Skip to main content

Capital Economics: Αρκετά πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Αρκετά πιθανό θεωρεί πως είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα η Capital Economics, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε με 151 «ναι» η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σε ανάλυσή της για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, η Capital Economics αναφέρεται στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, λόγω της διαφωνίας τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επικαλείται, δε, πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατά τις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στην επόμενη Βουλή.

Η Capital Economics παρατηρεί πως ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο, εφόσον εκτιμήσει ότι τότε είναι η καλύτερη περίοδος προκειμένου να αποφύγει μία σημαντική ήττα στις ευρωεκλογές, η οποία θα προκαλούσε φθορά στη φήμη του.

Αναφέρει επίσης ότι, δεδομένου πως έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μπορεί να βρει τις απαραίτητες ψήφους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία σημειώνει πάντως ότι παραμένει μη δημοφιλής μεταξύ των πολιτών.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η Ν.Δ. θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι θα βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Η Capital Economics στέκεται επίσης στις ευρωεκλογές, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε.

«Βλέπει» επιπλέον πως οι εκλογές σε κρατίδια της Γερμανίας επίσης δεν θα έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας, αν και θα αποτελέσουν σημαντικό δείγμα εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2021.

Για την Ιταλία, αναφέρει πως, αν και δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές, δεν αποκλείεται να καταρρεύσει η κυβέρνηση συνασπισμού Πέντε Αστέρων – Λέγκας του Βορρά, ενώ σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, εκτιμάται πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διατηρήσει την πλειοψηφία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο.