Η Ελλάδα δεν αποτελεί επισήμως το αντικείμενο της αποψινής συνάντησης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στο αποψινό δείπνο εργασίας συμμετέχουν ακόμη οι επικεφαλής των είκοσι μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης (European Roundtable of Industrialists, ERT), καθώς κεντρικό θέμα θα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και η θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη σημερινή Sueddeutsche Zeitung δήλωσε ότι θα ξαφνιαζόταν αν το ελληνικό θέμα δεν αποτελούσε απόψε αντικείμενο συζήτησης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αποψινή συνάντηση πραγματοποιείται όμως και υπό το φως της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Αγγ. Μέρκελ, του Φρ. Ολάντ και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία, όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση των τριών στη Ρίγα».
Το δείπνο εργασίας θα αρχίσει στις 19:00 (τοπική ώρα). Θα προηγηθούν δηλώσεις των τριών ηγετών και του προεδρείου των επιχειρηματιών στον Τύπο.
Βερολίνο: Κινούμαστε στο πλαίσιο αποφάσεων του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και επισήμανε ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου.
«Υπάρχουν δεκαπέντε σημεία και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται μια συνολική λύση» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα στην αγορά εργασίας, στον δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τόνισε δε ότι στόχος των επιμέρους μέτρων είναι να επιτευχθεί βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι χωρίς αυτήν, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τους Θεσμούς και με κανέναν άλλον.
Ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 18ης Ιουνίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