Skip to main content

Βαθύ κόκκινο στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Βαθύ κόκκινο δείχνουν σήμερα τα ταμπλό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου ευρείας κλίμακας των ΗΠΑ με τους μεγάλους εταίρους, αλλά και απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσματών. Τάσεις σταθεροποίησης επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία μάλλον υποτονική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να μεταβάλλεται οριακά και τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε χαμηλά επίιπεδα. 

Ο πανευρωπαϊκός  δείκτης Stoxx 600 Europe καταγράφει πτώση περίπου 1% στις 13:55 ώρα Ελλάδος, με το σύνολο των κλάδων του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο δείκτης έχει χάσει το σύνολο των κερδών, που εξασφάλισε την περασμένη Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ προανήγγειλε μεν τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα μείνουν σταθερά τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. 

Στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί περίπου 1,5%. Ως βαρίδι στο γερμανικό δείκτη λειτουργούν κολοσσοί διαφόρων κλάδων, όπως η εταιρεία λογισμικού SAP, η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas και η Siemens με απώλειες κοντά στο 2%. Πτώση 2,5% και για τη μετοχή της Volkswagen στον απόηχο της σύλληψης του διευθύνοντος συμβούλου της Audi

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 1,25%. «Βουτιά» 18% κάνει η μετοχή της Nexans, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι οι πιέσεις στις δραστηριότητες υψηλής τάσης θα μεταφραστούν σε χαμηλότερα ετήσια κέρδη. Απώλειες 2,2% για την επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου Engie. 

Aπώλειες 0,9% παρουσιάζει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ μικρότερες είναι οι πιέσεις για τις βρετανικές μετοχές, με τον FTSE 100 να καταγράφει πτώση 0,2%. 

Στην Αθήνα κόντρα στο αρνητικό ρεύμα, ο Γ.Δ. εμφανίζει οριακή άνοδο στις 764 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι μόλις στα 14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,2% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης περίπου 0,3%. 

Ο τραπεζικός κλάδος καταφέρνει να συγκεντρώσει αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον επιμέρους δείκτη να ενισχύεται περίπου 1,8%. 

naftemporiki.gr