Skip to main content

Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για τη σύγκρουση Ιταλίας- Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκκινήσει την Τετάρτη πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας για την αποτυχία της χώρας να μειώσει το δημόσιο χρέος της. Ποια είναι όμως ακριβώς τα δεδομένα εκείνα, που φέρνουν τις Βρυξέλλες σε μετωπική σύγκρουση με τη Ρώμη και το τρίτο μεγαλύτερο του ευρώ στο επίκεντρο των διεθνών ανησυχιών; 

Πόσο υψηλό είναι το χρέος;

Οι κανόνες ζητούν το δημόσιο χρέος να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Όταν αυτό συμβαίνει, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη σταθερή μείωσή του. Στην Ιταλία έχουμε ακριβώς το αντίθετο: Το χρεός αυξήθηκε από 131,4% το 2017 στο 132,2% το 2018, προβλέπεται να έρθει στο 133,7% φέτος και στο 135,2% το 2020. 

Τι συμβαίνει με το έλλειμμα;

Η Ρώμη έχει συμφωνήσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 2,04% του ΑΕΠ φέτος. Με την οικονομία της στο χείλος της ύφεσης, το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει τουλάχιστον στο 2,4% στα τέλη του 2019 και στο 3,6% το 2020. Αυτό εφόσον δεν αλλάξει πολιτική τουλάχιστον. 

Τι περιμένουμε τώρα; 

Ύστερα από μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση το 2018, η Κομισιόν αποφάσισε να μην εκκινήσει τελικά διαδικασία κατά της χώρας στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου- υπό την προϋπόθεση ότι φέτος θα μείωνε το χρέος και θα διατηρούσε το έλλειμμα αμετάβλητο στα επίπεδα του 2018. Εκτιμάται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για την Επιτροπή να κάνει και πάλι πίσω. 

Γιατί μας ενδιαφέρει η σύγκρουση; 

Γιατί είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευργζώνης και το δεύτερο πιο υπερχρεωμένο κράτος μετά την Ελλάδα. Αν οδηγηθεί στο γκρεμό, θα παρασύρει ολόκληρη τη νομισματική ένωση. Αν η Ιταλία χάσει εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού την πρόσβαση στις αγορές οι επιπτώσεις για το σύνολο των μελών θα είναι πολύ πιο σοβαρές από εκείνες που πυροδότησε το ελληνικό δράμα. 

Μπορεί η Κομισιόν να ανατρέψει τα σχέδια της Ιταλίας;

Τα πειθαρχικά μέτρα είναι μία περίπλοκη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πρόστιμο ύψους έως και με το 0,2% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει προς το παρόν έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο. Το να γίνει η Ιταλία η πρώτη δεν θεωρείται πολύ πιθανό- πρωτίστως για πολιτικούς λόγους. Οι κυρώσεις θεωρούνται από τις Βρυξέλλες ως αποτυχιά της διαδικασίας για αυτό και έχουν αποφευχθεί στο παρελθόν σε παράβαση των κανόνων από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Κομισιόν δεν θέλει δε να δώσει περισσότερη τροφή στα επιχειρήματα ευρωσκεπτικιστιών και λαϊκιστών. Ωστόσο η πίεση για την Ρώμη προκειμένου να αλλάξει ρότα θα μπορούσε τελικά να προέλθει από τις αγορές. 

Πηγή: Reuters