Skip to main content

Market Beat: Το διεθνές κλίμα και η προσέγγιση της κοινά αποδεκτής οροφής στις 700 μονάδες δίνουν τάση

«Τα καλά νέα είναι ότι η εικόνα των αγορών δείχνει ότι η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά λειτούργησε. Το τρέχον ράλι κινεί η πεποίθηση των επενδυτών ότι τα χειρότερα από αυτήν την ύφεση είναι πίσω μας, θέση με την οποία συμφωνούμε. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους που θα ακολουθήσουν». Ανέφεραν στο Reuters ως δήλωση του Tai Hui, επικεφαλής επί της στρατηγικής για την αγορά της Ασίας στην J.P. Morgan Asset Management. Ο Τάι είπε ότι ο «δρόμος προς την ανάκαμψη» ήταν ακόμα μακρύς, ενώ η απειλή ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από κοροναϊούς δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη.

 Η άνοδος στην Αθήνα για τρίτη στη σειρά εβδομάδα αντί να αυξήσει τις αισιόδοξες προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων, αν και συνδυάστηκε με την αύξηση του μέσου τζίρου, οδήγησε την πλειονότητα των αναλυτών στην αναγνώριση της πιθανότητας να σταματήσει στις 700 μονάδες.

Η εκτίμησή μας αφορά στην πιθανή άνοδο ως τις 700 μονάδες, αλλά μετά πιθανότερο είναι να ακολουθήσει διόρθωση. Η οποία θα βοηθήσει τους ιδιώτες επενδυτές αφού κατά την γνώμη μας είναι πιο αποδοτικός ο σχηματισμός θέσεων στη φάση της διόρθωσης από αξιόλογη άνοδο, παρά οι τοποθετήσεις την περίοδο που πλησιάζει η κορύφωση μια υπολογίσιμης ανόδου.

Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Με ώθηση από την ΕΚΤ κινείται τελικά ο ΓΔΧΑ, ενώ οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σημειώνουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις εντοπίζονται στις 660 και 650 μονάδες. Στον αντίποδα, αντιστάσεις αναμένεται να εμφανιστούν στην περιοχή των 700 μονάδων”.

Η Merit Sec. επισημαίνει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 637 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 700 μονάδες. Η πτώση του ΑΕΠ δεν οφείλεται τόσο στο 15ημερο lockdown, αλλά κυρίως στην επιβράδυνση τους δυο προηγούμενους μήνες”.

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services στο σχόλιό του ανέφερε για τον ΓΔ: “Μπροστά μας έχουμε την αντίσταση των 680 – 690 μονάδων που θα πρέπει να ξεπεραστεί με τζίρο, για να δώσει ένα θετικό τόνο και πίσω μας έχουμε μία άνοδο που έχει δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες σε όσους την εκμεταλλεύτηκαν, αλλά και κίνητρο για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. επί του ιδίου θέματος σημείωσε: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς που ορίζεται από το καθοδικό “κενό” της 9ης Μαρτίου (677 – 684). Αν ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών, το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό “χάσμα” από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου”.

Ωστόσο όσα διαμόρφωσαν οι συναλλαγές της πρώτης βδομάδας του Ιουνίου, αξίζει να ιδωθούν μέσα από το φίλτρο της δυναμικής στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ.

Αυτά ξεκίνησαν με πτωτικό χάσμα. Προκλήθηκε από τα απογοητευτικά δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές της Κίνας, τα οποία σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της μεγαλύτερης βουτιάς σε μηνιαία βάση για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, υπογράμμισαν τις διογκούμενες πιέσεις στην παγκόσμια βιομηχανία. Έτσι τελικά, ενώ πέρασαν κάποια περίοδο σε θετικό πεδίο παρασυρμένα από τα futures της Wall Street, προς το τέλος απόκτησαν πάλι αρνητικές μεταβολές, αποσυντονισμένα από τη συνέχιση της ανόδου στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Σήμερα πάντως τα ασιατικά χρηματιστήρια συνέχισαν ανοδικά μετά την διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο στις αγορές των ΗΠΑ αφού μια δέσμη δεδομένων επανέφερε την άποψη για ανάκαμψη σχήματος V. Ο δε Nasdaq εμφάνισε κλείσιμο στο υψηλό βίου του. Αλλά τα futures των δεικτών της Wall Street είναι επίπεδα ως οριακά αρνητικά.

