Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και ένα χρόνο η στήλη ειδοποιούσε σταθερά: «Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες».
Στο σχόλιο της Δευτέρας ξεκινούσαμε ως εξής: «Ώρες μένουν ως τη μέρα που θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η παράθεση της πρώτης παραγράφου, που είναι μόνιμη στο καθημερινό σχόλιο. Πολλοί θα παραδεχθούν ότι στο κοινοβούλιο χθες σημειώθηκε ένα «άθλος» πολιτικά, που ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα μπορούσε να το περάσει χωρίς μια σημαντική αναταραχή στην κοινωνία και με οριακές απώλειες στο κοινοβουλευτικό της γόητρο». Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σήμερα το πρωί νομίζουμε ότι από αύριο δεν θα υπάρχει η πρώτη παράγραφος η οποία βρίσκεται σε αυτή τη θέση από πέρυσι τέτοιο καιρό.
Στο ΧΑ τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα για τους… απαισιόδοξους. Αφού συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών.
Αυτή είναι η αχρωμάτιστη είδηση που μεταδίδεται από την Ναυτεμπορική ενώ τα ξένα μέσα, όπως το Reuters, ανέφεραν: «Η ροή των ειδήσεων στην Ευρώπη ήταν γενικά θετική για την ψυχολογία των επενδυτών. Μια δημοσκόπηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασαν προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην θέση να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Βρετανοί, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χτύπησαν χαμηλά έξι μηνών, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θεωρήθηκε πιθανό να εγκρίνουν την εκχώρηση της δόσης από το πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα.
Με ένα σημαντικό αποτέλεσμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μια συμφωνία με την Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα αντιμετωπίσει τα αιτήματα της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους».
Άσχετα από τον τρόπο που θα παρουσιαστεί η κατάσταση στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, το δυσκολότερο θέμα στις συζητήσεις αφορούσε το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειάστηκε να γίνουν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του Πόλ Τόμσεν, αλλά και συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Οι Ασιατικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα Τετάρτη, λαμβάνοντας στήριξη από την απότομη αύξηση των μετοχών του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.
Όταν μια τάση στηρίζεται σε μια δέσμη προσδοκιών και απάνω που αυτές θα μεταμορφωθούν σε πράξη και συμφωνίες, ξεπηδούν μηνύματα περί του αντιθέτου, δίδεται ευκαιρία στους κατόχους μετοχών να ρευστοποιήσουν, για να μην εγκλωβιστούν. Αν τις απέκτησαν πρόσφατα. Τα ανεξήγητα (για τους παλαιού τύπου επενδυτές) επίμονα πτωτικά σπιράλ στο ταμπλό του ΧΑ, είναι η κύρια αιτία της αποστασιοποίησης των ιδιωτών επενδυτών από τις συναλλαγές, τα τελευταία χρόνια. Ο φόβος να μην πιαστούν αιχμάλωτοι της επιλογής που έκαναν, ενώ οι τράπεζες είχαν από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου αντίδραση που αντιστοιχούσε τριψήφιο ποσοστό, τους οδήγησε χθες, να δώσουν μετοχές που αγόρασαν στην άνοδο της Παρασκευής και της Δευτέρας.
Την αρνητικότητα απελευθέρωσε χθες, η αδυναμία να καταλήξουν σε συμφωνία εταίροι και ΔΝΤ στο Euroworking group της Δευτέρας, που προετοιμάζει στο τεχνοκρατικό πεδίο τα πλαίσια των συμφωνιών μεταξύ ΥΠΟΙΚ, που πιθανά θα υπάρξουν στο Eurogroup. Το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες δόθηκε η εντύπωση, πως η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δεν θα κατάφερνε να παραδώσει στους αγοραίους το ποσοστό των προσδοκιών που είχαν αναπτυχθεί προσφάτως. Κύρια από τότε που έγινε σαφές πως το πολυνομοσχέδιο θα περνούσε. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να τονιστεί, και με τις δυο κατευθύνσεις, η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί για τις αξίες του ΧΑ.
