Skip to main content

Τραμπ: Δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές 300 δισ. δολ., εάν ο Σι δεν με συναντήσει

Nα αυξήσει τους δασμούς προς την Κίνα εκ νέου απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ δεν δεχθεί να τον συναντήσει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Ιαπωνία. 

Ερωτηθείς από το CNBC εάν θα επιβάλλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, εάν δεν υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών στη Σύνοδο, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι θα το κάνω». Πρόσθεσε πάντως ότι «νομίζω πως θα έρθει και ότι θα προγραμματιστεί η συνάντηση, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Είναι στην πραγματικότητα υπέροχος τύπος. Πολύ δυνατός, πολύ έξυπνος. Αλλά εκείνος κοιτάει την Κίνα και εγώ τις ΗΠΑ». 

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας έφτασαν σε αδέξοδο τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο πως επιχειρούσε να ανατρέψει βασικά σημεία της συμφωνίας. Οι δύο χώρες έκτοτε έχουν κλιμακώσει την αντιπαράθεσή τους και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές γίνεται ορατός. 

Υπενθυμίζεται ότι στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις κινεζικές αρχές δείχνουν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ διογκώθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών τον Μάιο- γεγονός που σίγουρα προκαλεί την δυσφορία της Ουάσιγκτον.

naftemporiki.gr