Ο ΓΔ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου εμφάνισε κέρδη +4,73% με δεδομένη την άνοδο του Μαΐου κατά +3,87%, ο 25άρης κέρδισε +5,12%, ενώ στο Μάη, κέρδισε +3,03%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -25,44%, ο 25άρης -28,12% μένοντας σε κατάσταση bear market. Ενώ ο DAX στη βδομάδα ενισχύθηκε +10,88%, και στο 2020 αποδίδει -3,03%, ο CAC είχε μεταβολή +10,70%, ενώ στο 2020 αποδίδει -13,05%, και ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σκαρφάλωσε +7,12%, και στο 2020 υποχωρεί -9,74%. Οι επιδόσεις τους είναι καλύτερες από της Αθήνας. Εδώ όμως είχαμε άνοδο στο μέσο τζίρο γι΄ αυτή την πενιχρή σχετικά επίδοση.

Τα σημειώνουμε, για να καταδείξουμε τη χαμηλή πιθανότητα να γοητεύει τους ξένους θεσμικούς η αγορά μας περισσότερο από ό,τι τα χρηματιστήρια της Κεντρικής Ευρώπης. Ενώ η άνοδος σε αυτά διευκολύνει την κίνηση σε ανώτερα επίπεδα και εδώ. Τα blue chip με εβδομαδιαία κέρδη ανώτερα των… DAX και CAC είναι επτά, ΑΛΦΑ +20,72%, ΕΤΕ +20,06%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +14,29%, ΕΥΡΩΒ +12,63%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +10,75%, ΜΥΤΙΛ +14,75% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +10,75%. Ο Μάνος Χατζηδάκης σημείωσε εύστοχα: Ο Τραπεζικός κλάδος είχε την διπλή ατυχία να βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του MSCI και των επιπτώσεων της πανδημίας, που οδήγησαν τις μετοχές στα μέσα Μαΐου σε νέα ιστορικά χαμηλά. Λόγω της, πρόσφατης, ιδιαίτερα επιβαρυμένης χρηματιστηριακής προϊστορίας του, υπάρχει ένας ειδικός δεσμός με τους Επενδυτές. Η χασούρα γεννά την επενδυτική καψούρα έλεγαν παλαιότερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε η αμερικανική αγορά, ανεβάζοντας τα κέρδη από το ράλι της Παρασκευής που οδήγησε το Nasdaq σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, με στήριξη από την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 461,46 μονάδων ή +1,7% στις 27.572,44 μονάδες, ο Nasdaq συνέχισε με νέο ιστορικό υψηλό και άνοδο +1,13% στις 9.924,74 μονάδες ενώ ο S&P 500 εμφάνισε άνοδο +1,2% στις 3.232,39 μονάδες. Ράλι άνω του 12% κατέγραψε ο τίτλος της Boeing, συμβάλλοντας κατά πολύ στην άνοδο του Dow Jones. Σε νέο ιστορικό υψηλό, μια ανάσα από τα 950 δολάρια, έκλεισε ο τίτλος της Tesla.

Οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της Federal Reserve την Τετάρτη. Οι επενδυτές δεν αναμένουν κίνηση στα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα, αλλά αναμένουν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας μετά και την αναπάντεχη αύξηση των θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ανέκτησε τον Μάιο ένα μέρος από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαρτίου, εκπλήσσοντας αναλυτές και επενδυτές, που ανέμεναν νέα επιδείνωση.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη, οι δείκτες των βασικών αγορών έκλεισαν με μικρές απώλειες. Ειδικότερα, o δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε -0,18% στις 6.472,59 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση -0,22% στις 12.819,59 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε -0,43% στις 5.175,52 μονάδες. Βέβαια στη βδομάδα που πέρασε οι δυο τελευταίοι είχαν κέρδη πάνω από +10%. Μικρά κέρδη της τάξης του +0,2% ως +0,3% είχαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματεύτηκε ανοδικά κατά +0,1%, ήτοι στα 1,129 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχώρησε -3,4% στα 38,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,35% ξεπερνώντας πάλι τα 1.700 δολάρια την ουγκιά.

