Του Κώστα Ιωαννίδη
Ενώ ο S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία και επέδρασε ευεργετικά στη διάθεση για ρίσκο, το διεθνές κλίμα δεν βάρυναν οι αναλύσεις αλλά οι πτώσεις λόγω εσπευσμένης ρευστοποίησης θέσεων από θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια. Τις προκάλεσε το ανέβασμα στο επίπεδο της αγοραίας ανησυχίας για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου που θα προκαλέσει χάος στην παγκόσμια ανάπτυξη.
«Η όλο και πιο αυταρχική ρητορεία γύρω από την εμπορική διαμάχη που συντηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία, μολύνοντας το επενδυτικό κλίμα, αφού περιορίζουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιρειών. Ήδη μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμο παράγοντα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να υποχωρήσουν τουλάχιστον μέσω των μεσοπρόθεσμων εκλογών». Δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management σήμερα το πρωί στο Reuters.
Εδώ όμως έχουμε μια αγορά με τους εγχώριους επενδυτές επιφυλακτικότερους από τους ξένους. Η σύγκριση των παρατηρήσεων των εγχώριων αναλυτών και αυτών των ξένων επενδυτικών Οίκων μετά την απόφαση από το Εurogroup, αποκαλύπτει πως οι πρώτοι είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και όποιος μελετήσει τη σχέση ανοδικών πτωτικών μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις. Αφού διαπιστώνει πως είναι 50 προς 50, καθώς είναι τα blue chip που οδηγούν στις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά ακόμα και τότε, οι μετοχές εκτός των FTSE25 και FTSEM δέχονται πιέσεις.
Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι χθες, οι πτωτικές μετοχές του 25άρη, που συγκέντρωσε στις 15:20 τα 14,9 από τα 18,9 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, ήταν γύρω στις 8 και μεγαλύτερες απώλειες είχε η ΒΙΟ -1,34%. Μια μέρα που την ίδια ώρα ο DAX και o FTSE 100 έχαναν πάνω από τόσο, με τα futures της Wall Street στο -0,50%!
Έχουμε και λέμε μετράμε και αφαιρούμε, ήταν το πλαίσιο που καθόρισε τις κινήσεις στο ΧΑ. Αυτές είχαν φέρει στους δείκτες άνοδο +0,70% και πάνω, μετά από πέντε ώρες διαπραγμάτευσης, μέρα που οι ρευστοποιήσεις συντονισμένα έδιναν και έπαιρναν διεθνώς. Ο τζίρος ωστόσο που δεν έλεγε να περάσει τα 19,5 εκατ. ευρώ, υπογράμμιζε πως διάθεση για ξεπούλημα στην Αθήνα δεν υπήρχε. Αλλά από τις συναλλαγές απουσίαζε επίσης, η είσοδος φρέσκου χρήματος.
Πάλι καλά που για την ώρα, οι αγοραίοι (ξένοι θεσμικοί ειδικά) δεν βλέπουν πως η αμέσως επόμενη φάση στο ΧΑ θα είναι χειρότερη από την τρέχουσα. Γενικά με ανοδικές τότε τις 40 του ταμπλό και πτωτικές 53, θα έπρεπε τα κέρδη των ανοδικών να είναι υπολογίσιμα. Όντως, πάνω από +2% ενισχύονταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΣΑΡ με τις ΜΥΤΙΛ, ΕΤΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ και ΑΔΜΗΕ από +1,5% και πάνω. Η εικόνα των χαρτοφυλακίων στο τέλος του Ιουνίου απασχολεί τους θεσμικούς, κατά την ταπεινή μας γνώμη.
Με τόσο χαμηλό τζίρο και τέτοια επιμονή στο ξεφόρτωμα μετοχών εκτός αυτών του 25άρη, είναι σαφές πως οι εγχώριοι παράγοντες εμφανίζουν σαφή κάμψη στη διάθεση για ρίσκο. Γιατί δεν θεώρησαν ικανοποιητική την απόφαση του Eurogroup. Τα ομόλογα, σεμνά αλλά σταθερά, δείχνουν πως οι ξένοι παράγοντες έχουν θετικότερες προσδοκίες από τους εγχώριους. Ωστόσο είναι γεγονός πως τους κόβει τα πόδια, η διαπίστωση του χάους που μπορεί να φέρει η κλιμάκωση της έντασης στη δημόσια, αντί της σιωπηλής διπλωματικής διαπραγμάτευσης, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς.
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχωράει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναθεωρεί σε «Β+» -από «Β» προηγουμένως– τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με το outlook να είναι «σταθερό». Πιθανά αυτό να ενισχύσει το φρόνημα των ξένων θεσμικών που δείχνουν προτίμηση στη σιγουριά την οποία αυτή την περίοδο «εκπροσωπούν» οι Τράπεζες του 25άρη.
Οι εγχώριοι παράγοντες επιμένουν: «Η Αγορά περιμένει να δει αν θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, πως θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, αλλά και όσα είναι σε μεταβατικό στάδιο και αν πράγματι αυτά θα επαρκέσουν για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Οι πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης θα είναι καταλυτικές. Πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως οι Αποκρατικοποιήσεις, τα “κόκκινα” δάνεια, οι Ανεξάρτητες Αρχές και άλλα τέτοια δύσκολα». Σημείωνε την Παρασκευή ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ.
«Τα νέα τελειώνουν και η συμφωνία, σε πρώτο χρόνο, δεν έδωσε τα αναμενόμενα κέρδη στο Χ.Α. Η Χώρα ναι μεν κάλυψε τις ανάγκες της για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα επέκτεινε τον χρόνο αποπληρωμής του ESM για 10 χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να μειώσει το χρέος. Απεναντίας δεσμεύτηκε για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Οι Ευρωπαίοι, ουσιαστικά, “κλώτσησαν το ντενεκεδάκι στο μέλλον” με την λιτότητα να έχει την τιμητική της στην Χώρα. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει, είναι να προσελκύσει επενδύσεις πετυχαίνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Ξένοι βλέποντας πως δεν υπήρξε κάποιο αναπτυξιακό μέτρο, φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι και στάση αναμονής, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα». Σημείωσε χθες ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ισχυρότατες απώλειες παρουσίασαν στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας βδομάδας του Ιουνίου οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει «κοκκινήσει» τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο -και όχι μόνο.
Ως αποτέλεσμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,34% ή κατά 328 μονάδες, διολισθαίνοντας στις 24.252,80 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 2,09% στις 7.532,01 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 1,37% στις 2.717,07 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της NetFlix μειώθηκε κατά 6,5% συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες τεχνολογικές μετοχές, ενώ «βουτιά» της τάξης του 6% παρουσίασε και η μετοχή της Harley-Davidson, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία εργοστασίων εκτός των ΗΠΑ. Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι ο «δείκτης φόβου» της Wall Street -γνωστός και ως VIX- παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων τριών μηνών, ενισχυόμενος κατά 29,7% στις 17,85 μονάδες.
Εκτός της απαγόρευσης των κινεζικών επενδύσεων, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει και την επιβολή απαγορεύσεων στις τεχνολογικές εξαγωγές προς την Κίνα. Μάλιστα, τα νέα περιοριστικά μέτρα εκτιμάται ότι θα έχουν ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.
ΕΥΡΩΠΗ
Η «διαμάχη» των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους -Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα, Καναδά, Μεξικό- έχει διασπείρει τον πανικό ανάμεσα στους επενδυτές. Οι τελευταίοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός ανεξέλεγκτου εμπορικού πολέμου, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Όπως είναι φυσικό, το δυσμενές κλίμα επηρέασε σημαντικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν συλλήβδην στο «κόκκινο». Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 2,07% στις 377,17 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων τριών μηνών.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,26% στις 7.509,84 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,46% στις 12.270,33 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,92% στις 5.383,86 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,78% στις 9.617,90 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,44% στις 21.355,19 μονάδες.
Επίσης, στη χθεσινή διάσκεψη για το μεταναστευτικό δεν υπήρξε συμφωνία, με την Αγκέλα Μέρκελ να δηλώνει ότι θα λύσει το ζήτημα με διμερείς συμφωνίες. Η Καγκελάριος αντιμετωπίζει εγχώρια πίεση για το θέμα, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο IfO.