Δεν υπάρχει από κανένα ορθολογικά σκεπτόμενο αναλυτή αμφιβολία, ότι το country risk και η πολιτική, αποτελούν τη βάση των επενδυτικών επιλογών για τους κυρίαρχους των συναλλαγών το 2016. Η τάση θα καθοριστεί από το αν θεωρήσουν οι αναλυτές που καθοδηγούν τους ξένους θεσμικούς, ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup θα επιφέρει όντως πτώση του country risk. Πολλά θα γίνουν, με το ένα μάτι των θεσμικών στο ταμπλό και το άλλο στην αγορά ομολόγων και ευχόμαστε να μην… «αλλήθωρίσουν». Δηλαδή να ενισχύει η εικόνα της αγοράς ομολόγων την εικόνα του ΧΑ. Η πολιτική σταθερότητα που φαίνεται ότι επέρχεται, υποστηρίζει την άνοδο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίασηοι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από τον τεχνολογικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,32% στις 17.724,03 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 2,03% στις 4.862,44 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 1,44% στις 2.077,22 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Goldman Sachs, Home Depot και UnitedHealth κινήθηκαν ανοδικά άνω του 1,5%, ενώ η μετοχή της Autozone εμφάνισε κέρδη κοντά στο 2,5%.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε θετικό έδαφος, παρά την αύξηση της ιρακινής παραγωγής αργού στα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,44% στα 48,77 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,89% στα 48,78 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρά κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,44% στις 6.226 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 2,36% στις 10.074 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 2,66% στις 4.439 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,36% στις 366,44 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Unilever, Henkel και L’ Oreal εμφάνισαν κέρδη άνω του 1,5%, ενώ η γαλλική Total ενισχυθηκε κατά 1,80% παρά το «πάγωμα» της παραγωγής στα περισσότερα διυλιστήρια της χώρας. Κέρδη έως 10% σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε θετικό έδαφος, παρά την αύξηση της ιρακινής παραγωγής αργού στα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,44% στα 48,77 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,20% στα 48,94 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία, στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής. Οι αναλυτές ανάμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% έναντι 0,3% στο δ’ τρίμηνο του 2015.
Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία αποδίδονται στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση, η οποία κατάφερε να αναπληρώσει το «χαμένο» έδαφος από την υποχώρηση του εμπορικού ισοζυγίου. Οι αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι ο ρυθμός επέκτασης της γερμανικής οικονομίας θα περιοριστεί σε χαμηλότερα μεγέθη, τους επόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα, σε «Baa2» – από «Baa1» προηγουμένως – υποβάθμισε ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Deutsche Bank. Παράλληλα, αναθεώρησε στο «Α3» – από «Α2» προηγουμένως – τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας.
Η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, μία σειρά προκλήσεων, καθώς οι επιδόσεις της τράπεζας παραμένουν αδύναμες τα τελευταία τρίμηνα. Μάλιστα, o Moody’s κάνει ιδιαίτερη μνεία στο δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον, τονίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από τα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και τη μακροοικονομική αβεβαιότητα.
Την ίδια ώρα, εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo, η οποία φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα FAZ.