ΧΑ

Η διεθνής αισιοδοξία έφερε μέσω Τραπεζών (+8%) την υπέρβαση των 680 μονάδων

Στην τελευταία σύνοδο του τελευταίου μήνα του πρώτου εξαμήνου, μετά από άνοιγμα στις 673,80 με ανοδικό χάσμα (4,01 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (669,79), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ έμεινε σε μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:30 και ήταν οι 673,80 από 658,90 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 685,69 από 674,73 μονάδες την Πέμπτη, κράτησε ως το τελευταίο τέταρτο του δεύτερου μέρους αφού εμφανίστηκε στις 16:44. Τελικά οι συναλλαγές με πλάγια νευρική δυναμική ακολουθήθηκαν μια ανοδική αντίδραση διαρκείας από τις 14:35 ως τις 16:45. Συνέβαλλαν ώστε να έχουμε τελικά ανοδικό κλείσιμο μέρας με ισοδύναμη μεταβολή έναντι των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Μετά τις 16:00 κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς και η αγορά, κατέληξε στις 17:01 με ανοδική κλίση στις 683,60 μονάδες. Στις δημοπρασίες, είχαμε ισορροπία στις εντολές αγοράς και ώστε στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 2,22 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.

Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την σαφέστατη άνοδο, με ξεκίνημα από θετικό πεδίο, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η άνοδος στα τελευταία λεπτά και η ελαφρά υπεροχή των εντολών αγοράς στις δημοπρασίες αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών του δολαρίου, που κατάφεραν να ενισχύσουν την μόνιμα ανοδική δυναμική των συναλλαγών. Αλλά ήταν εμφανής η αναζήτηση για υψηλά ημέρας μετά την πρώτη ώρα και 15 λεπτά της συνεδρίας. Επίσης ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να μην υπάρξει επιπλέον πτώση του μέσου όρου με αυτές.

Εμφανίστηκε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Από τις 10:30 ως τις 14:59 με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 674 και 680 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς ισορρόπησαν τις εντολές πώλησης, οι θεσμικοί κράτησαν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 680 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδικότητα στη δυναμική των τιμών μετά το άνοιγμα, η Αθήνα δεν είχε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, αλλά εμφάνισε μικρή σχετικά διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+2,86%). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ ωστόσο, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη κοντά στο +1,50% μετά από μικρά κέρδη από το πρωί. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +2,10% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άνοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 385,85 από 352,5 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 683,60 μονάδες, ήτοι 9,8 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 13,67 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με μόνο 3 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς πολλά blue chip εκτός των Τραπεζικών που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, ξεχώρισαν οι ΜΥΤΙΛ +5,90%, ΑΡΑΙΓ +4,40%, ΔΕΗ +3,71%, ΕΕΕ +3,16%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,00%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΜΟΗ -3,26%, ΟΤΕ -1,67%, και ΕΥΔΑΠ -0,14%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε οριακά τους όγκους. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,421 από 46,564 δις ευρώ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +4,73% με δεδομένη την άνοδο του Μαΐου κατά +3,87%, ο 25άρης κέρδισε +5,12%, στο Μάη, κέρδισε +3,03%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +5,30%, υποχώρησε στον περασμένο μήνα -1,74%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -25,44%, ο 25άρης -28,12% και ο FTSEM -23,74% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Τη σύνοδο σφράγισε καλό και σχεδόν ισοδύναμο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 3,612 από 10,875 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην ανοδική δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,332% από 1,367%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+8,07%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +8,94% από +0,99%, την ΕΤΕ στο +6,73% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ στο +9,74% από -1,91% και την ΠΕΙΡ στο +4,97% από +0,76%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +1,24% από +0,43%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 9) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +2,04% οδηγήθηκε στις 683,46 από 669,79 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1651,89 από 1611,24 με μεταβολή +2,52%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,737 από 85,159 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,612 από 10,875 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 71 από 34, των καθοδικών 37 από 62 και 17 από 20 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με επιφυλάξεις μετά την άνοδο του 25άρη άνω του +5%

Στην τελευταία σύνοδο της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 40,65 μονάδες υψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:29 και ήταν οι 1620,06 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1659,37, εμφανίστηκε στις 16:44. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1652,87 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1651,89 από 1611,24 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,52% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 12,106 από 10,542 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1165 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1662,00 μονάδες, κατώτερο τις 1622,25 και τελευταίες πράξεις στις 1654,00 από 1612,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 34900 από 3478 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 284 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1642,00 μονάδες, κατώτερο τις 1607,00 και τελευταίες πράξεις στις 1640,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 367 από 312 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον διατηρήθηκε χαμηλό και επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 24 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1650 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 61 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1625 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 2 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμή εξάσκησης στις 1575 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 22595 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, στα 3000 για ΕΧΑΕ και στα 59 για ΜΥΤΙΛ.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Quest σήμερα το απόγευμα αναμένεται να δημοσιεύσει το α’ τρίμηνο της χρονιάς, ενώ η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα την Τετάρτη μετά το τέλος της συνεδρίασης. Την επόμενη ημέρα ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει με την σειρά του τι έγινε κατά το α’ τρίμηνο. Την Παρασκευή θα λάβει χώρα η τακτική γενική συνέλευση της Fourlis με τηλεδιάσκεψη, ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Λούλης θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή. Η συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου είναι η τελευταία για Νηρέα, Σελόντα και Καράτζη ως Εισηγμένες Εταιρείες, ενώ με βάση το κλείσιμο των τιμών της ερχόμενης Παρασκευής θα υπολογιστούν οι νέες σταθμίσεις των μετοχών του FTSE25.

Οι εγχώριοι αναλυτές με τις παρατηρήσεις τους φωτίζουν τα αίτια της ατολμίας των αισιόδοξων traders στο να αναπτύξουν στοιχήματα long.

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services

“Όλο το λεξιλόγιο του στρατιωτικού τομέα, όπως μπαζούκας, ατομική βόμβα κ.λ.π., έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγραφούν τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό. Ευτυχώς βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και διεκδικούμε το δίκαιο μερίδιο της Χώρας, από τα εξαγγελλόμενα εργαλεία χρηματοδότησης.

Το ερώτημα παραμένει πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα “υπερόπλα”, με τι επιτόκια και με τι δεσμεύσεις εκ μέρους των Κρατών που θα τα χρησιμοποιήσουν. Μέχρι στιγμής η αίσθηση που δίνεται είναι ότι θα δημιουργηθεί κάτι σαν Ευρωομόλογο ειδικού σκοπού, οπότε Χώρες σαν την Ελλάδα δικαιώνονται στη διεκδίκηση της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών, από την αρχή του έτους. Με δεδομένο ότι στην αρχή του έτους βρισκόντουσαν σε ιστορικά υψηλά, αυτό είναι εντυπωσιακό.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει φθάσει τις 680 – 690 μονάδες του Γενικού Δείκτη, σημείο που φαίνεται να είναι σημαντική αντίσταση. Αν μπορέσουμε να διασπάσουμε ανοδικά αυτά τα επίπεδα με τζίρο, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη άνοδο και επαναφορά στα επίπεδα που βρισκόμασταν στην αρχή του έτους.

Παρόλα αυτά οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί. Τα τελευταία χρόνια το τέλος Ιουνίου έχει φέρει αρνητικές εκπλήξεις.

Είναι σύνηθες οι Ηγέτες, πριν τις Καλοκαιρινές διακοπές, να παίρνουν αποφάσεις που πολλές φορές είναι βεβιασμένες και επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις και οι Επενδυτές να επιθυμούν τη μείωση του αναλαμβανόμενου ρίσκου, ενόψει των διακοπών. Φυσικά φέτος για ποιες διακοπές να μιλάμε…

Εταιρείες της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών, των Κατασκευών και της Ενέργειας, φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των Επενδυτών αυτή την περίοδο, αλλά το γεγονός ότι οι Τράπεζες θα κληθούν να μοιράσουν το χρήμα που “πέφτει από το ελικόπτερο”, έχει προκαλέσει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και έχει δώσει μεγάλες αποδόσεις κατά την τελευταία άνοδο, στον κλάδο.

