Skip to main content

VW: «Χαστούκι» από γερμανικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Dieselgate

Η Volkswagen είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση σε αυτοκινητιστή που είχε αγοράσει ένα από τα πετρελαιοκίνητα minivans του γερμανικού ομίλου, στο οποίο είχε εγκατασταθεί το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των εκπομπών καυσαερίων. Αυτό προκύπτει από απόφαση του Ανώτατου Αστικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σε βάρος της VW, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο Dieselgate.

H απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου θέτει προηγούμενο για περίπου 60.000 υποθέσεις στην Γερμανία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τη VW.

Ο ενάγων, ο Χέρμπερτ Γκίλμπερτ, θα αποζημιωθεί μερικώς για το όχημά του. Η VW έχει ήδη έλθει σε διακανονισμό σε συλλογική δικαστική αγωγή 235.000 ιδιοκτητών αυτοκινήτων στη Γερμανία, καταβάλλοντας 830 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά, ο γερμανικός όμιλος έχει πληρώσει πάνω από 30 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, αποζημιώσεις και προγράμματα επαναγοράς μετοχών παγκοσμίως από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων σε πετρελαιοκίνητα οχήματα, το 2015.

Η VW είχε παραδεχθεί τότε ότι χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό για να «μαγειρέψει» τα αποτελέσματα στους ελέγχους εκπομπών καυσαερίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC