Skip to main content

Talk of the market: Μάκρο και αποτελέσματα τριμήνου στο επίκεντρο

Στα μακροοικονομικά δεδομένα σημειώνεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 8,8 δισ. ευρώ που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 έναντι στόχου για έλλειμμα 7,768 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και έναντι ελλείμματος 4,072 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. 

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,211 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,248 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,516 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας (σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση) διαμορφώθηκε στο 16,0% τον Ιανουάριο έναντι 16,4% τον ίδιο μήνα του 2020. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Eurostat τα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται μισθωτοί εάν η διάρκεια της αναστολής της σύμβασης είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν πάνω από το 50% του μισθού τους. Επομένως ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 162.384 (-4,1%), ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 56.779 (-7,4%).

Ανακάμπτει σήμερα, όπως φαίνεται στην έναρξη των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης, μετά τη χθεσινή μικρή πτώση της τάξης του 0,4%, οδηγούμενος από τη συμπεριφορά των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τράπεζες να εμφανίζουν σε γενικές γραμμές θετική πορεία και την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 72,2 εκατ. ευρώ. 

Στο επίκεντρο έρχονται οι μετοχές των Fourlis και ΟΠΑΠ ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου σήμερα και αύριο ενώ την Πέμπτη ανακοινώνει η Frigoglass.

Η Motor Oil ολοκλήρωσε την εξαγορά ΑΠΕ που ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου, η οποία περιλαμβάνει 11 αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 220 MW σε πλήρη λειτουργία, ένα πάρκο 20 MW υπό κατασκευή και ένα χαρτοφυλάκιο αδειών για 650 MW. Η αξία της συναλλαγής ήταν 117 εκατ. ευρώ. Με την συμφωνία και τις εξαγορές που έχουν γίνει ήδη από το 2019, η Motor Oil αναμένεται να λειτουργεί περίπου 360 MW ΑΠΕ έως το τέλος του 2022, με ετήσιο EBITDA στο εύρος των 55-60 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί εγκατεστημένη χωρητικότητα 0,5-0,6 GW έως το 2025.

Ο TAP ξεκίνησε τη δεσμευτική φάση του Market Test για επαύξηση της δυναμικότητάς του, με το ενημερωτικό στάδιο της διαδικασίας. Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει δύο μήνες, για να ακολουθήσει από τις 17 Ιουλίου 2021 η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Προηγήθηκε η έγκριση από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, της Πρότασης Έργου που υπέβαλε ο ΤΑΡ, η Snam Rete Gas (SRG) και ο ΔΕΣΦΑ, τον Μάιο του 2021.

Η Autohellas θα συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Aegean ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στο ποσοστό που κατέχει η εταιρεία στην Aegean, 11,836%, συνολικής αξίας 7.101.685,73 ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Aegean. Ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Aegean για χρονικό διάστημα έξι μηνών κατ’ ελάχιστο μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Επίσης θα ασκήσει το παρεχόμενο δικαίωμα προεγγραφής για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών έως ποσοστού 3,33%, που αντιστοιχεί σε αξία έως 2 εκατ. ευρώ.

Η Newsphone γνωστοποίησε ότι το ποσοστό της Ancostar ανέρχεται σε 89,53% και οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν από κοινού 24.843.297 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της εταιρείας. Η Newsphone Hellas και η Ancostar Holdings Limited ανακοίνωσαν ότι οι βασικοί μέτοχοι υπέγραψαν από 19.6.2020 σχετική συμφωνία μετόχων να συντονιστούν μεταξύ τους, ώστε να επιδιώξουν τον από κοινού έλεγχο της εταιρείας και της Ancostar Ελλάς. 

Με την απόκτηση επιπλέον μετοχών της Ιασώ, η OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l., ελέγχει το 91,77% των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης εταιρείας.

naftemporiki.gr