Skip to main content

Ιταλία: Ο μεγάλος «ασθενής» των ομολόγων

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Στο στόχαστρο βρέθηκε και πάλι η Ιταλία, από τη στιγμή που η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. με το αυξανόμενο χρέος της, κατάσταση που δικαιολογεί την έναρξη της διαδικασίας πειθαρχικών μέτρων.

Ωστόσο, η ανοδική κίνηση στις ιταλικές αποδόσεις συγκρατήθηκε από το ράλι που κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στον «πυρήνα» του ευρώ, καθώς η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη νομισματική πολιτική στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και στους συμβιβαστικούς τόνους του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξηθηκε αρχικά έως το 2,631% στην αρχή της συνεδρίασης, για να πάρει εν συνεχεία ανάσα στο 2,516%. Aυτό συνέβη μετά τις δηλώσεις Κόντε ότι η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί εποικοδομητικές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2019. Λίγο νωρίτερα, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, επέμενε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να σταματήσει, εάν προκύψουν νέα στοιχεία και δεσμεύσεις από τη Ρώμη. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές παραμένουν άκρως ανήσυχοι από τη στιγμή που η Κομισιόν ανέφερε ότι το αυξανόμενο χρέος της Ιταλίας παραβιάζει τους κανόνες και αυτό της δίδει την επιβολή να ανοίξει τη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων κατά της χώρας.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις «τσίμπησαν» ελαφρώς, με την έκθεση της Κομισιόν να διαπιστώνει επιβράδυνση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ύπαρξη κινδύνου σε σχέση με τα συμφωνηθέντα να συντηρεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,95%, με το spread στις 317 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία και επταετία οι αποδόσεις κινήθηκαν στο 1,76% και 2,12%, αντίστοιχα. Στους πιο κοντινούς τίτλους με λήξη το 2022, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,44%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Traders ανέφεραν ότι μετά την απότομη πτώση των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα, οι αποδόσεις τώρα θα κινηθούν σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, εν όψει μάλιστα των εκλογών στις αρχές Ιουλίου.

Νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού άγγιξε αρχικά το ιστορικό χαμηλό του -0,230%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και για γενναιόδωρες χορηγήσεις δανείων σε τράπεζες της Ευρωζώνης. Επίσης, η απόδοση του 15ετούς πέρασε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά. Σε πτώση και οι περισσότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανταποκριθεί με τον «πιο κατάλληλο τρόπο» απέναντι στους κινδύνους που συνιστά ο εμπορικός πόλεμος.