Του Κώστα Ιωαννίδη
Αν και φάνηκε χθες ότι η συνεδρίαση θα διέφερε από την προηγουμένη της, τελικά, της έμοιαζε πολύ. Χαμηλοί όγκοι, μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, άμυνα σε πιέσεις που θα εκτόξευαν τη διάθεση για γενικευμένες πωλήσεις, μέριμνα να μην κλείσει ο ΓΔ κάτω από τις 770 μονάδες.
Οι θεσμικοί τηρούν στάση αναμονής λίγες μέρες πριν από το τελευταίο ορόσημο που αφορά στην απρόσκοπτη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο και δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα που θα έχει το αποτέλεσμα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ στις 15/6.
Στις ειδήσεις που κυκλοφορούν έχουμε από το εσωτερικό:
Α) «Παντελώς ανυπόστατα» χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίζουν τον υπουργό Οικονομικών να λέει κατά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναζητά μία «καλή λεκτική διατύπωση ή -και την κατάλληλη φρασεολογία» για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση.
Κατά τις ίδιες πηγές, «ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα» είναι και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό να λέει, κατά την ίδια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτουμένων.
Β) Μήνυμα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι πρέπει τώρα να παράσχουν σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να δώσουν ένα οριστικό μήνυμα στις αγορές ότι κανένας επενδυτής δεν χρειάζεται να φοβάται να επενδύσει στην Ελλάδα, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Από το εξωτερικό
Α) Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές όταν το κόστος δανεισμού της μειωθεί κάτω από 5%, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιλάμβανε και ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται άμεσα από το κατά πόσο η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας,
Β) Σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Η απόδοση του δεκαετούς παρέμενε χθες πάνω από το 6% με αυτή του διετούς στο 5,83%.
Οι διαρροές από τις Βρυξέλλες είναι στην κατεύθυνση του καθησυχασμού της ανησυχίας αλλά οι αναλυτές που επηρεάζουν τους διαχειριστές κεφαλαίου τους θυμίζουν πως η πολιτική παράμετρος μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτων διαστάσεων «τιμή». Για αυτό χθες, την πρώτη ώρα, οι μεταβολές του μέσου όρου ήταν από -0,48% ως +0,51%. Μετά, ο ΓΔ κινήθηκε πλάγια από τις 12:00 ως τις 14:00 μεταξύ των 776,5 και 779,0 αλλάζοντας συχνά πρόσημο μεταβολής. Ο τζίρος βούλιαξε, αλλά το πλήθος των ανοδικών blue chip μεγάλωσε. Ωστόσο, οι μετοχές με απώλειες είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Οι ομοιότητες με τη σύνοδο της Τρίτης απαιτούσαν αναζήτηση χαμηλού ημέρας στο δεύτερο μέρος και μετά τις 14:00 έγινε σαφές πως δεν ήταν αρκετό το ελάχιστο του πρώτου τέταρτου. Η πτώση άνω του -13% για τη ΔΕΗ και το βάθεμα των απωλειών των τραπεζικών μετοχών, όρισαν στις 15:08 ως πυθμένα για τον μέσο όρο τις 768,76 μονάδες. Θετικό, για σήμερα, ήταν πως αμέσως μετά, η αντίδραση ήταν αισθητή και έφερε τον ΓΔ στη ζώνη των 775 μονάδων. Το αρνητικό είναι πως ενόψει του Eurogroup, το ύψος των θετικών προσδοκιών δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα στοιχήματα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικρή άνοδο εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αυριανή κατάθεση του Τζέιμς Κόμεϊ θα αποδειχθεί λιγότερο επιβλαβής από ό,τι αναμενόταν αρχικά, για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 21.173 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,16% στις 2.433 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,36% στις 6.298 μονάδες.
Ο πρόεδρος Τραμπ, τον προηγούμενο μήνα, προχώρησε στην απόλυση του διευθυντή του FBI, Tζέιμς Κόμεϊ, προκαλώντας μία σειρά αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Αρκετοί πολέμιοι του Αμερικανού προέδρου απέδωσαν τη συγκεκριμένη απόφαση στην έρευνα του FBI για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αύριο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προμηνύουν την εκλογική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος, με το ενδεχόμενο εξασφάλισης της αυτοδυναμίας, ωστόσο, να θεωρείται έωλο,
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 5,15% στα 45,71 και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 4,09% στα 48,07 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, κατέγραψε πτώση κατά 0,69% στα 1.288,60 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,07% έναντι του ευρώ (1,1267 δολάρια) και κατά 0,37% έναντι του γεν (109,81 γεν), ενώ μειώθηκε κατά 0,43% έναντι της στερλίνας (1,2962 δολάρια).
