Skip to main content

Market Beat: Μια ανάσα στο φινάλε εβδομάδας εκπνοής σειρών στα παράγωγα με βίαιες ταλαντώσεις

Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά βγαίνει στην επιφάνεια η ανομολόγητη ανησυχία, για μια καταστροφική ύφεση, από ένα σοβαρό δεύτερο κύμα κρουσμάτων του COVID19. Το πλησίασμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ κάνει πολλούς αναλυτές να αμφιβάλουν, για τις βαθύτερες προθέσεις εκείνων που αποφασίζουν στο οικονομικό και το υγειονομικό πεδίο.

Οι ασιατικές μετοχές και τα ΣΜΕ των ΗΠΑ ταλαντεύτηκαν σε μια ασταθή διαπραγμάτευση σήμερα Παρασκευή 19/6 αλλά κατέληξαν στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών με ελαφρά θετική μεταβολή. Αφού πρόσφατα οι ανησυχίες για μια νέα αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού ψαλίδισαν τις αυξανόμενες ελπίδες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά -0,06% ενώ στις 8:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,04%. Τα futures του S&P 500 μετακινήθηκαν μέσα και έξω από το αρνητικό πεδίο, και σημείωσαν αύξηση 0,23%.

Κάθε φορά που στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, καθορίζει τη διάθεση η εικόνα της κατάστασης στις ΗΠΑ συνολικά, στην Αθήνα οι αποφάσεις του τελευταίου δίωρου βγάζουν “απόφαση” για την επιτυχία ή την παγίδευση που έφεραν οι επιλογές των πέντε πρώτων ωρών.

Με κατώτερο την περασμένη εβδομάδα τις 638 μονάδες και ανώτερο τις 688,7 η διακύμανση στην τρέχουσα έφερε χαμηλό στις 630 και ανώτερο από την Τετάρτη στις 682 μονάδες. Δεν έχουμε σημαντική διαφοροποίηση εκτός της επιβεβαίωσης πως η ζώνη 680 – 690 μονάδων αποτελεί σκληρή οροφή για την αγορά της Αθήνας. Η μετακύληση θέσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σήμερα, θα μετρήσουν οι αλλαγές στη στάθμιση των μετοχών σε βασικούς για τους ξένους θεσμικούς δείκτες.

Με “αντιστασιακές” μετοχές τις Τραπεζικές, που αρνήθηκαν να οδηγήσουν τον ΔΤΡ κάτω από τις 370 μονάδες, ενώ για αρκετούς θεωρείται επίπεδο που αν παραβιαστεί θα αλλάξει την κατεύθυνση των επενδυτικών τους προσδοκιών, η Αθήνα συντονίστηκε στην παγκόσμια τάση φυγής από το ρίσκο. Η εικόνα των μεταβολών των blue chip και του συνόλου υπογράμμιζε τη γενίκευση του ενδιαφέροντος για ελάττωση θέσεων. Όταν ο τζίρος προσέγγισε ασθμαίνοντας καταϊδρωμένος τα 26 εκατ. ευρώ, η ώρα ήταν 15:30 και το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν 16 με 79 καθοδικές και 10 αμετάβλητες. Ενώ ανοδικά blue chip ήταν ΦΡΛΚ και ΕΥΔΑΠ και από το ύψος του τζίρου γινόταν σαφές, πως οι ρυθμοί συναλλαγών στην έντονη χθεσινή πτώση ήταν πολύ αργοί στο πρώτο πεντάωρο. Ο δε μέσος όρος ήταν στο κατώτερό του ως τότε τις 660,58 μονάδες, με μεταβολή -1,77% που στα επόμενα λεπτά μεγάλωσε ελαφρά.

Ο τζίρος από τις 15:30 ως το τέλος, ήταν πάνω από 35 εκατ. Σφραγίζοντας με αυθεντικότητα τις επιλογές των θεσμικών, όταν άρχισαν οι κινήσεις άμυνας στο ταμπλό, ώστε το χαμηλό να παραμείνει στις 660. Η απογοήτευση από την αδυναμία της αγοράς να σηκώσει κεφάλι, από την πλευρά των στατιστικών απαιτήσεων και δεδομένων, μεγάλωσε χθες. Αλλά αυτό δεν ήταν η κατάληξη για την αγοραία συναίνεση, καθώς υπήρξαν τοποθετήσεις που εξακολουθούσαν να βλέπουν πιθανή την προσέγγιση και την παραμονή σε επίπεδα τιμών άνω των 680 -690 μονάδων.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: “Η παρατεταμένη ευφορία των Διεθνών Αγορών διακόπηκε, με τους πωλητές να καθορίζουν το βαθμό υποχώρησης των δεικτών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε κινούμενο πλαγιοκαθοδικά, με την τεχνική εικόνα να επιτρέπει το ενδεχόμενο για κίνηση του ΓΔ προς τις 700 μονάδες, με δεδομένη τη στήριξη των 652 μονάδων. Η αναγγελία των συντελεστών στάθμισης των Δεικτοβαρών τίτλων, προϊδεάζει για αυξημένες συναλλαγές ενόψει του τελικού rebalancing σήμερα”.

Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Καμία ουσιαστική διαφορά στην συνολική εικόνα του ΓΔ, αν και παρατηρείται μια προσωρινή κόπωση στην περιοχή των 680 μονάδων. Στο μέτωπο της πανδημίας τα κρούσματα αυξάνονται σε ορισμένα Μέρη, τάση που αν συνεχιστεί σίγουρα θα ενεργοποιήσει τους πωλητές. Το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του μήνα, τοποθετείται μεταξύ των 720 και 620 μονάδων”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ να υποχωρούν λιγότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας ανήλθε στο 1,51 εκατομμύριο την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου, οριακά χαμηλότερα από το 1,57 εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις κινούνται πάνω από το επίπεδο του 1 εκατομμυρίου για 13 διαδοχικές εβδομάδες.

Παράλληλα παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την πανδημία μετά την πρόβλεψη για περισσότερους από 200.000 θανάτους μέχρι τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σκοπό να ξανακλείσει επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, παρότι πολλές πολιτείες καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Dow Jones υποχώρησε -0,15% ή 39 μονάδες, στις 26.080,10, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο μόλις +0,06% στις 3.115,34 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα για πέμπτη μέρα την Πέμπτη κατά +0,33% στις 9.943,05 μονάδες.

Στον Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+0,9%) και Procter & Gamble (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι τίτλοι των American Express (-1,9%) και Goldman Sachs (-1,4%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 0,70%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά έκλεισαν τα βασικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ με τους φόβους των επενδυτών να αυξάνονται για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση -0,71% κλείνοντας στις 363,41 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρουσίασε απώλειες -0,47% κλείνοντας στις 6224,07 μονάδες, ενώ ο Dax στη Φραγκφούρτη υποχώρησε -0,81% κλείνοντας στις 12281,53 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση -0,75% κλείνοντας στις 4958,75 μονάδες. Πτώση παρουσίασε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με τον δείκτη στο -0,51% και στις 19485,76 μονάδες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – ΒοΕ) πρόσθεσε την Πέμπτη επιπλέον 100 δις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Οι πρόσθετες αγορές ομολόγων θα αυξήσουν τη συνολική αξία του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APF) της κεντρικής τράπεζας στα 745 δισ. βρετανικές λίρες.

ΧΑ

Η ανησυχία για δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Κίνα γενίκευσε τις πιέσεις

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, μετά από άνοιγμα στις 671,60 με πτωτικό χάσμα (0,90 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (676,91), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να βρεθεί σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ από τις 11:10 ως τις 12:05. Μετά πέρασε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 15:32 και ήταν οι 660,29 από 671,54 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 674,01 από 682,22 την Τετάρτη κράτησε από τις 10:30 ως τις 11:43 και εμφανίστηκε μετά από ανοδική δυναμική που σε 40 λεπτά πήρε τον ΓΔ από τις 670 και τον οδήγησε στις 674 μονάδες.

Από τις 14:10 ως τις 17:20 οι συναλλασσόμενοι προκάλεσαν πλάγια κίνηση διαρκείας με νευρικότητα καθώς κίνησαν τον ΓΔ ανάμεσα τις 660 μονάδες και τις 663,5. Είναι σαφές πως οι αισιόδοξοι, αν και κινήθηκαν αμυντικά, δεν κατάφεραν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας μικρές απώλειες, με δεδομένη την προβλεπόμενη πτώση στις αγορές των ΗΠΑ και την Ευρώπη. Συνεπώς δεν είχαμε ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αλλά η πτώση εδώ ήταν πιο βαθειά από των Ευρωπαϊκών. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 στις 663,01 μονάδες, μετά από σταθερής κλίσης πτωτική κίνηση από τις 11:00 ως τις 15:30 και πλάγια την τελευταία ώρα. Στις δημοπρασίες, είχαμε μικρή υπεροχή στις εντολές πώλησης και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πιο κοντά στο κατώτερο μέρας.

Στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την νευρική οριακή άνοδο, με ξεκίνημα από πτωτικό χάσμα αρχικά, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ισορροπία στα τελευταία λεπτά, αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών της αγοράς που είχαν επηρεαστεί από την επιφύλαξη και την κυρίως νευρική δυναμική των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη στη πρώτη ώρα. Αλλά ήταν εμφανής η διατήρηση διάθεσης αναζήτησης για χαμηλά ημέρας μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίας αλλά και η απουσία τάσης για κατάκτηση τιμών σε ανώτερα επίπεδα. Επίσης δεν ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να υπάρξει επιπλέον απομάκρυνση του μέσου όρου από το χαμηλό του.

Εμφανίστηκε ένα πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στο ξεκίνημα, εκτός αυτού που προαναφέραμε. Από τις 10:30 ως τις 11:00, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 669,7 και 671,1 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης υπερίσχυσαν των εντολών αγοράς, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 7,7 μονάδες χαμηλότερα από τις 670 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο αλλά με νευρικότητα στη δυναμική των τιμών πέρασαν σε μέτρια κέρδη μέχρι το πρώτο δίωρο και μετά πέρασαν στο αρνητικό και δεν εμφάνισαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Ομοίως η Αθήνα, κράτησε τον ΓΔ το μεγαλύτερο διάστημα με απώλειες και εμφάνισε διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (-0,70% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την, σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών μέσω της εικόνας των ΣΜΕ του. Ωστόσο στο ξεκίνημα οι μεταβολές των δεικτών άλλαζαν πρόσημο και ήταν της τάξης του +/-0,2%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο -0,67% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άμυνα σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 379,94 από 381,38 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 663,01 μονάδες, ήτοι 2,7 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 10,11 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 20 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς λίγα blue chip που ώθησαν ανοδικά, ήτοι οι ΣΑΡ +2,42% ΦΡΛΚ +1,52%, ΛΑΜΔΑ +0,65%, ΠΕΙΡ +0,64%, και ΜΥΤΙΛ +0,57%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζικών, ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,55% ΑΡΑΙΓ -4,22%, ΕΛΠΕ -3,97%, ΤΙΤC -3,85% και ΕΧΑΕ -3,05%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου επηρέασε τους όγκους όχι την τάση. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,021 από 46,664 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,905 από 9,783 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μάλλον δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην πλάγια δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,261% από 1,161%.

Επηρέασαν θετικά μέσα στις υψηλές πιέσεις της μέρας οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,75%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,45% από +0,32%, την ΕΤΕ στο -0,37% από +1,12%, ΕΥΡΩΒ στο -0,95% από +0,45% και την ΠΕΙΡ στο +0,64% από +6,35%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και τα blue chip με μεταβολή -1,42% από +0,37%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 11) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,50% οδηγήθηκε στις 662,39 από 672,50 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1603,66 από 1628,99 με πτώση -1,55%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,209 από 74,477 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,905 από 9,783 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 23 από 39, των καθοδικών 69 από 55 και 22 από 20 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκπνοή γίνεται σε ουδέτερο γήπεδο ως προς τις προσδοκίες

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας εκπνοής των σειρών του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος σχεδόν σε αρνητικό πεδίο, αν και υπήρξαν μικρά διαλείμματα στο πρώτο μέρος με κίνηση και σε θετικό. Τον έκλεισαν τελικά, 25,33 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 15:32 και ήταν οι 1595,55 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1632,75 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:43. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1603,78. Το κλείσιμο στις 1603,66 από 1628,99 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,55% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 22,274 από 31,782 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1046 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1630,00 μονάδες, κατώτερο τις 1597,00 και τελευταίες πράξεις στις 1611,00 από 1634,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1271 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1612,00 μονάδες, κατώτερο τις 1575,00 και τελευταίες πράξεις στις 1588,75 από 1615,00 μονάδες. Άλλαξαν χέρια επίσης 30 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 1582,50 από 1612,50 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε στα δικαιώματα αγοράς και γενικεύθηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 125 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 58 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης για τις 1600 και τις 1625 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 10 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμή εξάσκησης τις 1575 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 15402 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 4971 για ΠΕΙΡ, στα 1089 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 500 για ΜΥΤΙΛ και στα 500 για ΜΠΕΛΑ.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: “O ΓΔ εξακολουθεί να δοκιμάζει την πρώτη βραχυχρόνια αντίσταση στην περιοχή των 685 μονάδων. Πιο σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 720 μονάδες. Υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις για τη δημιουργία συσσώρευσης μεταξύ 640 – 685 μονάδων, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα. Το ανοδικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αντίδραση στο πολύ έντονο πτωτικό κύμα του Μαρτίου. Ο ΔΤΡ μετά την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-60, φαίνεται να διασπά και τις 385 μονάδες, όπου συναντούσε σημαντική αντίσταση τους τελευταίους μήνες. Οποιοδήποτε κλείσιμο πάνω από τις 400 μονάδες, θα επιβεβαιώσει αυτή τη θεωρία. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο ΔΤΡ διατηρείται πάνω από την περιοχή των 335 – 330 μονάδων”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η σημερινή διόρθωση της Ελληνική Αγοράς, ακολουθεί τις εναλλαγές ψυχολογίας τόσο στην Εγχώρια, όσο και στις Διεθνείς Αγορές. Παρά το εντεινόμενο και συνεχιζόμενο τύπωμα χρήματος των Κεντρικών Τραπεζών, για να κλείσουν τις διαρροές από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη Παγκόσμια Οικονομία, αυτά δεν λύνονται απλώς μετατίθενται, ή κρύβονται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Όσον αναφορά την Ελληνική Αγορά, η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών αντικαταστάθηκε από μερική απαισιοδοξία, όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες από τον Τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερες, από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή.

Επιπλέον η δυσκολία να διοχετευτεί ρευστότητα & πόροι άμεσα στις Επιχειρήσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για νέα “κόκκινα” δάνεια, εντείνουν τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας. Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης, αυξάνουν την ανησυχία, ότι τα απαραίτητα κεφάλαια οι πληττόμενες Χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν το 2021 και βλέπουμε.

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά, παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, με το 10ετες Κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,30%.

Αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έδειχνε να αλλάζει από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680 – 690 μονάδες ΓΔ και 1650 – 1660 FTSE25, δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Επιπλέον η προσπάθεια δημιουργίας ανοδικής σφήνας, τόσο σε δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή.

Συμπερασματικά, οι εναλλαγές προσήμων οφείλονται κυρίως στην αλλαγή ψυχολογίας των Επενδυτών, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Διεθνή Οικονομία.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική Οικονομία. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα, τεχνηέντως κατευθύνεται, σχεδόν αποκλειστικά, στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). Χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιωθεί ότι η λύση κοπής χρήματος θα είναι το ‘απόλυτο σωσίβιο’ της Παγκόσμιας Οικονομίας και ειδικότερα της Αμερικανικής Αγοράς, που λόγω και των επερχόμενων εκλογών εκτελεί το απόλυτο ‘Zombie Rally”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και τα ΣΜΕ των ΗΠΑ ταλαντεύτηκαν σε μια ασταθή διαπραγμάτευση σήμερα Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για μια νέα αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού αντιστάθμισαν τις αυξανόμενες ελπίδες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά 0,06%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,05%. Τα futures του S&P 500 μετακινήθηκαν μέσα και έξω από το αρνητικό πεδίο, και σημείωσε αύξηση 0,23%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,13% .

Οι μετοχές στην Κίνα ανέβηκαν αρχικά 0,31%, με ώθηση από τα κέρδη στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχαν μεταβολή +0,56%, αλλά οι μετοχές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν -0,81% λόγω ανησυχιών για τη διπλωματική ένταση με τη Βόρεια Κορέα, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,36%.

Ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,0%, με τον τομέα της ενέργειας να ηγείται της επιβάρυνσης, καθώς τα συμβόλαια πετρελαίου αυξήθηκαν στην Ασία με την ελπίδα ότι οι περικοπές της παραγωγής θα ορίσουν πυθμένα για τις τιμές. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,11%.

Συνολικά, οι αγορές έχουν παρασυρθεί αυτήν την εβδομάδα από νέες ανησυχίες για τη μετάδοση, ωθώντας ορισμένους επενδυτές να μετριάσουν την αισιοδοξία τους σχετικά με το πόσο γρήγορα η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ανακάμψει για την πανδημία.

Την Πέμπτη περίπου 400 εργαζόμενοι σε ένα σφαγείο στη βόρεια Γερμανία ήταν θετικοί στον ιό. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές παρακολουθούν νευρικά ένα σύμπλεγμα υποθέσεων στο Πεκίνο ενώ αυξάνονται τα κρούσματα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν και ταλαντώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι επενδυτές αγωνίστηκαν να ερμηνεύσουν τον αντίκτυπο των δεδομένων απασχόλησης των ΗΠΑ χωρίς καμία καθοδήγηση από εταιρείες για τα κέρδη τους.

Τα στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι ο αριθμός των ανέργων των ΗΠΑ παραμένει πεισματικά υψηλός εν μέσω ενδείξεων ενός δεύτερου κύματος εταιρικών απολύσεων, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν μεγάλες μειώσεις στα έσοδα λόγω της πανδημίας.