Skip to main content

Η παγκόσμια οικονομία στο επίκεντρο των G7

Με αντικείμενο τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου των G7 – των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, στην Ιαπωνία.

 Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, υποδέχθηκε τους ηγέτες της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά, σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους της χώρας, στο Ίσε Σίμα. Εκεί βρίσκεται η λειψανοθήκη της θεάς του ήλιου Αματεράσου Ομικάμι, της μεγαλύτερης θεότητας της χώρας, η οποία κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια από ξύλο. Ο Άμπε δέχθηκε επικρίσεις για την επιλογή του, διότι του επέρριψαν ότι ήθελε να προσδώσει έναν ελαφρά εθνικιστικό τόνο.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μέχρι αύριο, με κύριο θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του χθες το βράδυ ,με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι «η παγκόσμια οικονομία θα είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μας».

Δεν θα ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συνεδριάζουν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο, στο μικρό νησί Κασικογίμα, στις ακτές του Ίσε Σίμα. Στο πρόγραμμα της πρώτης μέρας, βρίσκονται επίσης θέματα όπως το διεθνές εμπόριο, η κρίση στην Ασία αλλά και άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία και η διένεξη στην Ουκρανία.

Η προσφυγική κρίση θα είναι επίσης, ένα από τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαβουλεύσεις των G7. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους ηγέτες των G7 να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και δήλωσε ακόμ,α πως θα συζητηθεί το βρετανικό δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Δεν αναμένονται δεσμευτικά συμπεράσματα από τις συνομιλίες ωστόσο, είναι σημαντικές οι διμερείς επαφές που μπορούν να έχουν οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Η Άνγκελα Μέρκελ είχε το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καναδό Πρωθυπουργό Ζυστίν Τριντό.