ΧΑ
Η τάση για φυγή από το ρίσκο διεθνώς, δεν ίσχυσε για τις μετοχές της Αθήνας
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική μεταβολή με κίνηση στη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με ανοδική κλίση από τις 12:05 και μετά ως τις 16:55. Οδήγησαν τον ΓΔ αρχικά σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 771,18 με μηδενικό χάσμα. Η βουτιά αμέσως μετά έφερε το ελάχιστο στις 769,78 από 771,15 τιμή που επαναλήφθηκε στις 12:02 στις 769,68. Αμέσως μετά εμφανίστηκε αντίδραση από σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον και ο μέσος όρος ξεκίνησε την πορεία του προς το μέγιστο για τη μέρα ως τις 16:54 ήταν οι 780,98 από 792,37 μονάδες την προηγούμενη. Από εκεί, με την ενδυνάμωση της καθοδικής τάσης στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τον κατέβασαν στα λίγα λεπτά ως τις 17:00 αφού τότε τον άφησαν στις 780,00 μονάδες και με τις δημοπρασίες κατέληξε στις 777,08 με ανοδική μεταβολή σε μέρα παγκόσμιας πτώσης. Αντίθετα στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς η απόδοση έπεσε στο 4,13% κατά 2 μονάδες βάσης με διακύμανση 4.
Ήταν σύνοδος με μια μόνο αλλαγή στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών, αλλά η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 10:30 ως το τέλος των πρώτων 90 λεπτών. Το ελάχιστο στις 769,68 μονάδες ήταν 34,7 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με εξαρχής πτωτική ατμόσφαιρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έγινε χειρότερη πριν από το καθοδικό άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ που είχαν επίσης πτωτική συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 777,08 μονάδες που ήταν 7,4 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 3,9 μονάδες κάτω από το ανώτερο.
Ήταν μια σύνοδος με αρκετά μικρότερο εύρος διακύμανσης (11,3 μονάδες) σε σχέση με τις 21,2 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 57,087 από 53,926 δις ευρώ. Εννιά blue chip υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν οι ΕΧΑΕ -1,89%, ΦΡΛΚ -1,78%, ΟΛΠ -1,42%, ΕΥΔΑΠ -1,23%, ΕΕΕ -0,97%, ΜΟΗ -0,96%, ΑΡΑΙΓ -0,58%, ΤΙΤΚ -0,23%, και ΛΑΜΔΑ -0,16%, ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.
Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,08%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,00% από +2,04%, την ΕΤΕ στο +1,79% από -2,03%, ΕΥΡΩΒ +1,05% από -1,55% και την ΠΕΙΡ στο +1,77% από +0,20%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,40% από -1,21% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 14) και οι ΓΡΙΒ και ΜΠΕΛΑ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 9,737 από 29,664 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 3,694 από 6,558 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 3,454 από 6,985 εκατ. τεμάχια, ΠΕΙΡ με 2,236 από 1,953 εκατ. τεμάχια, και ο ΟΤΕ με 463.713 από 792.301 τεμάχια την προηγούμενη σύνοδο.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,77% και έφθασε στις 777,08 από 771,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2028,82 από 2015,05 μονάδες με μεταβολή +0,68%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται αρκετά πάνω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,620 από 81,004 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,647 από 11,152 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 36,394 από 66,341 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,830 από 2,491 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 50 από 41 των καθοδικών 48 από 62 και 16 από 27 ήταν σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Μείωσαν την προήγηση του δείκτη από τα ΣΜΕ, αλλά με χαμηλούς όγκους
Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 2015,05 μονάδες χωρίς χάσμα. Ακολούθησε γρήγορη βουτιά και στις 10:34 εμφανίστηκε το κατώτερο ημέρας στις 2011,18 μονάδες. Από τις 12:12 οι θεσμικοί του έδωσαν σταθερής κλίσης ανοδική πορεία και το μέγιστο στις 2043,14 μονάδες ήρθε στις 16:56. Στις 17:00 σταμάτησε στις 2040,28 μονάδες αλλά το κλείσιμο στις 2028,82 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,68%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 8,457 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 823 συμβόλαια με ανώτερο τις 2030,00 μονάδες, κατώτερο τις 1998,50 με τελευταίες πράξεις στις 2022,00 από 2004,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 122 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 2036,00, κατώτερο τις 2000,00 και τελευταίες πράξεις στις 2021,00 από 2003,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 10520 από 10534 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 367 από 315 ΣΜΕ.
Ισχυρότατες απώλειες παρουσίασαν στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας βδομάδας του Ιουνίου οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει «κοκκινήσει» τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Τα νέα τελειώνουν και η συμφωνία, σε πρώτο χρόνο, δεν έδωσε τα αναμενόμενα κέρδη στο Χ.Α. Η Χώρα ναι μεν κάλυψε τις ανάγκες της για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα επέκτεινε τον χρόνο αποπληρωμής του ESM για 10 χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να μειώσει το χρέος. Απεναντίας δεσμεύτηκε για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Οι Ευρωπαίοι, ουσιαστικά, “κλώτσησαν το ντενεκεδάκι στο μέλλον” με την λιτότητα να έχει την τιμητική της στην Χώρα. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει, είναι να προσελκύσει επενδύσεις πετυχαίνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Ξένοι βλέποντας πως δεν υπήρξε κάποιο αναπτυξιακό μέτρο, φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι και στάση αναμονής, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα.
