Skip to main content

SZ: Για να σωθεί η Ευρώπη, η Γερμανία πρέπει να κάνει επενδύσεις

«Για να σωθεί η Ευρώπη, η Γερμανία πρέπει να κάνει επενδύσεις», υπογραμμίζει σε άρθρο της η Suddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει δίκιο όταν λέει, ότι έπειτα από επτά χρόνια κρίσης η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια νέα συμφωνία για περισσότερη ανάπτυξη.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, τονίζει η γερμανική εφημερίδα και καλεί τους πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα, ώστε να της δοθεί περαιτέρω βοήθεια.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η Γερμανία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα της Ευρωζώνης που διαθέτει αρκετά χρήματα για να υποστηρίξει οικονομικά μέτρα στήριξης σε μεγάλη κλίμακα. Γι’ αυτό τώρα το Βερολίνο πρέπει να κάνει επενδύσεις, υποστηρίζει ο αρθρογράφος

Σύμφωνα με τη SZ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 στη Δρέσδη, μία χώρα θα υποστηρίξει την άποψη του κ. Βαρουφάκη: οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επικρίνει εδώ και καιρό τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την κρίση και, κατά τη γνώμη των Αμερικανών, γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως οι Γερμανοί, εξηγεί η εφημερίδα.

Πριν από πέντε χρόνια, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του στο Βερολίνο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του είχε ζητήσει να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα γρήγορα και αποφασιστικά. Η Γερμανία θα έπρεπε, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, να πάψει να επιβάλει στις άλλες χώρες αυστηρά μέτρα λιτότητας και ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε βλέπουν διαφορετικά την κατάσταση, παρατηρεί η SZ. Η Μέρκελ εξακολουθεί να λέει ότι επιθυμεί να δημιουργήσει «μια νέα κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρώπη». Στην πράξη, η οικονομική πολιτική του Σόιμπλε είναι επιτυχής, ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα κράτη.

Προϋπόθεση γι’ αυτό, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, είναι να μην λαμβάνονται απλώς μέτρα λιτότητας, αλλά να υπάρχουν αυξανόμενα έσοδα που να βασίζονται στην ανάπτυξη – αυτά λείπουν από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, αν το Βερολίνο έδινε στις επιχειρήσεις και τις χρηματαγορές περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις, θα επωφελούνταν ολόκληρη η γερμανική οικονομία. Και αυτό επειδή είναι τόσο μεγάλη και συνδεδεμένη με τη διεθνή οικονομία, που αυτό θα βοηθήσει τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Το Βερολίνο πρέπει να υποστηρίξει τις κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και οι δύο είναι πολύ μικρές για τα διεθνή μέτρα, υπογραμμίζει στο άρθρο της η εφημερίδα.

Σημειώνει δε πως, αν θα υπάρξει στην Ευρώπη ένα New Deal, εξαρτάται από τη γερμανική κυβέρνηση. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος του. Όμως, για όσο διάστημα ο Σόιμπλε αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα δώσει χρήματα σε ελληνικά σχέδια, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung.

Η Ελλάδα πρέπει – και εδώ έχουν δίκιο οι Αμερικανοί, αναφέρει η εφημερίδα – να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Κυρίως για πολιτικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Οι πιστωτές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα, ώστε να της δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούσε να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ως το φθινόπωρο. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα, αλλά την ίδια ώρα και για μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανάπτυξη, καταλήγει η εφημερίδα.