Πτώση εμφάνισε παράλληλα, τον Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 104 μονάδες έναντι 105 μονάδων τον Απρίλιο. Αντίθετα, ο διευρυμένος δείκτης, ο οποίος περιλαμβάνει τους κλάδους υπηρεσιών, κατασκευών και λιανικού εμπορίου, ενισχύθηκε στις 102 μονάδες έναντι 101 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
ΧΑ
Οιθεσμικοί του ΧΑ, στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ελαφρά κατώτερους της προηγούμενης συνόδου. Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν πτωτικά ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια του ευρώ ταλαντεύθηκαν αρχικά και εμφάνισαν ανοδική τάση με σχετικά μέτρια βήματα που μετά τις πρώτες ώρες δεν άλλαξε και τη γέννησαν τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου και διασκέδαση των επιφυλάξεων για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν ανοδικά και αυτό διατήρησε το κλίμα και στην Ευρώπη, αλλά η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών οδήγησε σε κλείσιμο του ΧΑ με πτώση και κατάληξη στο άνω μισό της διακύμανσης της μέρας. Οι τράπεζες στο ΧΑ κάθισαν στο τιμόνι για την τάση της αγοράς. Η πτωτική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επιθετικές εντολές πώλησης, που συνόδευσαν την διαπραγμάτευση των μετοχών σήμερα που οι περισσότεροι κλάδοι εμφάνισαν απώλειες.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο ελαφρώς μεγαλύτερο της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία διαρκώς σε αρνητικό πεδίο. Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με πτωτικό χάσμα για τον 25άρη και για τον ΓΔ. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας σημειώθηκε στις 15:01 και ήταν οι 631,81 από 640,09 μονάδες και οι 178,23 από 182,44 μονάδες για τους ΓΔ και 25άρη αντίστοιχα. Το μέγιστο ορίστηκε στις 10:42 και ήταν οι 645,78 από 651,60 μονάδες για τον ΓΔ και οι 184,17 από 186,89 για τον 25άρη.
Μετά τις 15:02 και ως τις δημοπρασίες το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ανώτερο της προσφοράς διαρκώς και άρχισε η τελική για την αγορά ανοδική κίνηση των δεικτών από επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε μεταβολές της τάξης του -2,6% για ΓΔ και -3,95% για 25άρη. Ως τις 16:59 η άνοδος που θα χαρακτήριζε το άνοιγμα στη Wall Street προκάλεσε την αναζήτηση νέου υψηλού από αυτό που είχε κατακτηθεί ως τότε.
Οι δείκτες κινήθηκαν το τελευταίο δίωρο σταθερά ανοδικά και ο 25άρης μείωσε περισσότερο από το μισό τις ημερήσιες απώλειές του. Το δε κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη ορίστηκε μετά τις δημοπρασίες, και ήταν λίγο πιο κάτω από την τιμή τους στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης του.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (15 από 7) έναντι των ανοδικών (8 από 16) με δύο αμετάβλητα τα ΕΛΠΕ και την ΜΠΕΛΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 15 είχαν άνοδο και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 158,959 από 170,268 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 133,21 από 149,35 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 83,78% από 87,72% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +2,20%, ο CAC είχε μεταβολή +2,40%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,37%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και μετά εγκαταστάθηκε η ανοδική τάση με νευρικότητα, το αποτέλεσμα ήταν οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +1,21% και +1,24%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,08% και έφθασε στις 642,08 από 649,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 182,27 από 185,67 με μεταβολή -1,83%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα κάτω κατά 0,7 της μονάδας στον ΓΔ και 0,4 της μονάδας τον 25άρη και έκλεισαν πιο κοντά στο ανώτερο του εύρους της διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών των Ασφαλειών +1,52% από -1,50%, Κοινής Ωφέλειας +1,52% από +1,17%, Πετρελαίου Αερίου +0,57% από +1,37%, Ακίνητης Περιουσίας +0,25% από -0,09%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών -3,94% από +5,04%, Υγείας -3,30% από +5,20%, ο 25άρης -1,83% από +1,92%, ο FTSEM -1,45% από +0,57%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,26% από +3,04%, Τροφίμων Ποτών -1,14% από -0,45%, Εμπορίου -1,13% από +0,75%, ο ΓΔ -1,08% από +1,50%, Τεχνολογίας -1,02% από -0,67%, Κατασκευές Υλικά -0,93% από -0,46%, Πρώτων Υλών -0,69% από +1,01%, Τηλεπικοινωνιών -0,42% από -0,84%, Ταξίδια Αναψυχή -0,13% από +0,90% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,04% από +0,73%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Χημικών 0,00% από -0,67% και των Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 158,959 από 170,268 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 15,157 από 14,205 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 141,022 από 153,259 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,587 από 2,015 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,487 από 47,100 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 272,087 από 297,361 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 38 από 53 των καθοδικών σε 59 από 42 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 21.
