Skip to main content

Ο σούπερ Μάριο θα κάνει ό,τι χρειαστεί;

Από την έντυπη έκδοση

Το ισχυρό όπλων των κρατικών ομολόγων περιμένουν όλοι να βγάλει από τη φαρέτρα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία είναι από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία της.

Οι αγορές έχουν εν πολλοίς προεξοφλήσει την ανακοίνωση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που θα έχει ως στόχο να αποτρέψει μία μακρά περίοδο οικονομικού τέλματος και αποπληθωρισμού. Περιμένουν, ωστόσο, τις λεπτομέρειες για τη μορφή και την έκταση που αυτό θα λάβει.

Τα στοιχεία αυτά θα καταδείξουν εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μπορεί πραγματικά να μετατρέψει σε πράξη τη δέσμευσή του να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει την Ευρωζώνη ή εάν οι κινήσεις του φτάνουν έως εκεί που επιτρέπει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο σούπερ Μάριο θα καταθέσει προς ψήφιση στο διοικητικό συμβούλιο ένα πρόγραμμα άνω του 1 τρισ. ευρώ. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές τι ποσοστό των κεφαλαίων θα αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων και τι άλλα στοιχεία ενεργητικού, όπως καλυμμένες ομολογίες και τιτλοποιημένα δάνεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας «Wall Street Journal», ο κ. Ντράγκι έχει προτείνει αγορές ενεργητικού ύψους 50 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους.

Δύο αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επιβεβαίωναν το ύψος των 50 δισ. ευρώ για τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού.

Πρόσθεταν δε ότι όσον αφορά ειδικότερα τις αγορές κρατικών ομολόγων, αυτές δεν θα αρχίσουν πριν από την 1η Μαρτίου και πιθανότατα θα συνεχιστούν έως και τα τέλη του 2016.

Σκιαγραφείται, λοιπόν, ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με διάρκεια 22 μηνών, το οποίο θα άγγιζε το 1,1 τρισ. ευρώ, διογκώνοντας τον ισολογισμό της ΕΚΤ λίγο πάνω από τα 3 τρισ. ευρώ. Αβέβαιο παραμένει το εάν το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Συμβιβαστική φόρμουλα

Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες έκαναν λόγο για μία συμβιβαστική φόρμουλα, η οποία κάμπτει τις ενστάσεις της Γερμανίας, μεταφέροντας ουσιαστικά το ρίσκο των ζημιών από τις αγορές κρατικών ομολόγων στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αλλες πηγές ανέφεραν ότι οι αγορές ομολόγων της κάθε χώρας δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% του χρέους της, όπως και ότι οι αγορές θα αφορούν μόνο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομόλογα – κάτι που θα απέκλειε τους ελληνικούς τίτλους.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, αλλά και αξιωματούχοι του Βερολίνου έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι οι αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ θα ισοδυναμούσαν με παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία θα ανέκοπτε τις προσπάθειες για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αν και υπογράμμισε πως σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι να «μη στείλει το λάθος μήνυμα». «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη… Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που είπα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι… είναι σημαντικό για μένα, ως πολιτικό, να αποφευχθεί να σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία στις χώρες της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε για όλα τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε από την ΕΚΤ να στείλει με την απόφασή της το μήνυμα για αλλαγή πλεύσης στην Ευρωζώνη: «Πιστεύω ότι τα πρώτα βήματα της Κομισιόν, αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να στείλει το μήνυμα μιας νέας κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Αμεση και αποφασιστική δράση από την ΕΚΤ ζήτησε, εν τω μεταξύ, για ακόμη μία φορά ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ ενός ολοκληρωμένου και μεγάλης έκτασης προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. «Φυσικά και θα μπορούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα να βοηθήσει», σημείωσε στο CNBC. «Πρέπει επιτέλους να το προχωρήσουν και θα δούμε τα όριά του. Ας το κάνουν επιτέλους!», πρόσθεσε.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ – ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