Skip to main content

Β. Κορκίδης: Το 2018 μπορεί να είναι έτος – κλειδί, αλλά κρύβει κινδύνους και προκλήσεις

Η εμπειρία της περιόδου της κρίσης «μας έχει διδάξει και μας υποχρεώνει πάντοτε σε μία στάση προσεκτικής αναμονής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας πως το 2018 μπορεί να είναι έτος – κλειδί, αλλά σίγουρα κρύβει κινδύνους και προκλήσεις, όπως την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το σενάριο νέων εκλογών στη Γερμανία και πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, που σίγουρα θα ανατρέψουν σχεδιασμένες εξελίξεις και χρονοδιαγράμματα.

Σε δήλωσή του για το νέο έτος, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι «με βάση τις καθαρές ενδείξεις ανάκαμψης το 2017, οι προσδοκίες που διαμορφώνονται για το 2018 είναι κατ´ αρχάς θετικές».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, σημαντικό ορόσημο για τη νέα χρονιά «είναι η διευθέτηση του χρέους, καθώς με τη λήξη του προγράμματος, θα διαπιστωθεί εάν τελικά έμελλε να είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής, προμηνύοντας ταυτόχρονα μία μετα-μνημονιακή εποχή για τη χώρα με την εφαρμογή ενός πλαισίου τριετούς εποπτείας».

«Υπάρχουν βεβαίως και πολλά άλλα σενάρια που συζητιούνται στο δημόσιο διάλογο και ελπίζουμε σε κάθε περίπτωση για θετικές εξελίξεις το 2018, όπως η άρση των capital Controls, οι 2-3 δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, η διευθέτηση των κόκκινων δανείων και τα επιτυχή stress test των τραπεζών» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Επεσήμανε εξάλλου ότι το 2018 η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το εμπόριο αναμένουν την «εξόφληση» πέντε «μεταχρονολογημένων» επιταγών της κυβέρνησης, ώστε να τεθεί η επιχειρηματικότητα αυτή στο επίκεντρο, και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης:

  1. να θεσπιστεί ένα απλοποιημένο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με βασικά χαρακτηριστικά την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στους συνεπείς φορολογούμενους και εργοδότες.
  2. την εφαρμογή του επιχειρηματικού λογαριασμού με παράλληλη ισχύ του ακατάσχετου ορίου και του «κτισίματός» του μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.
  3. να προωθηθεί η καθολική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με εξορθολογισμό των χρεώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον εναρμονισμό τους με τις προβλεπόμενες κοινοτικές Οδηγίες.
  4. να διοχετευθούν πόροι στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν, ή τηρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν προσανατολισμό ευκαιρίας.
  5. να υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και των 120 δόσεων της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κυριότερη όλων την ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό ζήτημα επιβίωσης, προς όφελος όλων.

«Τέλος, δύσκολα μπορεί κανείς να είναι βέβαιος, όσο και εάν το εύχεται, ότι το 2018 θα είναι η χρονιά ολοκλήρωσης των μνημονίων και επιστροφής στη κανονικότητα μέσω μιας τριετούς περιόδου εποπτείας, ή θα να είναι η χρονιά επιστροφής σε πολιτικές συγκρούσεις περιόδου 2014-15, με το γνωστό πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση και με άγνωστο οικονομικό λογαριασμό για τον κόσμο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