Ο Τραπεζικός κλάδος, παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι “οδηγός” στην Αγορά. Φαίνεται πως τόσο η απομάκρυνση του ρίσκου για την Χώρα, η πιθανή συνέχιση αποκλιμάκωσης του spread, αλλά και η προσπάθεια του κλάδου να μειώσει περαιτέρω τα “κόκκινα” δάνεια, τραβούν το ενδιαφέρον των Επενδυτών.
Ήδη έχουμε κλείσει ένα τετράμηνο συσσώρευσης από το υψηλό του Φεβρουαρίου, με το νέο που η Αγορά περίμενε να μας βρίσκει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, από τα υψηλά έτους στις 895 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά έχει να περιμένει ως νέα τις καλύτερες αξιολογήσεις από τους Ξένους Οίκους, ή την προκήρυξη εκλογών, μιας και είναι κάτι που θα μεγαλώσει τις προσδοκίες για την αλλαγή πολιτικής, σε σχέση με την Οικονομία και την ανάπτυξή της.
Σήμερα
Οι αγορές παγκόσμια συνέχισαν την ρευστοποίηση θέσεων σήμερα Τρίτη 26/6, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων οικονομιών οδήγησε τους επενδυτές μακριά από πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, με τις αγορές στην Κίνα να δέχονται το κύριο χτύπημα από την ανησυχία των επενδυτών. Το τεταμένο σκηνικό ανέβασε τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και κράτησε το δολάριο στην άμυνα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούσαν για την ευρύτερη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση από τις αντιδράσεις στα μέτρα της ατζέντας “America First” της κυβέρνησης Trump.
Οι ασιατικές μετοχές πέρασαν σε διαπραγμάτευση μέσα σε μια κόκκινη θάλασσα μετά την κατάρρευση της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι S & P 500 και Nasdaq υπέστησαν τις πιο απότομες απώλειές τους σε περισσότερο από δύο μήνες τη νύχτα. Οι αγορές στην Κίνα – το επίκεντρο των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες – έλαβαν το μεγαλύτερο χτύπημα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά -0,35%.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,4% αλλά αργότερα το μείωσε σε -0,22%στις 09:00 ήταν στο -0,19%, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε -0,61% και ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2% για να μειώσει την πτώση του στο -0,08% αργότερα και στο δεύτερο μέρος κέρδιζε +0,10%.
Οι μετοχές από τεχνολογικά βαριές περιοχές όπως ο KOSPI της Νότιας Κορέας και η Ταϊβάν έπεσαν -0,9% και -0,75% αντίστοιχα και αργότερα διόρθωσαν την απώλειά τους σε -0,10% και -0,41%.
Οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας της Ασίας πιέστηκαν μετά από τις αντίστοιχές τους από τις ΗΠΑ, οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα.
Η απότομη πτώση των μετοχών της τεχνολογίας και το ευρύτερο κλίμα ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης που προκάλεσε η γνωστοποίηση τη Δευτέρα ότι το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. σχεδίαζε περιορισμούς που θα εμπόδιζαν τις εταιρείες με τουλάχιστον 25% κινεζική κυριότητα, από την αγορά τεχνολογικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,1% στις 94.193 και κατέληξε στην πέμπτη ημέρα των ζημιών.
Το δολάριο ήταν πιεσμένο, καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα μιας εβδομάδας εν μέσω της αυξημένης αποστροφής κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το ευρώ με πρόσθεση στα κέρδη της προηγούμενης ημέρας και έφτασε τα 1,1722 δολάρια. Το δολάριο υποχώρησε 0,3% στα 109.450 γιέν. Το γιέν συχνά προσελκύει προσφορές σε περιόδους πολιτικών εντάσεων και αναταραχών στην αγορά.
Οι τιμές του πετρελαίου περιορίστηκαν μετά από τον ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του την Παρασκευή συμφώνησαν να αυξήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες, αν και μέτρια.
Οι ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο κρατήσανε τον χαλκό στο London Metal Exchange κοντά σε ένα χαμηλό 2-1 / 2 μηνών στα 6.702,5 ανά τόνο. Ο τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1,263,56 δολάρια η ουγγιά.