Skip to main content

Talk of the market : Επενδύσεις, με κυνήγι της ζήτησης και ζήτηση …κυνηγών

Η αβεβαιότητα για το αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία κάνει επιφυλακτικούς τους επενδυτές που κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον στο χρηματιστήριο. Ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος οι τιμές διολισθαίνουν, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 800 μονάδες. Χθες σημείωσε πτώση 1%, με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται από τα 50 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τετάρτης στα 70 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες αποδείχθηκαν βαρίδι.

Εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και θεσμοί έχουν ραντεβού σήμερα ενώ συνεχίζονται οι επαφές τους και με τις τράπεζες, τα επιτελεία των οποίων θα ενημερώσουν το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που με τη σειρά του προετοιμάζεται ενόψει των συναντήσεων που θα έχει από Δευτέρα με τους εκπροσώπους των θεσμών για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Σχεδόν βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρξει παράταση για τις αιτήσεις στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε συνέχεια του εκρηκτικού ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί. Τα προγνωστικά μιλούν για 580 χιλ. ή ακόμη και πάνω από 600 χιλ. αιτήσεις εντός προθεσμίας, δηλαδή μέχρι σήμερα στο τέλος της ημέρας.

H Ιntralot προχώρησε στη σύναψη σύμβασης δέσμευσης “lock-up” με μία “ad hoc” ομάδα ομολογιούχων η οποία κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 75% επί του συνόλου των ομολογιών τύπου “Senior Unsecured Notes” συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήξεως το 2021. Σημειώνεται ότι μέλη του Ad Hoc Group κατέχουν επιπλέον ποσοστό άνω του 13% των ομολογιών τύπου “Senior Unsecured Notes” επί συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξεως το 2024.

Η Wolt επεκτείνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά δημιουργώντας θυγατρική εταιρεία για την ανάπτυξη νέας υπηρεσίας στο delivery τροφίμων. Η ομάδα του φινλανδικού σήματος μόλις πριν από μερικές ημέρες ολοκλήρωσε τη σύσταση της εταιρείας Wolt Market Greece, που είναι 100% θυγατρική της Wolt Greece, και με την οποία έγινε το πρώτο βήμα για την είσοδο της Wolt στη διανομή προϊόντων super market.

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ στις ασφαλιστικές εταιρείες για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020. Μαζί με τις ζημιές που καταγράφηκαν από τις κακοκαιρίες “Ιανός” τον Σεπτέμβριο και “Θάλεια” τον Αύγουστο, η συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα 3 συμβάντα ανέρχεται σε 57,1 εκατ.ευρώ.

Άρχισε η επικοινωνία των εκπτώσεων ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη η αγορά έχει μπει σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας τις τελευταίες ημέρες. 

Εντωμεταξύ, με πτώση πωλήσεων που κυμαίνεται σε 35% με 40% οι επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς ένδυσης ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για να επιβιώσουν. Σε κοινή επιστολή τους προς τις ηγεσίες των υπουεγείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών οι φορείς της συγκεκριμένης αγοράς ζητούν μεταξύ άλλων μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% για το 2021, παράταση αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της περιόδου Δεκεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 κατά ένα εξάμηνο και ειδικό πρόγραμμα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για χρηματοδότηση των επιταγών που βρίσκονται σε αναστολή.

Την ένταξη και των δευτερευόντων ΚΑΔ λιανικού εμπορίου στη δράση “e-ΛΙΑΝΙΚΟ” που χρηματοδοτεί την δημιουργία και ανάπτυξη e–shop ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του 10.000 μέλη του εξαιρούνται από τη δράση.

Σημειώνεται ότι στοιχεία της Ελλ.Στατ. δείχνουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε κατά 2,3% τον Δεκέμβριο του 2020 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

naftemporiki.gr