Skip to main content

Περιορίζονται οι απώλειες στο Χ.Α.

Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε πολιτικό επίπεδο, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών να βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο.

Ειδικότερα, στις 13:18, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,24% στις 804,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 33,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 2,33% στις 242,05 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 5,27% στις 645,40 μονάδες.

Νωρίτερα, ο γενικός δείκτης έφτασε έως και το -4,16% και στις 788 μονάδες, προσεγγίζοντας τη στήριξη των 785 μονάδων. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, καθησύχασε ελαφρώς την αγορά.

Το κλίμα ωστόσο παραμένει αρνητικό, εωσότου αποσαφηνιστεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος. Την Πέμπτη το απόγευμα, το ΔΝΤ προέβη στο πιο σκληρό έως τώρα σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά. «Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους.

Σε αυτό το κλίμα, οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν, ενώ στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 έχουν περιοριστεί ελαφρώς. Η Εθνική βρίσκεται στο -5,93%, η Πειραιώς χάνει 5,26%, η Eurobank σημειώνει απώλειες 4,79% και η Alpha Bank είναι στο -3,02%. Απώλειες ανώτερες του 2% σημειώνουν οι ΜΕΤΛΑ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, ενώ χαμηλότερα του 2% είναι οι απώλειες σε Aegean, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Λαμδα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Βιοχαλκο.