Τεχνική ανάλυση
Επιμένουμε: Ο 25άρης τη Δευτέρα πέρασε πάνω από τα όρια της ζώνης συσσώρευσης που είχε την περίοδο που ορίζεται από τις συνεδριάσεις μεταξύ 18/12 ως 31/12 του 2015. Τότε συσσώρευε με άνω όριο τις 184,09 μονάδες και κάτω όριο τις 177. Χθες έκλεισε στις 185,67 έχοντας υψηλό πάνω από τις 186. Τεχνικά βάζει πλώρη για τη ζώνη που όρισε η σύνοδος στις 16 Νοεμβρίου πέρυσι ως προς τα χαμηλά της που ήταν στις 190,89 μονάδες ενώ τα υψηλά ορίστηκαν από μια αλυσίδα συνεδριάσεων από τις 23/11 ως τις 27/11 και ήταν οι 193,23 μονάδες.
Η πρώτη αντίσταση αν ο δείκτης συνεχίσει ανοδικά ή καλύτερα όποτε συνεχίσει την άνοδό του είναι η ζώνη 191 ως 193 μονάδες ενώ ισχυρή οροφή θα βρει μεταξύ 202 και 199 μονάδων. Οι traders στα παράγωγα πάντως εκτιμούν πως θα βελτιωθούν τα πράγματα για τον 25άρη καθώς τη Δευτέρα βιάστηκαν να κλείσουν θέσεις στα ΣΜΕ του, αλλά χθες επέστρεψαν με αισιόδοξες προσδοκίες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες όπου διενεργείται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, βρίσκεται το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας και όχι μόνο. Ευλόγως, η ένταση έχει κορυφωθεί, καθώς προσδοκάται να επιβεβαιωθεί ότι η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Δανειστές της θα οδηγήσει, κατ΄ ελάχιστον, σε απόφαση για θετική αξιολόγηση, με παρεπόμενη την εκταμίευση δόσης ύψους 10 – 11 δισ, που θα διοχετευθεί τόσο για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, όσο και την εξόφληση οφειλών του Κράτους προς τους Προμηθευτές του.
Έτσι, η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο είναι δικαιολογημένη και οδηγεί αρκετούς στην αποκόμιση κερδών, μέσω ρευστοποιήσεων Τραπεζικών, κυρίως, μετοχών, που έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα. Η νευρικότητα επιτείνεται από τη διατήρηση των διαφωνιών ανάμεσα σε Ε.Ε. (τη Γερμανία ουσιαστικά) και το ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο ζητεί άμεσα την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, απειλώντας να μη συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα. Επομένως, η συνεδρίαση ίσως εξελιχθεί σε θρίλερ, με απρόβλεπτο τόσο το χρόνο της, όσο και τις αποφάσεις της…
Η τεχνική ανάλυση, ωστόσο, διαχέει πιο καθησυχαστικά μηνύματα, με την παραδοχή ότι δεν θα συμβεί κάτι ακραίο. Η υπερπήδηση των 631 μονάδων διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να μετατεθεί η επόμενη αντίσταση στην περιοχή των 660 μονάδων κάνοντας ορατή και την περιοχή των 700 μονάδων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελληνική Βουλή ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα και το μηχανισμό προληπτικής περικοπής δαπανών, ώστε να μην απειλείται η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, δύσκολα μπορεί να υπάρξει εμπλοκή. Επομένως, θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη βελτίωση της ρευστότητας, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ένα μίνι ράλι ανακούφισης.
