Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, ώστε η υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ να πάψει να είναι πραγματικός γραφειοκρατικός εφιάλτης, αλλά και η χάραξη ενός ξεκάθαρου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη των «πράσινων» ηλεκτροπαραγωγικών πηγών, αποτελούν προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη διείσδυση των ΑΠΕ, να «ξεκλειδώσει» μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο, αλλά και να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Αιολικής Ενέργειας τη 15η Ιουνίου και με θέμα τις πολιτικές και τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, εν όψει και των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο φορέων, η Ελλάδα ακολουθεί έως σήμερα μια αντιφατική πολιτική, αφού αν και έχει θέσει στόχους ΑΠΕ για το 2030, δεν έχει καταρτίσει έναν σαφές και συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για την παρακολούθηση της πορείας επίτευξης αυτών των στόχων.
Ωστόσο, αντί να πελαγοδρομεί, θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο και τον χρόνο που θα επιτύχει την αξιοποίηση του 100% βεβαιωμένου ενεργειακού της πόρου, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια.
Την απόλυτη ανάγκη μαζικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησιοταμίευση, καθώς και στα ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων, επισήμανε ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ. «Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και “μπαταρία” του ευρωπαϊκού νότου, ο οποίος είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας» σημείωσε.