

Ο Κουρόντα υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ένα παγκόσμιο κύμα προστατευτισμού το οποίο θα έπληττε το διεθνές εμπόριο.

«Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων οικονομιών της Ομάδας των Επτά και της Ομάδας των Είκοσι (…) έχουν δεσμευτεί στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου, αυτό λοιπόν μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της εξάπλωσης του προστατευτισμού», έκρινε ο ίδιος.

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