Στη συνέχεια, όμως, θα ξεκινήσει ο υφεσιακός απόηχος των μέτρων που ψηφίστηκαν, καθώς στο σύνολό τους προκαλούν “αφαίμαξη” των ήδη ελαττωμένων εισοδημάτων των Νοικοκυριών και των πενιχρών κερδών των Επιχειρήσεων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία επανεκκίνησης της Οικονομίας. Θα χρειασθεί, επομένως, άλλο πλέγμα δράσεων για να υπάρξει συνέχεια στην πλαγιοανοδική πορεία των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο. Δράσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προώθηση αποκρατικοποιήσεων, άμεσες ξένες επενδύσεις, που κάθε άλλο παρά αναμενόμενες είναι με το παρόν αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ενόσω οι συζητήσεις περιλαμβάνουν μόνο τα του νέου ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ.
Στο μεταξύ, στο εξωτερικό συνεχίζεται η εικόνα χαμηλών προσδοκιών από τις Διεθνείς Αγορές. Στο “G7” του Τόκυο οι Υπουργοί Οικονομικών αναλώθηκαν σε εκατέρωθεν διαφωνίες, καθώς η μεν Γερμανία, πιστή πάντα στον “καλβινισμό” της, αρνείται να χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά εργαλεία για να συμβάλλει στην τόνωση της Οικονομίας και τη αποκόλληση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από τον επικίνδυνο αποπληθωρισμό.
Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία υπερχρησιμοποιεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική, αποτρέποντας την ανατίμηση του γιεν ώστε να συντηρεί τις εξαγωγικές της επιδόσεις σε βάρος των Υπολοίπων. Και οι Περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, σε ρόλο “γερακιού”, απειλούν με αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve.
Σε πλήρη ασυνεννοησία δηλαδή όσοι λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την Παγκόσμια Οικονομία, διαμορφώνοντας κλίμα σκεπτικισμού για την μελλοντική πορεία των Αγορών…
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα Τετάρτη, λαμβάνοντας στήριξη από την απότομη αύξηση των μετοχών του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei πήδηξε κατά +1,7%.
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις πωλήσεις νέων κατοικιών την Τρίτη, έδειξαν ένα άλμα τον Απρίλιο με τον ισχυρότερο μηνιαίο ρυθμό τους σε περισσότερα από οκτώ χρόνια, με τις τιμές να πιάνουν επίπεδα ρεκόρ. Έρχονται μετά από μια σειρά από θετικά στοιχεία των ΗΠΑ και σχόλια από διάφορους αξιωματούχους της Fed που τονίζουν ρητά την ευκαιρία για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό 10-εβδομάδων στο 0,930%. Η τιμολόγηση για 60% πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, σε σύγκριση με περίπου 20% πριν από περίπου 10 ημέρες.
Τα υψηλότερα επιτόκια λειτούργησαν προς όφελος των χρηματοπιστωτικών μετοχών αφού αυξάνουν τα έσοδά τους από τόκους, βοηθώντας να ανεβούν οι τραπεζικές μετοχές. Στη Wall Street, ο S & P 500 αυξήθηκε 1,4%, με τη βοήθεια των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και των τραπεζικών μετοχών.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές εκτινάχθηκαν απότομα, με επικεφαλής τις μετοχές στον χρηματοοικονομικό τομέα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών σε άνοδο 2,3% στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου. Η ροή των ειδήσεων στην Ευρώπη ήταν γενικά θετική για την ψυχολογία των επενδυτών. Μια δημοσκόπηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασαν προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην θέση να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Βρετανοί, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χτύπησαν χαμηλά έξι μηνών, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θεωρήθηκε πιθανό να εγκρίνουν την εκχώρηση της δόσης από το πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα.
Με μια σημαντική κατάληξη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μια συμφωνία με την Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα αντιμετωπίσει τα αιτήματα της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους.
