Skip to main content

Σε συρρίκνωση η βρετανική οικονομία τον Απρίλιο

Μία δραματική πτώση στην παραγωγή αυτοκινήτων και πιέσεις στις μεταποιητικές βιομηχανίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τρίμηνο Φεβρουαρίου- Απριλίου περιορίστηκαν στο 0,3%.

Το λουκέτο σε εργοστάσια, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από το Brexit, είχε ως αποτέλεσμα η βρετανική παραγωγή αυτοκινήτων να μειωθεί κατά σχεδόν 50% τον Απρίλιο. H βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 2,7% και της μεταποίησης έκανε βουτιά 3,9%, τη  μεγαλύτερη από τις αρχές του 2001. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν δε τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι οι ειδικοί υπολόγιζαν. 

«Με την παράλυση του Brexit και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αμφιβάλλουμε έαν το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί περισσότερο από 1,5% το 2019 και περιμένουμε τα επιτόκια να μείνουν σταθερά τουλάχιστον έως και τα μέσα του επόμενου έτους» επισημαίνει η Capital Economics. 

«Τα σημερινά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βρετανική οικονομία θα βιώσει πιο υποτονική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το Brexit» σχολίασε η KPMG.

naftemporiki.gr