Skip to main content

Βήμα εισόδου στην αγορά ηλεκτρισμού από τη ΔΕΠΑ

Από την έντυπη έκδοση

Έτοιμη να μπει στην αγορά ηλεκτρισμού είναι η ΔΕΠΑ, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας έχει ήδη δρομολογήσει την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών από εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η συμφωνία θα ανακοινωθεί σε 10 ημέρες, δεν κατονομάζουν τον πάροχο – ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση πάντως πως δεν είναι η ΔΕΗ.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για την αναζήτηση επενδυτών, ώστε να υλοποιήσουν το σχέδιο που έχουν καταρτίσει από κοινού, για την «έλευση» του φυσικού αερίου σε ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή προσθέτουν πως η εταιρεία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τις ΕΠΑ, όπως και ότι θα επιδιώξει να πιστοποιηθεί για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τους κύκλους της εταιρείας, ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) θεωρείται πλέον ώριμο έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα τέλη της χρονιάς. Αν και το καλοκαίρι θα αναζητηθούν επιπλέον δεσμεύσεις χωρητικότητας για τον αγωγό, όπως σημειώνουν το ποσοστό που απομένει μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από την ίδια τη ΔΕΠΑ.

Ο ΑΔΜΗΕ

Για σημαντική μέρα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία του με την είσοδο του κινεζικού κολοσσού της State Grid, μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά τη χθεσινή υπογραφή των συμφωνιών μεταβίβασης του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό Δημόσιο (μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ) και του 24% στην κινεζική εταιρεία.

Κατά την ομιλία του στη χθεσινή τελετή, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως απώτερος στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί κύριος κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σημείωσε επίσης πως η State Grid θα συμβάλει στην υλοποίηση του φιλόδοξου 10ετούς πλάνου του ΑΔΜΗΕ.

«Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία στον ΑΔΜΗΕ που επικυρώνουμε σήμερα και η οποία συνίσταται στη σύνθεση ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας με τη στρατηγική συμμετοχή του Δημοσίου, ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που θέτουν οι στρατηγικοί μετασχηματισμοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της State Grid, Shu Yinbiao, η μεταβίβαση του 24% συνιστά ορόσημο στη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας και στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Όπως σημείωσε, η βασική δραστηριότητα της State Grid είναι η κατασκευή και η λειτουργία δικτύων μεταφοράς, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία κοινής ωφέλειας και τη δεύτερη πλουσιότερη εταιρεία στον κόσμο.

Η εταιρεία εξυπηρετεί 1,1 δισ. πελάτες στην Κίνα, ενώ έχει ήδη επενδύσει στα ηλεκτρικά δίκτυα της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Αυστραλίας και σε άλλες έξι περιοχές στον πλανήτη. «Το ελληνικό δίκτυο παίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ως  μακροπρόθεσμος επενδυτής, θα συνεργαστούμε με τους υπόλοιπους μετόχους, για τη συνεχή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές καθώς και την ευημερία της Ελλάδας» επισήμανε.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Cao Wenqi και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.