Είμαστε στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου, αλλά μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη τις επόμενεςλίγες ημέρες. Αυτό είναι το μήνυμα, που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ. Επανέλαβε ότι το Eurogroup θα αποφασίσει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ χτύπησε καμπανάκι τόσο για το ζήτημα των κόκκινων δανείων όσο και για την έξοδο στις αγορές. Διαβεβαίωσε ότι ο ESM δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα, ακόμη και όταν τα δύσκολα περάσουν.
«Εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της την περίοδο μετά το πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ στην 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που οργανώνει ο Economist και θύμισε ότι στην Ελλάδα οι ρίζες των προβλημάτων ήταν πιο βαθιές από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Είχε έλλειμμα πάνω από 15% και σήμερα είναι από τις λίγες χώρες με δημοσιονομικό πλεόνασμα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια» σημείωσε, διαμηνύοντας ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά τις επόμενες λίγες μέρες. Η ψηφοφορία σήμερα στην ελληνική Βουλή, όπως είπε, είναι ουσιαστική προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όσον αφορά στην αποδέσμευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ απο την τρίτη αξιολόγηση, για την οποία συνεδριάζει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ. του ESM, επανέλαβε ότι προϋποθέσεις είναι τα στοιχεία τα στοιχεία για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος.
Η τελευταία εκταμίευση μπορεί να είναι ουσιαστική, και να χρειαστεί για τη δημιουργία αποθεματικού για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Το αποθεματικό αυτό θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον 12 μήνες.
Ο κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε ότι στην Ελλάδα δίνεται συνήθως μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα του χρέους παρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup ίσως αποφασίσει επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» τόνισε. Όπως είπε ακόμη και χωρίς πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, οι ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους φτάνουν μέχρι και το 2059. «Θέλουμε να αποπληρωθούμε κάποια μέρα… Η Ευρωζώνη βεβαίως είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και σε μακροπρόθεσμη βάση. Είμαστε μια οικογένεια» τόνισε.
Σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να μείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, καθώς όπως προειδοποίησε «η έξοδος στις αγορές παραμένει εύθραυστη».
Διαβεβαίωσε δε ότι «ο ESM δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, ακόμη και όταν σταθεί στα πόδια της».
naftemporiki.gr