Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Ποιοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού Ιούνιο και Ιούλιο; Ποιοι εξαιρούνται από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ; Και τι μισθό θα λάβουν όσοι ενταχθούν σε αυτό; 

Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο; 

Για τον Ιούνιο θα ισχύσει η αναστολή συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν  αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. 

Για τον μήνα Ιούλιο η αναστολή θα ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πάλι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. 

Έχω κάνει αίτηση για την αποζημίωση των 800 ευρώ (ή τα 600 ευρώ των επιστημόνων) και δεν έχουν ακόμη πιστωθεί τα χρήματα στον λογαριασμό μου. Πότε θα τα λάβω; 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ και την ενίσχυση των 600 ευρώ όσοι δικαιούχοι δεν είδαν ακόμη το ποσό να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε πάντως: α) ότι είστε πράγματι δικαιούχος (να εξετάσετε δηλαδή προσεχτικά τις προϋποθέσεις), β) ότι έχετε κάνει οριστική υποβολή της αίτησης και γ) ότι έχετε δηλώσει σωστό IBAN. 

Πότε καταβάλλεται το επίδομα των 534 ευρώ για τον Μάιο; 

Η ειδική αποζημίωση για τον μήνα Μάιο έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί από 5 έως 10 Ιουνίου. 

Είμαι εργαζόμενος μερικής απασχόλησης. Μπορει ο εργοδότης μου να περιορίσει περαιτέρω το ωράριό μου και να με εντάξει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ; 

Όχι. Ο μηχανισμός καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης μίας επιχείρησης. Αφορά και  τις εποχικές επιχειρήσεις. Αλλά και πάλι δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Σε ποιο βαθμό καλύπτεται ο μισθός μου εάν μπω στο πρόγραμμα μειωμένης απασχόλησης (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ;)

Το κράτος καλύπτει το 60% του μισθού που χάνεται. Έτσι εάν μειωθούν οι ώρες απασχόλησης κατά 50%, θα λάβετε το 80% του μισθού σας (χάνετε το 20% και όχι το 50%). 

Το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή, καθώς ο καθαρός κατώτατος μισθός των 550 ευρώ (μετά από εισφορές) λειτουργεί ως ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