Skip to main content

Απώλειες 2,5% για το γιουάν τον Μάιο – Τα βλέμματα στρέφονται στην κεντρική τράπεζα

Ο Μάιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για το γιουάν, με το κινεζικό νόμισμα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της σινο-αμερικανικής κόντρας. Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών είχε ως αποτέλεσμα μηνιαίες απώλειες 2,5% για το γιουάν στη χειρότερη πτώση από τον Ιούλιο και έχοντας υποχωρήσει έως και τα 6,9217 έναντι του δολαρίου σε ναδίρ πενταμήνου.

Με το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής του G20 που θα διεξαχθεί αρχές Ιουνίου στην Ιαπωνία, ολοένα και περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές δεν αποκλείουν μεγαλύτερες απώλειες για το κινεζικό νόμισμα, υποχωρώντας πέραν του ψυχολογικά ευαίσθητου ορίου των επτά γιουάν, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκαετίας.

Μόνο που οι αναλυτές δεν συμφωνούν για τις συνέπειες. Η Citigroup εκτιμά ότι μια πτώση πέραν του ψυχολογικού ορίου των επτά γιουάν θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα ρευστοποιήσεων στις κινεζικές μετοχές, ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, ακόμη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζουν ότι ένα ασθενέστερο γιουάν δικαιολογείται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, θεωρώντας ως λιγότερο πιθανό ένα σενάρι μαζικών εκροών κεφαλαίου. 

Εάν Κίνα και ΗΠΑ συνεχίσουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, επιβάλλοντας εκατέρωθεν δασμούς, τότε το γιουάν κινδυνεύει να υποχωρήσει έως και τα 7,13 έναντι του δολαρίου, εκτιμά ο Κλαούντιο Πιρόν, στρατηγικός αναλυτής στην ΒofAML. Οι πιθανότητες για μεγαλύτερη διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα στο 39%. Το γιουάν παρέμενε σταθερό, στα 6,9050 έναντι του δολαρίου και κοντά στα χαμηλά πενταμήνου. 

Σε αυτό που συμφωνούν οι αναλυτές είναι ότι τα επτά γιουάν θεωρούνται «προπύργιο» για την κινεζική κεντρική τράπεζα και πτώση του κινεζικού νομίσματος πέραν του συγκεκριμένου ορίου θεωρείται «σήμα» για παρέμβαση, προς στήριξη του εθνικού νομίσματος. Η παρέμβαση θα γίνει σε δύο επίπεδα: Φραστική αλλά και στις αγορές συναλλάγματος.

Από την άλλη, ένα ασθενέστερο γιουάν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της κινεζικής οικονομίας, καθώς η ανάκαμψη έχασε τον Απρίλιο τη δυναμική της, καθώς υποχώρησαν οι εξαγωγές και οι πωλήσεις λιακής ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειες να συγκρατήσει την κατρακύλα, καθώς πλησιάζει η σύνοδος του G20.

H διολίσθηση του γιουάν έχει καταστήσει το κινεζικό ενεργητικό λιγότερο ελκυστικό στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον Μάιο τις κινεζικές μετοχές, με εκροές 50 δισ. γιουάν(7,2 δισ. δολάρια). Οι εκροές ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης σε μηνιαίες απώλειες 5,6%, τις μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο.