Skip to main content

«Χαμηλές πτήσεις» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά κινείται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, με την τελευταία δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Αυτή τη στιγμή (10.56), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,36% στις 626,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,34% στις 176,73 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 4,71 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 20 υποχωρούν και έξι διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,42% στις 42,88 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 0,33%, η Eurobank κατά 1,90% και η Alpha Bank κατά 0,42%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη στα 0,289 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητο στα 69,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ διολισθαίνουν άνω του 2% ενώ στο 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Coca – Cola HBC, Γεκ Τέρνα και Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 1%, του ΟΛΠ κατά 2% και της ΜΕΤΚΑ κατά 0,85%.

Στο μεταξύ, ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ παρατηρεί ότι «η υποχώρηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας κατά 26,6% την εβδομάδα που διανύουμε – στα 75,8 εκατ. – καταδεικνύει μια στάση αναμονής της αγοράς, ενόψει των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα κληθεί να περάσει η Κυβέρνηση μέσω του Κοινοβουλίου πριν το νέο σημαντικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά και των αποφάσεων του τελευταίου.

Στα της οικονομίας, στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο νομοσχέδιο αρχικά δεν περιλαμβανόταν ο «κόφτης» δαπανών, ο οποίος ωστόσο κατατέθηκε με τροπολογία λίγες ώρες αργότερα, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για το νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, τους έμμεσους φόρους και τα κόκκινα δάνεια. 

Την ίδια ώρα, την ανάγκη συμφωνίας ενός συνολικού, βιώσιμου πακέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στον απόηχο των προτάσεων τουΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. «Οι πληροφορίες περί πρότασης για περίοδο χάριτος ως το 2040, δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ. «Ισχύουν αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup, στις 9 Μαΐου» συνέχισε στο ίδιο ύφος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πρόθυμος να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο μετά τις εκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρει ότι το «έχει δει», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την προθυμία του για ελάφρυνση του χρέους που «πνίγει» την Ελλάδα, σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επανειλημμένα ζητεί την ελάφρυνση, απειλώντας με αποχώρηση από το πρόγραμμα.

Τέλος, την έντονη ανησυχία του για το νέο πακέτο μέτρων εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), σημειώνοντας ότι πρόκειται για την έκτη αύξηση του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι «η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 άγγιζε τα 2.120 ευρώ, το 2012 υποχώρησε στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ».

naftemporiki.gr