Η διατήρηση θέσεων σε μετοχές έχει αρχίσει πάλι να γίνεται ελκυστική, ιδιαίτερα από τη νέα μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, που άμεσα επηρεάστηκαν από τα μέτρα που εξαγγέλλονται για τη στήριξη των Οικονομιών.

Μπροστά μας έχουμε την αντίσταση των 680 – 690 μονάδων που θα πρέπει να ξεπεραστεί με τζίρο, για να δώσει ένα θετικό τόνο και πίσω μας έχουμε μία άνοδο που έχει δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες σε όσους την εκμεταλλεύτηκαν, αλλά και κίνητρο για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Η επόμενη βδομάδα θα είναι καθοριστική για την περεταίρω πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και τέτοιες περιόδους, η διατήρηση ρευστότητας συνίσταται”.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.

“Ανοδική η πορεία του Γενικού Δείκτη για τρίτη εβδομάδα και σύμφωνα με την πορεία των Ξένων Αγορών.

Η πτώση του ΑΕΠ (-0,9% σε ετήσια βάση) το Α’ τρίμηνο του 2020 δείχνει ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, με αλλαγή οικονομικού μοντέλου και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελληνική Οικονομία θα παραμένει σε φαύλο κύκλο τα επόμενα χρόνια, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και γεωπολιτικές συνέπειες.

Όσον αφορά τα πρόσφατα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, μικτή η εικόνα της Eurobank και αδύναμη των Τρ. Πειραιώς και Motor Oil. O ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει αποτελέσματα Α’ τριμήνου στις 10 Ιουνίου.

Ο κύριος καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι η ανακοίνωση των αποφάσεων της FED την Τετάρτη. Ωστόσο, είμαστε σε επαγρύπνηση καθώς μας προβληματίζει η έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου.

Οι Αγορές προεξοφλούν τη γρηγορότερη επανεκκίνηση της Οικονομίας στις περισσότερες Χώρες και έτσι κλάδοι άμεσα συνδεδεμένοι όπως Τουρισμός, Μεταφορές, Τεχνολογία και Τράπεζες υπεραποδίδουν.

Για τις προσεχείς συνεδριάσεις περιμένουμε να συνεχιστεί το θετικό κλίμα, από τη στιγμή που οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν τις Εταιρείες, όπως και το Τραπεζικό σύστημα. Θετικός καταλύτης στην πορεία των Χρηματιστηρίων είναι και η αλλαγή της ψυχολογίας στους Επενδυτές, οι οποίοι συνεχώς ψάχνουν για αποδόσεις που όμως, πλέον, υπάρχουν μόνο σε μεσαίου και υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις.

Πιθανό σημείο αντίστασης για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 3200 μονάδες”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη, ο οποίος, πλέον, μετράει κέρδη άνω του 45% από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου. Αυτή την φορά ήταν η σειρά της ΕΚΤ να δημιουργήσει κλίμα και συντηρήσει την θετική ψυχολογία, ανεβάζοντας τον πήχη της των αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα την διάρκεια του προγράμματος κατά έξι μήνες.

Η αντίδραση στην Αγορά ομολόγων ήταν άμεση και η αντανάκλαση της στην Λ. Αθηνών ενθουσιώδης. Ο Τραπεζικός κλάδος κόντρα στην Εαρινή απαισιοδοξία και με πέντε συνεχόμενα μηνιαία αρνητικά κλεισίματα από την αρχή του έτους, πήρε την σκυτάλη και δείχνει να μπαίνει οδηγός στην κούρσα ανάκαμψης της Αγοράς.

Ο Τραπεζικός κλάδος είχε την διπλή ατυχία να βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του MSCI και των επιπτώσεων της πανδημίας, που οδήγησαν τις μετοχές στα μέσα Μαΐου σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Λόγω της, πρόσφατης, ιδιαίτερα επιβαρυμένης χρηματιστηριακής προϊστορίας του, υπάρχει ένας ειδικός δεσμός με τους Επενδυτές, είναι οι μετοχές που θα κάνουν την διαφορά σε ένα χαρτοφυλάκιο στην άνοδο και στην πτώση της Αγοράς. Οι ακραίες διακυμάνσεις δεν είναι μια υπόθεση άγνωστη για τις κατά τα άλλα βασικές μετοχές του FTSE25, απεναντίας η διαπραγμάτευσή τους φαίνεται να έλκει βραχυπρόθεσμα σχήματα και πιο ευκαιριακά χαρτοφυλάκια, που εντείνουν την μεταβλητότητα στα άκρα.

