Skip to main content

Φθηνότερο βαμβάκι φέτος στον απόηχο υπερπαραγωγής

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Ο κόσμος αναμένεται να πλημμυρίσει με βαμβάκι από τα τέλη του καλοκαιριού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή βαίνει αυξανόμενη, ενώ το Πεκίνο φαίνεται πρόθυμο να συνεχίσει να αποδεσμεύει σημαντικό μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων του.

Οι συνθήκες αυτές προβλέπεται να εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές, οι οποίες τον Μάιο βίωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Αύγουστο.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις προοπτικές της αγοράς βάμβακος, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 6,9% την περίοδο που αρχίζει την 1η Αυγούστου. Η ανάκαμψη των τιμών κατά περίπου 12% το 2016 ώθησε αρκετούς παραγωγούς στο να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους με στόχο το υψηλότερο κέρδος. Στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού του πλανήτη, η νέα σοδειά αναμένεται να είναι η πλουσιότερη των τελευταίων δέκα ετών. Σημαντική αύξηση προβλέπεται επίσης στην Αυστραλία, αλλά και στην Ινδία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός του εμπορεύματος. Την ίδια ώρα το Πεκίνο εξακολουθεί να διαθέτει στην αγορά μεγάλες ποσότητες από τα κρατικά αποθέματα βάμβακος, χωρίς να ανησυχεί για την περίσσεια προσφορά.

Υπό τις συνθήκες αυτές το συμβόλαιο αναφοράς του βαμβακιού στο ICE Futures της Nέας Υόρκης σημείωσε πτώση περίπου 8% τον Μάιο. Ήταν ο πρώτος αρνητικός μηνιαίος απολογισμός από τον Δεκέμβριο και συνολικά η χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών. Η πορεία τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το εάν η ζήτηση θα μπορέσει να αντισταθμίσει την αύξηση στην προσφορά.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξο και εκτιμά ότι η κατανάλωση βαμβακιού θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η αγορά να συνεχίζει να εμφανίζει έλλειμμα προσφοράς την επόμενη σεζόν, αν και αισθητά μειωμένο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες περιόδους.

Μερίδα αναλυτών, όμως, ανησυχεί πως η πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κίνας από τον οίκο Standard & Poor’s θα κάμψει την «όρεξη» της μεγαλύτερης καταναλώτριας βαμβακιού του πλανήτη και κατά συνέπεια την παγκόσμια ζήτηση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας ερευνών Cotlook Ltd, η οποία προβλέπει πλεόνασμα προσφοράς, με την παραγωγή να υπερβαίνει την κατανάλωση κατά 44.000 μετρικούς τόνους την περίοδο Αυγούστου 2017 – Ιουλίου 2018. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι οι προβλέψεις αυτές είναι αρκετά πρόωρες, επισημαίνοντας πως μία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ και άλλες χώρες τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου θα μπορούσε να ανατρέψει άρδην τα δεδομένα.

Φορείς της αγοράς σχολίαζαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση φαίνεται να διαψεύδονται οι φόβοι για ένα υπερβολικό ράλι των τιμών, όπως εκείνο που είχαμε το 2008. Τότε αρκετά υφαντουργεία δεν κατάφεραν να περάσουν τις ραγδαίες ανατιμήσεις στη λιανική, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λουκέτο. 

Πρωτοβουλία Cotton 2040

Πριν από λίγες ημέρες μεγάλες βιομηχανίες υφαντουργίας και αλυσίδες ένδυσης συγκρότησαν την πρωτοβουλία Cotton 2040, η οποία θα εστιάσει στην πιο «καθαρή» και βιώσιμη παραγωγή. Το βαμβάκι είναι μία από τις αρχαιότερες πηγές υφάσματος, αλλά και μία από τις πλέον επιβαρυντικές για το περιβάλλον καλλιέργειες στον πλανήτη. Σε μία περίοδο κατά την οποία ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν να εντείνουν τη μάχη για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, η αγορά βάμβακος θα πρέπει και αυτή να προσαρμοστεί.