Από την έντυπη έκδοση
Των Νίκου Μπέλλου, Θάνου Τσίρου και Στέλιου Παπαπέτρου
Τη γεφύρωση των διαφορών στις εκκρεμότητες που μπλοκάρουν τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ επιχείρησαν χθες αργά το βράδυ οι αρμόδιοι υπουργοί, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο να συμπεριληφθούν οι αλλαγές σε τροπολογίες που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι όλα έτοιμα πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία περιμένει αφενός την άρση του waiver, που θα μειώσει δραστικά το κόστος δανεισμού των τραπεζών από το ευρωσύστημα, αλλά και τον οδικό χάρτη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει και τη συνολική εποπτεία της διαπραγμάτευσης και οι υπουργοί που έχουν ανοιχτά μέτωπα, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Τα θέματα σε πρώτης προτεραιότητα είναι οι τροπολογίες με το ΕΚΑΣ, τα «κόκκινα» δάνεια, που είναι εγγυημένα από το Δημόσιο, ο ΑΔΜΗΕ, και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ακολουθούν και άλλα ήσσονος σημασίας.
Παράλληλα με την τηλεδιάσκεψη, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων ετοίμαζαν τις νομοτεχνικές διατάξεις, ώστε να είναι έτοιμες να κατατεθούν σήμερα στη Βουλή, έχοντας παράλληλα και μια δήλωση των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο 100%. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναφέρει την κανονική ροή χρηματοδότησης των τραπεζών αντί του ακριβού ELA και θα ανοίξει ο δρόμος και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE.
Αξίζει να σημειωθεί πως, χθες, είχαν γεύμα εργασίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι προσδοκίες από την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν μιλώντας στη «Ν» ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς έφτασαν σε οριακό σημείο ειδικά την Κυριακή, καθώς, παρά την απόφαση του Eurogroup, οι επικεφαλής του κουαρτέτου εμφανίστηκαν να εγείρουν ολοένα και περισσότερα θέματα. Η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται τη Δευτέρα ύστερα από πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ οι τροπολογίες που θα κατατεθούν σήμερα θα αποτελούν προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες:
1 Η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι δεν θα αρθούν οι δύο βασικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού: τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και το πάγωμα των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια. Ειδικά για το ΕΚΑΣ, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία προβλέπει το εξής: η τροπολογία που θα κατατεθεί θα προβλέπει ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που ψήφισε η Βουλή για τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου και όχι από την 1/1/2016.
Έτσι, οι περίπου 100.000 συνταξιούχοι θα διασφαλίσουν ότι εκτός από τη μείωση του επιδόματός τους (ακόμη και κατά 115 ευρώ τον μήνα) δεν θα υποστούν άλλες απώλειες. Δημοσιονομικά, ο στόχος η δαπάνη του ΕΚΑΣ να περικοπεί κατά 540 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017 πιθανότατα θα παραμείνει ενεργός. Έτσι, αναμένεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν από την 1/1/2017 θα είναι πολύ αυστηρότερα, με αποτέλεσμα η περικοπή μέρους ή του συνόλου του επιδόματος να αγγίξει σχεδόν το σύνολο των 380.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Εναλλακτικά, προτάθηκε από την ελληνική πλευρά να κοπεί εντελώς το ΕΚΑΣ, από την 1η Ιουλίου 2019, ένα εξάμηνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η συμφωνία.
2 Εκτός από το θέμα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους και σε δύο επιμέρους θέματα που αφορούν τις μεταβατικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου για τη σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των νέων αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών και αναμένονται επίσης νομοθετικές «διορθώσεις».
3 Δεν θα «παγώσουν» και πάλι τα ειδικά μισθολόγια, ενώ μένει να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος του ξεπαγώματος το οποίο υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί τη διαφορά του πλεονάσματος του 2015.
4 Η ελληνική πλευρά φαίνεται να υποχωρεί στο θέμα της ασυλίας των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντέισελμπλουμ είχε ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρασχεθεί νομική ασυλία στους ξένους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι εμπλέκονται στην πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου.
5 Προς πώληση οδεύουν επίσης τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το ύψος των δανείων που θα βγουν προς πώληση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ θα εξαιρεθούν εκείνα των πυροπαθών.
«Μια συνήθης διαδικασία που πρέπει να τελειώσει»
Την ανάγκη ρύθμισης των εκκρεμοτήτων μέσα στις επόμενες ώρες, ώστε πριν από το τέλος της εβδομάδας να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο το Ιουνίου, επισημαίνουν πηγές της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν επιχείρησε και χθες, όπως κάνει συνεχώς τις τελευταίες μέρες, να περάσει το μήνυμα ότι οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για τις λεγόμενες «ουρές» των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, δεν έχουν στοιχεία αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης, αλλά είναι μια συνήθης διαδικασία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σε συνέχεια των αποφάσεων του Εurogroup της 24ης Μαΐου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επαφές με τις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει και ανταλλαγές επιστολών, είπε, ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε επιμέρους θέματα των συζητήσεων ή να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας.
Πάντως, πηγή της Ευρωζώνης υπογράμμιζε χθες ότι έχει διαμηνυθεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει πλέον αυτές οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο, ώστε η διαδικασία να περάσει στην επόμενη φάση.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης άμεσα, ώστε την Πέμπτη και Παρασκευή που συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup να την εγκρίνει με τη σειρά της, να ετοιμαστούν τα επίσημα κείμενα και να σταλούν σε εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να πάρει αρκετές μέρες, γι’ αυτό και η ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία είναι επιτακτική, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, όπως προβλέπει και η απόφαση του Εurogroup. Υπενθυμίζεται ότι το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση θα το δώσει το Δ.Σ. του ΕΜΣ μετά από εισήγηση του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ και αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από εθνικά κοινοβούλια που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.
Στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες ώρες θα διευκολύνει και τον Μάριο Ντράγκι να προωθήσει στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στη Βιέννη, την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Πάντως, η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να ληφθεί και χωρίς προηγούμενη συμφωνία των θεσμών με την κυβέρνηση, δεδομένου ότι στη δήλωση που εξέδωσε το Εurogroup στις 24 Μαΐου «καλωσορίζει την πλήρη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (full staff level agreement). Το Εurogroup είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο και αυτό λαμβάνει υπ’ όψιν η ΕΚΤ στις αποφάσεις της.
«Δεν θα θιγούν θέματα ουσίας»
Αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στα μέτρα «ουρές» δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ακόμη και σήμερα ή αύριο.
Στη Βουλή αναμένεται, πάντως, προς κατάθεση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα εισαχθεί την Παρασκευή προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε χθες τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι σήμερα ή και αύριο θα έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή οι λεγόμενες «ουρές» των προαπαιτούμενων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Προεδρείου της Βουλής, οι τροπολογίες θα ενσωματωθούν σε διεθνείς συμβάσεις που συζητούνται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό και να ανοίξει έτσι το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Βούτσης διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι στόχος του Προεδρείου είναι να δοθεί ικανός χρόνος στους βουλευτές να τοποθετηθούν επί των ρυθμίσεων.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό αν οι ρυθμίσεις που αναμένονται στη Βουλή θα αφορούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (ΕΚΑΣ, «κόκκινα» δάνεια, ειδικά μισθολόγια, ΑΔΜΗΕ, ταμείο αποκρατικοποιήσεων) ή αν κάποια απ’ αυτά θα παραπεμφθούν προς επίλυση για μετά το καλοκαίρι. Πληροφορίες ανέφεραν, πάντως, ότι οι ρυθμίσεις που έρχονται στη Βουλή θα αφορούν κατά κύριο λόγο μικροδιευθετήσεις κυρίως ασφαλιστικού περιεχομένου.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε ότι με τις «ουρές» που έρχονται στη Βουλή δεν πρόκειται να θιγούν ζητήματα ουσίας. «Δεν θίγεται κανένα θέμα ουσίας από τα συμφωνηθέντα» είπε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.