Skip to main content

Κυβερνητικές διευκρινίσεις για το νέο εργασιακό τοπίο

Από την έντυπη έκδοση

Τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται να κατατεθούν στη Βουλή σε σχέδιο νόμου και οι οποίες επεκτείνονται πολύ πέρα από το οκτάωρο και τις υπερωρίες, παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας. Μετά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση κρίθηκε σκόπιμο να τονιστούν οι βασικές παράμετροι του νομοσχεδίου, χωρίς ακόμα βέβαια να έχει γίνει γνωστή η τελική του μορφή.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι κατοχυρώνεται το οκτάωρο, το 40ωρο και το πενθήμερο την εβδομάδα. Όμως, την ίδια στιγμή, παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους, χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους, να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα. Ας δούμε τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου για τα εργασιακά:

* Υπερωρίες: Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

* Ψηφιακή Κάρτα: Εισάγεται ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» του υπουργείου Εργασίας. Έτσι θα καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά. Εκτιμάται ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των «πονηρούληδων». Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες – βιομηχανία).

* Απολύσεις: Σε ειδική διάταξη διευρύνεται ο κατάλογος σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται πλήρως να γίνει μια απόλυση. Πέραν, λοιπόν, της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.ά., προστίθενται και άλλοι λόγοι απαγόρευσης:

– Παράδειγμα 1: Πατέρας αποκτάει παιδί. Απαγορεύεται η απόλυσή του για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του.

– Παράδειγμα 2: Εργοδότης προτείνει στον εργαζόμενο να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζομένου και ο εργαζόμενος αρνείται. Ο εργοδότης προχωρά σε απόλυση. Η απόλυση αυτή καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

– Παράδειγμα 3: Εργαζόμενος που εργάζεται με τηλεργασία ασκεί το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου) και ο εργοδότης του τον απολύει γι’ αυτόν τον λόγο. Και αυτή η απόλυση καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

* Απεργία: Θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα, με όλες τις δικλίδες διαφάνειας και μυστικότητας στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες. Επίσης θεσπίζεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (μετρό, κλπ.) κατά τη διάρκεια της απεργίας.

* Κυριακάτικη αργία: Προστίθενται εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα. Πρόκειται για κλάδους όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και τις εξωσχολικές δράσεις, τη μηχανογράφηση, τις εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων.

* Τηλεργασία: Θεσπίζεται το «δικαίωμα αποσύνδεσης». Το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη πέραν του συμφωνημένου ωραρίου.

* Άδεια πατρότητας: Αφορά εργαζόμενους γονείς και θα είναι 14 ημέρες μετ’ αποδοχών. Η γονική άδεια θα είναι πλέον επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.

* Βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας: Κυρώνεται η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και υιοθετείται σειρά επιπλέον αυστηρών μέτρων.

* Εργατοτεχνίτες: Εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα, πάντως, αντιδρούν στο σχέδιο νόμου συνολικά και χθες υπήρξε μια πρώτη δυναμική κινητοποίηση με την 24ωρη απεργία, λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα Σωματεία εμφανίζονται αποφασισμένα να επεκτείνουν τις παρεμβάσεις τους, ιδιαίτερα όταν θα κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και του ΠΑΜΕ στέφθηκε από επιτυχία.

«Πυρά» από Αλ. Τσίπρα

Μήνυμα υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων και κατά του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με έμφαση στο ζήτημα της κατάργησης της οκτάωρης εργασίας έστειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του οκταώρου», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι αυτή η πρωτοβουλία «μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές».

Περαιτέρω ανέφερε ότι η χθεσινή «απάντηση» των εργαζόμενων «με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια». «Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος» τόνισε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε το 1886 με τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. «Καλύτερα να το ξανασκεφτούν», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.