Skip to main content

Talk of the market: Η ενεργειακή μετάβαση και το …limit down της Πειραιώς

“Χαλαρώνουν” τα περιοριστικά μέτρα στο λιανεμπόριο με την επανεκκίνηση του τουρισμού, στις 14 Μαΐου. Από την επομένη καταργούνται τα μοντέλα click away και click inside σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Εντωμεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τα κεφάλαια επανεκκίνησης των επιχειρήσεων εστίασης. Πρόκειται για το “πακέτο” των 330 εκατ. ευρώ που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει μία στις δύο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου. Από το μέτρο δεν εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Στο Χρηματιστήριο το βλέμμα είναι στραμμένο στις νέες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άνοιξαν στο limit down σήμερα. Χθες το επιλεκτικό ενδιαφέρον οδήγησε σε μικρή πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 0,13% με την αξία των συναλλαγών να φτάνει στα 95 εκατ. ευρώ από 82 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

O όμιλος ΕΛΠΕ ανεβάζει στροφές στο σχέδιο του ενεργειακού μετασχηματισμού του, στο πλαίσιο και της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Αλλαγές στο καταστατικό, που θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου, ενισχύουν το ρόλο του ομίλου Λάτση (κατέχει το 45,5% των μετοχών) στη διοίκηση της εταιρείας που ελέγχεται σε ποσοστό 35,5% από το ελληνικό δημόσιο. 

Η Masdar, από τις κορυφαίες εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, και η Taaleri Energia, εταιρεία ανάπτυξης αιολικών έργων και ηλιακών πάρκων συμφώνησαν στην ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη επένδυση της Masdar στην ελληνική αγορά, η οποία θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar-Taaleri Generation (MTG) με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas.

Ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία Mytilineos ανακοίνωσαν τη συμβασιοποίηση του έργου ανακατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, συνολικού τιμήματος 46 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023. Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλου του διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τύπου GIS, την προσθήκη δύο αυτομετασχηματιστών και πέντε αυτεπαγωγών αντιστάθμισης, την εγκατάσταση σύγχρονου ψηφιακού συστήματος προστασίας και ελέγχου, καθώς και την αντικατάσταση των βοηθητικών παροχών του ΚΥΤ.

Η εταιρεία OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. ανακοίνωσε την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου, μετοχών της εταιρείας ΙΑΣΩ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο ο προτείνων και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα κατέχουν άμεσα ή έμμεσα 106.542.622 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της εταιρείας που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 87,22% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.

Με τριψήφιο ρυθμό τρέχουν τα κέρδη της Π.Πετρόπουλος στο α’ τρίμηνο. Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 34,2% και ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ από 21,6 εκατ. ευρώ στις 31.3.2020. Το EBIDTA αυξήθηκε κατά 233,4% σε 2,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 649% και ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ.

H HP ξεκινά συνδρομητική υπηρεσία για την παροχή μελανιών και toner στους κατόχους των εκτυπωτών της. Πρόκειται για την υπηρεσία Instant Ink που αναπτύσσεται σε 36 νέες αγορές από την HP, που συμπεριλαμβάνει στο πλάνο της και την ελληνική αγορά. Το κόστος της υπηρεσίας ξεκινά από 0,99 ευρώ το μήνα για εκτύπωση 15 σελίδων και αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τις σελίδες που εκτυπώνονται ανά μήνα.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς, μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, περνά στην ιστορία. Είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και την βιομηχανική ανάπτυξη. Η μονάδα Μονάδα Ι, ισχύος 300Mw,τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 Mw τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε στις 25 Ιουνίου 2019. Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306M w, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε στις 18 Απριλίου 2021 και η Μονάδα IVΙ, ισχύος 306Mw, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μαΐου 2021.

naftemporiki.gr