Skip to main content

Νέα παράταση έως 30/11 για το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων στις τράπεζες

Έως τις 30 Νοεμβρίου παρατείνεται το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων για τις τράπεζες, βάσει των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ανάψει «πράσινο φως» για την παράταση, κρίνοντας ότι η κατάσταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται σταδιακά, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και ειδικά με την ανακοίνωση για τις τράπεζες του 2013, καθώς το παρατεινόμενο μέτρο «είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη χρόνου και πεδίου εφαρμογής».

Να θυμίσουμε ότι το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο 2008. Η έγκριση του καθεστώτος παρατάθηκε αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη εκείνη στα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Σημειώνεται ότι η  Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγυήσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις των τραπεζών για διαδοχικές περιόδους έξι μηνών, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τους όρους αναλόγως. Το καθεστώς διατίθεται σε τράπεζες χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα.

naftemporiki.gr