ΕΥΡΩΠΗ
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,02% στις 389,34 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,14% στις 12.672 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,62% στις 7.478 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,07% στις 5.265 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,10% στις 20.739 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,07% στις 10.871 μονάδες. Στο ταμπλό, η μετοχή της Vivendi ενισχύθηκε άνω του 3% χάρη στη συμφωνία εξαγοράς μέρους των μετοχών της Havas Group. Στον αντίποδα, η μετοχή της Steinhoff υποχώρησε κατά 3,4% παρά την αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 13%.
Στη Βρετανία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προμηνύουν την εκλογική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος, με το ενδεχόμενο εξασφάλισης της αυτοδυναμίας, ωστόσο, να θεωρείται έωλο, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Την ίδια ώρα, για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το φετινό καλοκαίρι, με τον Μάριο Ντράγκι να αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την επιτοκιακή πολιτική της Ευρωζώνης. Σύμφωνα όμως, με το πρακτορείο Bloomberg, η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην υποβάθμιση των προοπτικών του πληθωρισμού στο 1,5% για τα έτη 2017, 2018 και 2019, επικαλούμενη την αποδυνάμωση των τιμών στον ενεργειακό κλάδο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, από την Banco Santander θα καλυφθεί τελικά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Banco Popular, καθώς οι δύο ισπανικές τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές. Η Santander θα αγοράσει το σύνολο των μετοχών της Popular έναντι της συμβολικής τιμής του 1 ευρώ, με την υποχρέωση υλοποίησης ΑΜΚ, ύψους 7 δισ. ευρώ.
ΧΑ
Σύνοδος χαμηλών όγκων με οδηγούς στην κάθοδο τις Τράπεζες και τη ΔΕΗ
Στην δεύτερη συνεδρίαση της δεύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Ιουνίου, οι θεσμικοί στην έναρξη έδειξαν πως θα ήταν σταθεροποιητικού χαρακτήρα η τάση που θα αφορούσε στις Τραπεζικές μετοχές. Αλλά μετά τις 13:00, έδειξαν να αποφασίζουν την εφαρμογή ισχυρών πιέσεων σε αυτές και επιλεκτικά σε δεικτοβαρή blue chip. Κυρίως στη ΔΕΗ, που οι κινήσεις που αποφασίστηκαν σχετικά με την νεοσύστατη εταιρεία ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε., προκάλεσαν κύματα ρευστοποίησης θέσεων. Η καθαρά ανοδική εικόνα των ξένων αγορών μετά τις πρώτες ώρες δεν πέρασε στο ΧΑ, και από τις 13:30 εμφανίστηκε μόνιμα πορεία των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, γύρω από το επίπεδο των 770 μονάδων, που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,13% από κλείσιμο της προηγούμενης.
Η αναζήτηση του ελάχιστου ξεκίνησε στο τέλος για το πρώτο μέρος και κράτησε ως τις 15:08 αφού μετά το ελάχιστο υπήρξε αντίδραση ανοδική ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Το ανώτερο ήρθε στις 11:16 και ήταν οι 781,50 από 789,73 μονάδες με μεταβολή +0,51%. Μετά υπήρξε αναζήτηση του ελάχιστου με καθοδική νευρικότητα που όρισε πυθμένα της μέρας στις 768,76 από 776,33 μονάδες με μεταβολή -1,13% στις 15:08 αφού υπεροχή της προσφοράς από τις 13:30 έφερε μια σταθερά κλιμακούμενη πτώση που στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η διάχυση των όποιων πιέσεων και σε ορισμένες μόνο μετοχές έξω από τις Τράπεζες, επέτρεψε οι εντολές αγοράς να εστιάσουν σε αρκετές μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ που συνέβαλλαν στην μείωση των απωλειών των βασικών δεικτών, ώστε ο ΓΔ να κλείσει με πτώση -0,42% και ο 25άρης στο -0,42% επίσης.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,30% από -2,75% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο -0,31% από -3,61%, ΕΥΡΩΒ -3,13% από -4,32% και η ΠΕΙΡ -3,37% από -2,35% στις 6/6. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να διατηρηθεί σε τιμές πάνω από τις 775 μονάδες, και δεν το πέτυχε.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 18) με ένα την ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 20 από 12 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 18 από 26 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 59,734 από 57,165 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 22,73 από 25,54 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 38,05% από 44,68% από 52,99% του συνολικού τζίρου.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,42% και έφθασε στις 774,29 από 777,53 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2058,84 από 2067,51 με μεταβολή -0,42%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή 1,1 μονάδων χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 3,8 μονάδες τον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Εμπορίου +3,03% από -0,30%, Τροφίμων Ποτών +1,58% από +0,49%, Πρώτων Υλών +1,53% από -1,26%, Πρώτων Υλών +1,53% από -1,26%, Πετρελαίου Αερίου +1,42% από +1,41%, Ακίνητης Περιουσίας +1,36% από -0,63%, Κατασκευές Υλικά +1,19% από +0,23%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,19% από -0,72%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,16% από -1,74%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,15% από -1,02%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας -7,16% από -2,15%, Τραπεζών -2,52% από -3,21%, Ταξίδια Αναψυχή -0,90% από -1,46%, Τηλεπικοινωνιών -0,81% από -1,00%, ο FTSEΜ -0,59% από -0,01%, ο 25άρης -0,42% από -1,22%, ο ΓΔ -0,42% από -1,15%, και Τεχνολογίας -0,28% από -0,34%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,734 από 57,165 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,351 από 2,867 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 51,890 από 51,648 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,958 από 1,442 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 52,847 από 52,833 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 61,366 από 67,714 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 45 των καθοδικών σε 61 από 61 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 15.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Επιστροφή, οριακής έστω, προ-πορείας των ΣΜΕ Ιουνίου έναντι του 25άρη
Στην σύνοδο της Τετάρτης 7/6, ο 25άρης, εμφάνισε διακύμανση μέρας 34 μονάδες. Στις 11:16 σημειώθηκε το μέγιστο στις 2080,81 (+0,64%) μονάδες, με το ελάχιστο να εμφανίζεται στις 15:08 και ήταν οι 2047,10. Το κλείσιμο έγινε στις 2058,84, με μεταβολή -0,42%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 27,051 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 1785 συμβολαίων με ανώτερο στις 2072,50 μονάδες και κατώτερο τις 2044,25, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 4417 με εκκαθάριση στις 2060,25 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με 1447 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια για να δημιουργηθούν 2666 ανοικτά συμβόλαια. Οι traders αναίρεσαν τις δυσοίωνες προσδοκίες, ορίζοντας προ-πορεία των ΣΜΕ Ιουνίου έναντι του 25άρη κατά 1,50 μονάδες.
Την απόφαση για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 4,60 ευρώ σε 2,48 ευρώ και την επιστροφή μέσω των μετοχών της νεοσύστατης εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε., ενημερώθηκε μόλις χθες η αγορά και εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά της. Πέρυσι τον Ιούνιο η τιμή της μετοχής ήταν κάτω από τα 3 ευρώ και φέτος στο τέλος Μαρτίου κολυμπούσε κάτω από τα 2,7. Όμως σε 45 συνεδριάσεις σκαρφάλωσε στις 31 Μαΐου ως τα 4,7. Χθες μετά από 4 πτωτικά κλεισίματα πέρασε κάτω από τα 4 ευρώ. Μέχρι τα 3,15 ευρώ που υπάρχει στήριξη «μπετόν», από τις συναλλαγές στο τέλος του Μαΐου του 2016, όλα είναι ανοικτά.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και ΛΑΜΔΑ δεν πέρασαν ούτε λεπτό σε αρνητικό πεδίο. Στον αντίποδα δεν είδαν θετικό πρόσημο μεταβολής σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΟΛΠ. Οι τελικές δημοπρασίες οδήγησαν σε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας τις ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ και ΒΙΟ ενώ στο ελάχιστο έκλεισαν τις ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Μικρή άνοδο εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 21.173 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,16% στις 2.433 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,36% στις 6.298 μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε νέα υψηλά παρά τα 7 συνεχόμενα ‘πράσινα κηροπήγια’, που προηγήθηκαν του χθεσινού αρνητικού κλεισίματος. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, με τον ρεαλισμό να είναι το ζητούμενο μετά και το έντονο ‘ράλι’ των τελευταίων μηνών.
Εκτιμούμε ότι η ‘φαντασία’ σχετικά με άμεσα αποτελέσματα σε όσα άπτονται του Ελληνικού ζητήματος, έχει αρχίσει να εξασθενεί, χωρίς όμως να παρατηρούνται βεβιασμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γενική τάση παραμένει ανοδική, με το ‘stop’ των αγοραστικών θέσεων να βρίσκεται στο χαμηλό ενός μήνα, στις 752 μονάδες.
