Skip to main content

ZTE: Γιατί βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η απαγόρευση των προϊόντων της στις ΗΠΑ

Τις λεπτομέρειες του διακανονισμού με την ZTE παρουσίασε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της κινεζικής εταιρείας να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 1 δισ. δολαρίων και να αναδιαρθρώσει τη διοίκησή της. Ωστόσο η απαγόρευση για την πώληση προϊόντων της σε αμερικανικές εταιρείες εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Αυτό θα αλλάξει, όταν το πρόστιμο πληρωθεί, όπως εξήγησαν οι αμερικανικές αρχές. 

Σύμφωνα με τον σύμβουλου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προώθησε τον διακανονισμό ως «προσωπική χάρη» στον πρόεδρο της Κίνας, γεγονός που εξηγεί και τις αντιδράσεις, τις οποίες έχει πυροδοτήσει η εξέλιξη στο Κογκρέσο. Η ΖΤΕ καλείται τώρα να αντισταστήσει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δύο επιχειρηματικών μονάδων μέσα σε 30 ημέρες, σύμφωνα με τον διακανονισμό των 21 σελίδων, που υπεγράφη στις 8 Ιουνίου και δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εμπορίου.

Όλα τα μέλη της ηγετικής ομάδας από τη θέση του αντιπροέδρου (senior vice president) και πάνω θα δουν την πόρτα της εξόδου, όπως και κάθε στέλεχος, που κρίνεται ότι είχε συμμετοχή στην παραβίαση του εμπάργκο και την πώληση προϊόντων στο Ιράν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πέλεκυς για την ZTE θα φτάσει τα 1,7 δισ. δολάρια, καθώς πέραν του προστίμου, έχει ήδη πληρώσει 361 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας (Μάρτιος 2017), ενώ θα καταβάλλει ακόμη 400 εκατ. δολάρια σε ειδικό λογαριασμό αμερικανικής τράπεζας. Το ποσό θα δεσμευθεί για 10 έτη ως εγγύηση για την τήρηση της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού η ZTE συμφώνησε να επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση ευκολότερη πρόσβαση σε στοιχεία για τις παραδόσεις της στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον μέσα σε 180 ημέρες θα πρέπει να δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της, στα κινεζικά και στα αγγλικά, μία αναλυτική λίστα με όλα τα αμερικανικά εξαρτήματα στα προϊόντα της. 

Τέλος η κινεζική εταιρεία δεν επιτρέπεται να προβεί στην όποια κίνηση ή δημόσια δήλωση, με την οποία θα αρνείται- έστω και εμμέσως- τις κατηγορίες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters