Skip to main content

Κίνα και Μεξικό δείχνουν προθυμία να διαπραγματευθούν με τις ΗΠΑ

Πρόθεση να διαπραγματευτούν με την Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων εξέφρασαν τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην τακτική της μέγιστης πίεσης. 

Το Πεκίνο εξέδωσε την Κυριακή έγγραφο κυβερνητικής πολιτικής για εμπορικά ζητήματα στο οποίο κατηγορούσε την Ουάσιγκτον για υπονόμευση των συνομιλιών και προειδοποιούσε ότι το «Η Αμερική Πρώτα» δεν θα κάνει την «Αμερική σπουδαία ξανά», ενώ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Τόνιζε δε ότι εάν χρειαστεί δεν θα πει όχι στον εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο τόσο στο έγγραφο όσο και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων επισημάνωθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι «πρόθυμη να υιοθετήσει μία προσέγγιση συνεργασίας για την εύρεση λύσης», γεγονός που υπονοεί ότι είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Το Μεξικό εν τω μεταξύ έσπευσε να στείλει εκπροσώπους στις ΗΠΑ για να συζητήσουν τα ζητήματα της μετανάστευσης μετά την απειλή του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλλει δασμούς στο σύνολο των εισαγωγών από το Μεξικό, εάν η κυβέρνηση της χώρας αποτύχει να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ. 

«Το Μεξικό στέλνει μεγάλη αποστολή να συζητήσει για τα σύνορα. Το πρόβλημα είναι ότι συζητάμε επί 25 χρόνια. Θέλουμε δράση όχι λόγια. Θα μπορούσαν να έχουν λύσει την Κρίση των Συνόρων από την πρώτη ημέρα, εάν επιθυμούσαν. Αλλιώς οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας μας επιστρέφουν στις ΗΠΑ!» έγραψε χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί πάντως ότι οι δασμοί στο Μεξικό προβλέπεται να πλήξουν πολιτείες, που είναι κρίσιμες για τις εκλογές του 2020. 

Όσο για τις σινο-αμερικανικές επαφές, αν και δεν έχουν προγραμματιστεί προς το παρόν διαπραγματεύσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στη Σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου. Και εκεί υπάρχουν προσδοκίες έστω για μία ανακωχή. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