Το δολάριο ΗΠΑ κράτησε την ισχύ του έναντι των περισσότερων άλλων νομισμάτων, χάρη στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Το δολάριο ενισχύθηκε στα 110,09 γιεν από το χαμηλό αυτής της εβδομάδας των 109,12, σε οπτική επαφή με το υψηλό τριών εβδομάδων των 110,59 που άγγιξε την Παρασκευή.
Το ευρώ έχει πέσει σε χαμηλό 10-εβδομάδων αγοράζοντας 1,1133 δολάρια, με πτώση περισσότερο από 4%, δεδομένου ότι χτύπησε ένα μέγιστο οκτώ μηνών στο 1,1616 στις αρχές Μαΐου, παρουσιάζοντας μικρή αντίδραση στην είδηση για τη συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.
Ο Χρυσός χτύπησε επίσης χαμηλό έξι εβδομάδων στα 1.226,50 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη και τελευταία ανήλθε στα 1.227,60. Οι τιμές του πετρελαίου που διατηρήθηκαν σε άνοδο βοήθησαν την αύξηση της συνολικής διάθεσης για ανάληψη κινδύνων και τις προσδοκίες μίας μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.
Τα futures του αργού ΗΠΑ χτύπησαν ένα υψηλό 7 1/2 μηνών στα 49,29 δολάρια ανά βαρέλι στις ασιατικές συναλλαγές. Το μπρεντ ανήλθε στα 49,14 δολάρια το βαρέλι, κοντά στο 6-μηνών υψηλό της περασμένης εβδομάδας των 49,85.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών. Αγκάθια το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ Το δυσκολότερο θέμα στις συζητήσεις αφορούσε το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειάστηκε να γίνουν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του ροέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, αλλά και συνεχείς τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ: 1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. 2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα “πέσουν” στην αγορά. 3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια. 4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος τουΔΝΤ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup. “Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”.
Μέχρι τη Δευτέρα ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα από τα σημεία αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη: Η βελτίωση της χρηματοδότησης («δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα», είπε) με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.
Στηνιδιωτική κατανάλωση, στις εξαγωγές και στην παραγωγικότητα της εργασίας αποδίδει την ύφεση του α’ τριμήνου η Eurobank, στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία. Όπως επισημαίνει η ελληνική τράπεζα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης – δηλαδή η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ – διαμορφώθηκε στο -1,16% το α’ τρίμηνο του 2016 (με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) από -0,68% το δ’ τρίμηνο του 2015. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής καταγράφηκε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 0,39% (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία) από οριακή αύξηση 0,08% το προηγούμενο τρίμηνο.
Δεν φαίνεται ακόμη πολύ φως στην άκρη του τούνελ, εκτίμησε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου Δημήτρη Ιωάννου, «Ανατέμνοντας την κρίση». Ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για απουσία «business plan», δηλαδή εθνικού σχεδίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα εισέρχεται στον όγδοο χρόνο μια κρίσης που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, με 10-15 (σ.σ. έναντι σχεδόν 30%) μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες.
Στην εκπόνηση σχεδίου εκμετάλλευσης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας προχωράει η Energean Oil & Gas, φιλοδοξώντας να υλοποιήσει επενδύσεις, συνολικής αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε στον Πύργο, προβλέπεται η υλοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, από θέση δίπλα από τον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου στην περιοχή του Κατακόλου.
Αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας ανακοίνωσε για ο Όμιλος Fourlis για το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συγκεκριμένα, ι πωλήσεις έφθασαν τα € 92,0 εκατ., έναντι € 88,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 3,8%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 3,0 εκατ. έναντι € 1,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Για τις 15 Ιουνίου ορίστηκε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια ΚΑΡΕΛ Α.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας, θα ληφθούν αποφάσεις για τα εξής θέματα: Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και Ενοποιημένων Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας για τη χρήση που έληξε 31.12.2015, που συντάχθηκαν από την Εταιρεία με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, μετά της Ετήσιας Έκθεσης του Δ.Σ. και της Έκθεσης Ελέγχου των ανεξάρτητων Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, καθώς και της δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 43α παρ. 3 περ. δ του κ.ν. 2190/1920.
