Skip to main content

Αντίδραση Κίνας απέναντι στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των υπαλλήλων και των εταιρειών της για κατηγορίες για κακομεταχείριση στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και απαγόρευση επενδύσεων σε εννέα ακόμη εταιρείες της, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιτζιάν έκανε το σχόλιο σε ενημέρωση στο Πεκίνο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες επέβαλε περισσότερες κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και στρατιωτικούς αξιωματούχους για τις ενέργειες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στο επίκεντρο των ευρέων κυρώσεων βρισκόταν η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας, η China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), η οποία προστέθηκε σε μια «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που απαγορεύει τη συνεργασία με πολίτες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις στο CNOOC δεν στοχεύουν στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων ή σε κοινοπραξίες εκτός της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται με τα ενάγοντα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας που επιδιώκουν να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντά τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε μέχρι να δούμε το Πεκίνο να διακόπτει την καταναγκαστική συμπεριφορά του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Deutsche Welle