Skip to main content

Eurobank: Ο αποπληθωρισμός μπορεί να επηρεάσει την ανάκαμψη

Η ραγδαία πτώση των τιμών πετρελαίου έχει θετικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο εντείνει την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, σχολιάζει η EUROBANK στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Ο ελληνικός αποπληθωρισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς ως ένα βραχυχρόνιο φαινόμενο. Όσο συνεχίζεται η πτωτική πορεία του επιπέδου των τιμών τόσο περισσότερο θα καλλιεργούνται προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών και τόσο περισσότερο θα μειώνεται η ζήτηση στην οικονομία. Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σήμερα στη χώρα οδηγεί τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις σε «κατάσταση αναμονής». Η αναμονή συνεπάγεται αναβολή των δαπανών κατανάλωσης και επένδυσης, άρα και μειωμένη ζήτηση και χαμηλή οικονομική δραστηριότητα, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.

Ο περασμένος Δεκέμβριος αποτέλεσε τον 22ο συνεχή μήνα πτωτικής πορείας (σε ετήσια βάση) του γενικού επιπέδου των τιμών και η καταγραφείσα πτώση ήταν η δεύτερη υψηλότερη (η υψηλότερη πτώση καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2013, -2,85%) από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι και σήμερα (τον Μάρτιο του 2013 η πτώση ήταν της τάξης του -0,21%). Επιπρόσθετα, ενώ από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 υπήρχε μια τάση ανάσχεσης της πτωτικής πορείας του γενικού επιπέδου των τιμών, από τον Σεπτέμβριο του 2014 και έπειτα η εν λόγω τάση αντιστράφηκε. Ο ρυθμός του πληθωρισμού από το -0,30% του Σεπτεμβρίου του 2014 διαμορφώθηκε στο -2,61% τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ποιες ήταν οι οικονομικές δυνάμεις οι οποίες διαμόρφωσαν την συγκεκριμένη πτωτική πορεία; Από την πλευρά της προσφοράς, και συγκεκριμένα για την περίοδο του Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2014, σημαντική συνεισφορά είχε η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 μηνών η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι έχει μειωθεί προσεγγιστικά κατά 50%. Όπως είναι ευρέως γνωστό, το πετρέλαιο, αποτελεί μια εκ των βασικών πηγών ενέργειας. Με την σειρά της, η ενέργεια, αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα του κόστους παραγωγής των αγαθών και υπηρεσιών. Το κόστος παραγωγής, με δεδομένη την ζήτηση, αποτελεί σημαντική συνιστώσα διαμόρφωσης των τιμών. Συνεπώς, λόγω της μείωσης στην τιμή του πετρελαίου, οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ποσότητες αγαθών και υπηρεσιών σε χαμηλότερες τιμές από ότι πριν την εν λόγω μείωση.

Από την πλευρά της ζήτησης, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών στο τελευταίο τρίμηνο και η ελαφρώς πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους 6 μήνες (όχι συνεχής) είναι πολύ πιθανόν να επηρέασαν αρνητικά την καταναλωτική δαπάνη. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης (ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ) για το 2ο και το 3ο τρίμηνο ήταν θετικός (0,41% και 1,92%) επηρέασε σε ένα βαθμό την αποκλιμάκωση του αποπληθωρισμού για την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου 2014.

Τέλος, η Eurobank σημειώνει πως η ενδυνάμωση του φαινομένου του αποπληθωρισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 μηνών ίσως σηματοδοτεί και ισχνή οικονομική μεγέθυνση για το 4ο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, ο στόχος για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ίσο με 0,6% για το έτος 2014 κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί. Οποιοσδήποτε ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής για το 4ο τρίμηνο του 2014 ο οποίος θα είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 0,3% αυτομάτως θα οδηγήσει σε ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μεγαλύτερο ή ίσο του 0,6% (σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία), καταλήγει η Eurobank.