Ως θετικό προμήνυμα για το μέλλον των επιχειρήσεων της ιχθυοκαλλιέργειας λαμβάνεται η συμφωνία πώλησης του Ομίλου Ανδρομέδα στο αμερικανικών συμφερόντων fund Amerra Capital Management LLC, που ανακοινώθηκε χθες. Πρόκειται για την πρώτη πώληση εταιρείας του κλάδου σε ξένο επενδυτικό fund και δεν αποκλείεται η συμφωνία αυτή να αποτελέσει ακόμα και «πιλότο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών και υποψήφιων επενδυτών για την απόκτηση των άλλων δύο ισχυρών παικτών: της Νηρέας και του σχήματος Σελόντα – Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.
Τα αποτελέσματα χρήσης 2015 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) παρουσίασε στους αναλυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Σταύρος Χατζάκος, η διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Κατερίνα Βενάρδου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Εξυπηρέτησης Μετόχων, Νίκος Δεμενόπουλος. Κατά την παρουσίαση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση ο ΟΛΠ ΟΛΠ+1,13% εμφάνισε και το 2015 κέρδη, βελτιώνοντας μάλιστα τους δείκτες κερδοφορίας σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για πολλά θέματα. Όπως Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων σε απλή και ενοποιημένη βάση, της χρήσεως 1/1/2015 έως 31/12/2015, μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. Έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσεως 01/01/2015 έως 31/12/2015 και πολλά άλλα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo, η οποία φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα FAZ.
Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος επιλογή την έξοδο από την Ε.Ε., ενώ μόλις το 10% τάσσεται υπέρ του Brexit. Το 54% άλλωστε, εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδο από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά μειονεκτήματα για τη Βρετανία.
Έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Google στο Παρίσι διεξάγουν αυτή την ώρα, οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Le Parisien», η επιχείρηση πραγματοποιείται κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο σημείο έχουν σπεύσει περίπου 100 αξιωματούχοι των γαλλικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και πέντε οικονομικοί εισαγγελείς.
Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος προβλέπουν για τους επόμενους μήνες οι αναλυτές του γερμανικού think tank (δεξαμενή σκέψης) ZEW, καθώς ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε κατά 4,8 μονάδες, στις 6,4 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 12 μονάδες, αλλά οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. περιόρισαν σημαντικά την αισιοδοξία των οικονομολόγων.
Πτώση εμφάνισε τον Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 104 μονάδες έναντι 105 μονάδων τον Απρίλιο.
Αντίθετα, ο διευρυμένος δείκτης, ο οποίος περιλαμβάνει τους κλάδους υπηρεσιών, κατασκευών και λιανικού εμπορίου, ενισχύθηκε στις 102 μονάδες έναντι 101 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Κατά 0,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία, στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής.
Οι αναλυτές ανάμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% έναντι 0,3% στο δ’ τρίμηνο του 2015. Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία αποδίδονται στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση, η οποία κατάφερε να αναπληρώσει το «χαμένο» έδαφος από την υποχώρηση του εμπορικού ισοζυγίου.
Σε «Baa2» – από «Baa1» προηγουμένως – υποβάθμισε ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Deutsche Bank.
Παράλληλα, αναθεώρησε στο «Α3» – από «Α2» προηγουμένως – τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας.
Στα 4,7 εκατ. βαρέλια αυξήθηκε ηημερήσια παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ, σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς.
Παράλληλα, οι εξαγωγές της ασιατικής χώρας διαμορφώθηκαν στα 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σε βόρειο Ιράκ και Κιρκούτ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πετρελαίου, η αύξηση της παραγωγής αντανακλά την αξιοποίηση των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στα νότια της χώρας.