Skip to main content

Μαξίμου: Κατατέθηκαν συμπληρωματικές προτάσεις

Δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων παρέδωσε χθες στον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί η ελληνική κυβέρνηση – με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους – όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιοι κύκλοι διαμηνύουν πως η κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Τονίζουν επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.

Την κατάθεση των νέων ελληνικών προτάσεων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας πως «οι τρεις θεσμοί αξιολογούν τώρα αυτές τις προτάσεις». 

Τη νέα πρόταση, που κατατέθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στους Μέρκελ και Ολάντ αύριο στις Βρυξέλλες, με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.

Τα «αγκάθια»

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει μεγάλη. Οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ. Στο μέτωπο αυτό η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, θα κριθεί από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα άλλα δύο ανοικτά μέτωπα.

Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6% και 11% της πρότασής της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ, ακόμη και με τις αναπροσαρμογές, δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι περιορισμένα, αφού έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Έτσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.