Skip to main content

Π. Μοσκοβισί: Μειώθηκαν τα φορολογικά βάρη για τις εταιρείες την τελευταία δεκαετία

Τα φορολογικά βάρη των εταιρειών ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτό προκύπτει από στοιχεία, που παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη. 

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος εταιρειών έχει κατά μέσο όρο μειωθεί από 23,8% το 2008 σε 21,9% το 2018. Και ο συνολικός πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής από 21,3% το 2008 σε 20,1%. 

Δεκαπέντε κράτη μέλη είχαν χαμηλότερα ποσοστά το 2018 σε σχέση με το 2008, τέσσερα είχαν υψηλότερα ποσοστά, ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων χωρών παρέμειναν αμετάβλητα. Ο φόρος εισοδήματος εταιρειών κυμάνθηκε κατά τα άλλα μεταξύ 10 % και 35 % στην Ένωση.

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος οι εν λόγω συντελεστές δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκην τον πραγματικό συντελεστή του φόρου που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις. Ο συνολικός «πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής» μειώθηκε σε 17 κράτη μέλη, ενώ σε άλλα 10 αυξήθηκε. Σε ολόκληρη την Ε.Ε.  κυμάνθηκε μεταξύ του 9% και του 33,4%».

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του επικαλέστηκε σχετική έρευνα των Financial Times. Στην ερώτηση τόνιζε ότι «οι πολυεθνικές συμβάλλουν λιγότερο στους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά την κρίση, επιβαρύνοντας έτσι μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προκαλώντας περικοπές στο κοινωνικό κράτος», ενώ «μετά το 2008, οι φόροι σε φυσικά πρόσωπα έχουν αυξηθεί κατά 6%». «Στην έρευνα των FT καταγράφεται επίσης ότι οι ισολογισμοί σε επίπεδο ομίλου για τις τεχνολογικές εταιρείες δείχνουν πως πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα κέρδη στο εξωτερικό από ό,τι για τα κέρδη στις χώρες-έδρες τους», προσέθετε.

Ο κ. Μοσκοβισί από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «από τις κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής είναι να καταστεί η φορολογία δικαιότερη και αποτελεσματικότερη σε ολόκληρη την ΕΕ», και σημειώνει ότι η στρατηγική της στηρίζεται «αφενός, την ενίσχυση της διαφάνειας και, αφετέρου, την εξάλειψη των νομικών κενών και των αναντιστοιχιών μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων».

naftemporiki.gr