Το βασικό ζητούμενο για τις Τράπεζες είναι αν τελικά, έστω και με καθυστέρηση, θα υλοποιήσουν το σκοπούμενο πρόγραμμα των τιτλοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει.

Η Αγορά με στις αποτιμήσεις αυτές φαίνεται να χωρίζει τις Τράπεζες σε δύο γκρουπ: Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύονται στο 25% της ενσώματης καθαρής θέσης τους, απόρροια της προόδου που έχουν δείξει στην μείωση των NPEs, αλλά και των δυνατοτήτων που τους δίνει πλέον η κεφαλαιακή τους θέση.

Στον αντίποδα Τράπεζα Πειραιώς και Alpha BankΑΛΦΑ +8,94% φαίνεται να τιμολογούν πιο έντονα στα τρέχοντα επίπεδα, τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και το “βαρύ” πρόγραμμα τιτλοποιήσεων που έχουν πλέον μπροστά τους.

Και οι τέσσερις διαπραγματεύονται σε επίπεδα που προεξοφλούν αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, προσδοκίες οι οποίες από τις αρχές του 2016 και μετά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς που ορίζεται από το καθοδικό “κενό” της 9ης Μαρτίου (677 – 684). Αν ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών, το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό “χάσμα” από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου.

Οι μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το “ξέφωτο” των 800, θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την Αγορά, καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου, υπήρξαν 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες, οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στην διάσπαση της εν λόγω ζώνης, καθώς εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών. Επομένως θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να δοκιμάζει την ζώνη των 690 – 700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές.

Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η Αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο για την ένατη συνεχόμενη ημέρα σήμερα Τρίτη 9/6 και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο καθώς η άρση των περιορισμών λόγω κοραναϊού σε πολλές χώρες τροφοδότησε τις ελπίδες των επενδυτών για μια σχετικά γρήγορη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Οι αγορές ενθαρρύνθηκαν ιδιαίτερα από την έκθεση επί των θέσεων εργασίας του Μαΐου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η οποία έδειξε μια πτώση έκπληξη του ποσοστού ανεργίας, στέλνοντας ψηλότερα τους δείκτες της Wall Street με τον Nasdaq να κλείνει σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια χτυπήθηκαν τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την έκταση τόσο της βραχυπρόθεσμης όσο και της μακροπρόθεσμης ζημίας στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία. Αλλά οι περισσότεροι δείκτες έχουν πλέον επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τον COVID-19.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο για την ένατη συνεχόμενη συνεδρία εμφανίζοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις αρχές του 2018. Ήταν αρχικά υψηλότερα κατά +0,76% σε μια κορυφή τριών μηνών. Ενώ στις 8:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,97% πλησιάζοντας τις 520 μονάδες.

Ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 2,5% και στις 8:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή +2,58% ενώ οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν ανοδικά με τον δείκτη των blue-chip στο +0,4% αλλά στις 8:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,62%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,2% και στις 8:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,41%. Αλλά ο Ιαπωνικός Nikkei αρχικά σημείωσε πτώση κατά 0,5% ενώ στις 8:15 είχε μεταβολή -0,54%.

Οι φόβοι για νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και ο δεύτερος γύρος των επιπτώσεων από την υψηλότερη ανεργία και τις πτωχεύσεις σε όλο τον κόσμο απόκτησαν επίσης σοβαρές προοπτικές. Προς το παρόν, ωστόσο, οι επενδυτές έβλεπαν το ποτήρι μισογεμάτο σαν άποψη για την εικόνα από την παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές ζητούν τώρα περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ μετά τη λήξη της διήμερης συνάντησης για τη χάραξη της πολιτικής της Fed, την Τετάρτη.