Skip to main content

Capital Economics: Πότε θα έρθουν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Από το καταθετικό της επιτόκιο που είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος θα αρχίσει η ΕΚΤ τις επιτοκιακές μειώσεις. Αυτό προβλέπει η Capital Economics, η οποία και αναμένει την πρώτη μείωση έως τα τέλη του έτους, με το συγκεκριμένο επιτόκιο να πηγαίνει στο -0,5% από -0,4%.

Η ΕΚΤ όμως δεν θα μείνει σε αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της CE. Πιστεύουν ότι είναι έτοιμη να προωθήσει έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (ύστερα από εκείνον που έληξε στα τέλη του 2018). Αυτός θα έρθει πιθανότατα τον Μάρτιο του 2020, όπως υπολογίζουν, με στόχο να δώσει τα αναγκαία στηρίγματα στην αναιμική ανάπτυξη. 

Αν και η ΕΚΤ δεν μπορεί να θωρακίσει πλήρως την Ευρωζώνη από τις εμπορικές απειλές, δεν μπορεί να μείνει αδρανής σημείωνει η κεντρική τράπεζα για πολύ ακόμη. «Ακαι συνήθως δεν βιάζεται να απαντήσει σε ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας, τώρα φαίνεται έτοιμη να δράσει» αναφέρει χαρακτηριστικά η CE στο σημείωμά της. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στην τελευταία μείωση επιτοκίου τον Απρίλιο του 2016 και έκτοτε στήριζε την οικονομία μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Ένας από τους παράγοντες, που την ωθούν σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι ο φόβος για ανατίμηση του ευρώ, η οποία θα ενέτεινε τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. 

naftemporiki.gr