Skip to main content

Στην αντεπίθεση η Τράπεζα της Αγγλίας για το Brexit

Οι βρετανικές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν ένα σκληρό Brexit ξεκαθαρίζει η Τράπεζα της Αγγλίας, απορρίπτοντας τα σχετικά καμπανάκια των ευρωπαϊκών αρχών. Εξαπολύει δε κριτική στους Ευρωπαίους για τη στάση τους στο θέμα των συμβολαίων παραγώγων, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 29 τρισ. στερλίνες.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι εάν δεν διασφαλιστεί μία ουσιαστική μεταβατική περίοδος για τον χρηματοοικονομικό τομέα θα επικρατήσει χάος στην αγορά των παραγώγων, κάτι που θα πλήξει συνολικά την Ευρώπη. Όπως μάλιστα αναφέρει στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στο παρελθόν, με την αγορά παραγώγων να κινδυνεύει με παράλυση.

Όσον αφορά στις βρετανικές τράπεζες, πάντως, επισημαίνει ότι η κεφαλαιακή τους βάση είναι σήμερα πιο ισχυρή ακόμη και από πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχουν φροντίσει να περιορίσουν αισθητά την έκθεση στο ρίσκο. Έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις όποιες πιέσεις πυροδοτήσει η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μάρτιο του 2019. 

naftemporiki.gr