Στόχος των αγοραστών παραμένει το νέο ‘test’ των 800 μονάδων, διάσπαση του οποίου θα αναζωπυρώσει νέα αγοραστικά αντανακλαστικά. Διάσπαση του εύρους 752 – 800 μονάδων θα ‘δείξει το δρόμο’, με τον μακροπρόθεσμο ανοδικό στόχο να βρίσκεται στις 850 και τον καθοδικό στις 700 μονάδες. Τη δική της σημασία έχει η παλινδρόμηση του Τραπεζικού δείκτη πέριξ των 1.000 μονάδων, ψυχολογικό επίπεδο που ο κλάδος είχε να ‘επισκεφτεί’ εδώ και έναν περίπου χρόνο.
Σε νέα υψηλά ‘καλπάζει’ η μετοχή της ΕΕΕ, παραμένοντας με διαφορά ο τίτλος με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στη Λεωφόρο Αθηνών, υπερδιπλάσια από αυτή του ‘δεύτερου’ σε αξία ΟΤΕ. Η απόδοση του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου έχει ‘τσιμπήσει’ περίπου 50 μονάδες βάσης σε επίπεδο μήνα, δείχνοντας την ανυπομονησία των επενδυτών για επίλυση του ‘γόρδιου δεσμού που αφορά στο ‘country risk’ της Χώρας.
Σε διεθνές επίπεδο, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το επίκεντρο στρέφεται στις αυριανές Βρετανικές εκλογές. ‘Ατάραχος’ στα ιστορικά υψηλά του ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με το ίδιο να ισχύει για Dow Jones και DAX.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές επιφυλάσσονται για τυχόν εκπλήξεις από τις βρετανικές εκλογές, τη συνάντηση για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μαρτυρία στο Κογκρέσο του πρώην διευθυντή του FBI James Comey ο οποίος απολύθηκε τον περασμένο μήνα από τον πρόεδρο Donald Trump.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία μειώθηκε κατά 0,1%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος στις 08:00 αλλά κατέληξε στο -0,38%. Άνοδο εμφάνιζαν τα κινέζικα χρηματιστήρια με οριακή πτώση στις αγορές της Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας -0,06% και -0,12% αντίστοιχα, ενώ ο Hang Seng ενισχύεται +0,15%.
Οι μετοχές της Wall Street ανέβηκαν την Τετάρτη, παρά την απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας, μετά από την γραπτή μαρτυρία από τον Comey, που δεν προσέφερε σημαντικές αποκαλύψεις για την έρευνα σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές όταν το κόστος δανεισμού της μειωθεί κάτω από 5%, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιλάμβανε και ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται άμεσα από το κατά πόσο η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, ανάβοντας «πράσινο» στην ΕΚΤ για την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Αυτή την ώρα (12.58), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 0,8 μονάδα βάσης στο 6,065%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 5,3 μονάδες βάσης στο 5,826%. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη μίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, οι επενδυτές διατηρούν την ψυχραιμία τους, αποφεύγοντας τις ακραίες κινήσεις.
«Παντελώς ανυπόστατα» χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίζουν τον υπουργό Οικονομικών να λέει κατά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναζητά μία «καλή λεκτική διατύπωση ή -και την κατάλληλη φρασεολογία» για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση.
Κατά τις ίδιες πηγές, «ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα» είναι και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό να λέει, κατά την ίδια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτουμένων.
Μήνυμα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι πρέπει τώρα να παράσχουν σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να δώσουν ένα οριστικό μήνυμα στις αγορές ότι κανένας επενδυτής δεν χρειάζεται να φοβάται να επενδύσει στην Ελλάδα, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Δηλώνει επίσης ετοιμότητα για μία συζήτηση με όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευκρινιστεί τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό για την ελληνική πλευρά.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι προοπτικές της, βρέθηκαν στο επίκεντρο γεύματος εργασίας, το οποίο παρέθεσε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Πρόεδρος Ν. Καραμούζης, Αντιπρόεδροι Γ. Χαντζηνικολάου, Π. Θωμόπουλος, Β. Ράπανος και τα μέλη Α. Κυριάκου, Steve Banner), και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης και της Eurobank Φ. Καραβίας, στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Στο γεύμα συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, ο Αντιπρόεδρος Κ. Μαρτίνος, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ι. Κούστας, και Ι. Λύρας. Στο γεύμα συμμετείχαν επίσης από την Ένωση Εφοπλιστών η Διευθύντρια Αικ. Πέππα, ο Νομικός Σύμβουλος Κ. Αντωνόπουλος και από την ΕΕΤ η Γενική Γραμματέας Χ. Απαλαγάκη.
Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων προέκυψε θετικό κατά 89.534 θέσεις εργασίας, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 264.587 και οι αποχωρήσεις σε 175.053. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016, παρατηρήθηκε αυξημένη επίδοση κατά 12.943 θέσεις εργασίας (76.591 θέσεις εργασίας).
Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέες καθυστερήσεις έθεσε ως βασική προτεραιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και επικεφαλής της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, από το βήμα της γ.σ. του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, η τήρηση των συμφωνηθέντων θα συνεπάγεται την ενίσχυση τόσο της αξιοπιστίας της Ελλάδας, όσο και της εμπιστοσύνης των αγορών.
Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για 10 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου δημοσίευσε σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκινώντας τη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίησή τους. Η σχετική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Auction και τον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr. Η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων είναι η 31η Οκτωβρίου.
Τη συνεργασία της με την εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Green ανακοίνωσε η γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των δύο εταιρειών σε εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου, στο πλαίσιο της συνεργασίας, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν στο δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος να καταθέσουν αίτηση παροχής ρεύματος από την Green, αλλά και οι ήδη υφιστάμενοι πελάτες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Σε διευκρινίσεις για τη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου προχώρησε σήμερα η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., διαψεύδοντας τα σενάρια περί αλλαγών. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, η σύνθεση του δ.σ. παραμένει ίδια μ’ αυτή που προέκυψε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, τον Νοέμβριο του 2016.
Στις 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.,
Στις 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ,
Στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΚΤΕΡ Α.Ε.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Κεντρικοί τραπεζίτες και επενδυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με μία παγκόσμια αγορά ομολόγων αξίας 100 τρισ. δολαρίων, με τις τιμές πληθωρισμού να παραμένουν υπερβολικά χαμηλές στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, παρότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης -η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και η αμερικανική οικονομία- δεν κινούνται με τους αναμενόμενους ρυθμούς.
Κατά μία βαθμίδα, σε AA- (από AA), υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s το αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ, την ώρα που η συναλλαγματική ισοτιμία του ριάλ, του νομίσματος του εμιράτου, υποχώρησε σε χαμηλό ενδεκαετίας.
Ο S&P έθεσε το Κατάρ υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αποφασίσει να το υποβαθμίσει εκ νέου μεσοπρόθεσμα.
Τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να υποβαθμίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επικαλούμενη την αποδυνάμωση των ενεργειακών τιμών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στην αυριανή της συνεδρίαση, η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει στο 1,5% τον ετήσιο πληθωρισμό για τα έτη 2017, 2018 και 2019.
Οι προηγούμενες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας έκαναν λόγο για πληθωρισμό 1,7%, 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα.
Σχέδιο στρατηγικής για το μέλλον της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής υπέγραψαν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Η «νέα Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανάπτυξη» αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την Ε.Ε., ένα νέο συλλογικό όραμα και σχέδιο δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Πτώση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι μεταποιητικές παραγγελίες στη Γερμανία, καθώς υποχώρησαν κατά 2,1%. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση της τάξης του 0,5%. Η κάμψη της ζήτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη ζήτηση από τις χώρες εκτός της Ευρωζώνης, όπου κατεγράφη πτώση κατά 4,8%. Σε εγχώριο επίπεδο, οι παραγγελίες συρρικνώθηκαν οριακά κατά 0,2%.
Από την Banco Santander θα καλυφθεί τελικά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Banco Popular, καθώς οι δύο ισπανικές τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευσης, η Santander θα αγοράσει το σύνολο των μετοχών της Banco Popular έναντι της συμβολικής τιμής του 1 ευρώ, με την υποχρέωση υλοποίησης ΑΜΚ, ύψους 7 δισ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα συγκροτηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία, σε όρους περιουσιακών στοιχείων.
Σε ρυθμούς ανάπτυξης διατηρήθηκε στο α’ τρίμηνο του 2017 η αυστραλιανή οικονομία, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,3% και του 1,6%, αντίστοιχα. Η οικονομία της Αυστραλίας βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία 25 χρόνια, αγνοώντας τη λέξη «ύφεση».