Skip to main content

Κίνα: Υπό πίεση οι τιμές παραγωγού- άλμα στις τιμές των τροφίμων

Επιβράδυνση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού της Κίνας τον Μάιο, εν μέσω αδύναμης ζήτησης για εμπορεύματα και εντεινόμενων πιέσεων στη μεταποίηση. Ωστόσο οι τιμές τροφίμων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έκαναν τον ίδιο μήνα άλμα.  

Ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε μόλις στο 0,6% έναντι 0,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η άνοδος στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου περιορίστηκε, ενώ εκείνες πολλών μετάλλων σημείωσαν πτώση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή από την άλλη σκαρφάλωσε στο 2,7%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2018, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στο χοιρινό. Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 7,7% σε σχέση με τον περσινό Μάιο, στη μεγαλύτερη ανατίμηση από τον Ιανουάριο του 2010 και ύστερα από άνοδο 6,6% τον Απρίλιο. 

Οι τιμές των φρέσκων φρούτων απογειώθηκαν 26,7%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έπληξαν την παραγωγή, αλλά και καθώς ο σινο-αμερικανικός πόλεμος δυσχέρανε την προσπάθεια των εμπόρων να βρουν εναλλακτικές για να καλύψουν το κενό. 

naftemporiki.gr