Skip to main content

Ανάπτυξη 18,3% μπορεί να φέρει το ευρω-ταμείο

Από την έντυπη έκδοση

Αισθητή αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα προκαλέσει η αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που ενδέχεται να ξεπεράσει σωρευτικά το 18% στην προσεχή επταετία εκτιμά ο οίκος Standard & Poor’s σε νέα έκθεσή του για τα οφέλη των χωρών της Ε.Ε. από το πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση της S&P ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απόλυτα υποστηρικτικό για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, που προμηνύει μελλοντικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, εφόσον αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου.

Σύμφωνα με την S&P, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αυξήσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 8,3% στο χειρότερο σενάριο έως και κατά 18,3% με το σενάριο υψηλών επιδόσεων την προσεχή επταετία.

Η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. που θα επωφεληθεί περισσότερο από το Ταμείο είναι η Βουλγαρία, το ΑΕΠ της οποίας θα αυξηθεί από 6,1% έως και 18,2%, λόγω της ώθησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η S&P σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτές οι δύο χώρες, αναφέρει ο οίκος, μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά: υψηλό επίπεδο διαρθρωτικής ανεργίας προ πανδημίας, χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής, μεγάλο επενδυτικό χάσμα, μεγάλο κλάδο υπηρεσιών (ιδιαίτερα τουρισμός), καθώς και σχετικά υψηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Ελλάδα ο οίκος αναφέρει συγκεκριμένα ότι έχει από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, άνω του 65%, την τελευταία επταετία, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες για αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υψηλές.

Γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία της Ε.Ε., η S&P αναφέρει ότι η ανάπτυξη της Ε.Ε. θα ενισχυθεί κατά 1,5% έως 4,1% σε μία πενταετία λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Ταμείο θα στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα των πιο χρεωμένων χωρών.

Οι εκτιμήσεις του οίκου βασίστηκαν σε δύο σενάρια, ένα με χαμηλότερο και το άλλο με ισχυρότερο αντίκτυπο στην οικονομία.

Στο σενάριο για ανάπτυξη 4,1% υποθέτει ότι θα χρησιμοποιηθεί το 91% των διαθέσιμων χρημάτων, σημειώνοντας όμως ότι από τα τακτικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. μόνο το 51% των διαθέσιμων χρημάτων είχε απορροφηθεί λόγω της γραφειοκρατίας. Αν αυτό το πρότυπο συνεχιστεί, η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 1,5% «με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών», σύμφωνα με την έκθεση.