Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που είχαν λάβει το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ και έμειναν εκτός λειτουργίας και τον Μάιο προσδοκούσαν να λάβουν και την αποζημίωση των 534 ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα. Αν και οι αρχικές δηλώσεις άφηναν εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί, προς το παρόν έχουν μείνει εκτός των σχετικών αποφάσεων. Θα λάβουν τελικά την αποζημίωση; Πότε θα πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους; Πότε εκπνέει η προθεσμία δήλωσης για τις ειδικές κατηγορίες; Το naftemporiki.gr απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών του. 

Θα δοθεί το επίδομα των 534 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις;

Πριν από περίπου ένα μήνα είχαμε γράψει στη στήλη ότι την αποζημίωση ειδικού σκοπού, που για ολόκληρο τον Μάιο αντιστοιχεί σε 534 ευρώ, θα λάβουν πιθανόν όσοι είχαν λάβει και το επίδομα των 800 ευρώ, δηλαδή πέραν των εργαζομένων σε αναστολή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και οι ατομικές επιχειρήσεις με έως και 20 εργαζομένους. Αυτό προέκυπτε τότε από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και από το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που περιέγραφε τις 41 παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μια εξ αυτών ήταν: «Ειδικό επίδομα 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ. Το ποσό των 800 ευρώ καλύπτει την περίοδο μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου, ενώ το μηνιαίο ισοδύναμο (534 ευρώ) θα χορηγηθεί τον Μάιο. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 574 εκ ευρώ».

Παρόλα αυτά όσες σχετικές αποφάσεις εκδόθηκαν έκτοτε αφορούσαν μόνο τους εργαζομένους σε αναστολή και όχι ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα παραμένει υπό εξέταση από την κυβέρνηση και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις. Μία από τις σκέψεις είναι να δοθεί σε όσους επαγγελματίες δεν λειτούργησαν καθόλου μέσα στον Μάιο.

Έμεινα σε κάθεστώς αναστολής και τον μήνα Μάιο, αλλά δεν έχει πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό μου το ποσό της ειδικής αποζημίωσης. Πότε θα το λάβω;

Οι εργαζόμενοι πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων που δικαιούνται ειδική αποζημίωση έως και 534 ευρώ για όσες ημέρες ήταν σε αναστολή τον Μάιο είχε προγραμματιστεί να λάβουν το ποσό έως και σήμερα, 10 Ιουνίου. Οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων είχε προγραμματιστεί να το λάβουν από  τις 12 Ιουνίου. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν καθυστερήσεις, μετά και την απόφαση να παραταθεί η δυνατότητα των εργοδοτών για δήλωση των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή έως και την 10η Ιουνίου.

Είμαι ξεναγός και έμαθα ότι ανήκω στις ειδικές κατηγορίες των εργαζομένων. Προλαβαίνω να κάνω αίτηση;

Η υποβολή δηλώσεων από δικαιούχους όλων των ειδικών κατηγοριών (ξεναγοί,  συνοδοί, μισθωτοί του τουρισμού με επίδομα ανεργίας, που έληξε τον Δεκέμβριο του 2019, καλλιτέχνες, αθλητές, φορτοεκφορτωτές, οικοδόμοι κτλ) είναι δυνατή έως και αύριο, 11 Ιουνίου. Η καταβολή της θα γίνει από 12 Ιουνίου και μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων και ελέγχων.

Είμαι δημόσιος υπάλληλος και δεν ανήκω στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Αλλά έχω στο σπίτι τη μητέρα μου, που είναι στις ευπαθείς ομάδες. Είναι υποχρεωτικό να έρχομαι σε επαφή με κόσμο για την εξυπηρέτησή του;

Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι και πάλι σε πλήρη λειτουργία και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση σε όσους δεν χορηγείται η ειδική άδεια απουσίας που προβλέπεται για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και οι οποίοι, είτε οι ίδιοι είτε λόγω ατόμων που συνοικούν μαζί τους, είναι δυνατόν να θεωρηθούν ευπαθείς ομάδες, εξακολουθεί να πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες back office ή σε σταθμούς εργασίας που θα καθιστούν κατά το δυνατόν ασφαλή την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην υπηρεσία.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